02 mei Open Donderdag: Open Standaarden

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij toegankelijk. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

In de Monitor Open Standaarden meet Forum Standaardisatie jaarlijks of overheidsorganisaties de open standaarden van de ‘pas toe of leg uit’- lijst meenemen in hun ICT-aanbestedingen. Tijdens deze Open Donderdag vertellen Mathieu Paapst en Desiree Castillo Gosker, beiden van Forum Standaardisatie, meer over open standaarden.

In april werden de resultaten uit het afgelopen jaar als onderdeel van de verzamelbrief Digitalisering naar de Tweede Kamer gezonden. Uit de Monitor blijkt dat de adoptie van standaarden langzaam de goede kant op gaat, maar nog niet genoeg. Relevante open standaarden bij ICT-aanbestedingen worden in 50 procent van de gevallen daadwerkelijk door opdrachtgevers uitgevraagd. Onvoldoende, aldus staatssecretaris Van Huffelen.

Wat zijn Open Standaarden?

In deze presentatie leggen Mathieu en Desiree uit wat open standaarden nu eigenlijk zijn, hoe ze bijdragen aan een open overheid en aan digitale soevereiniteit, en op welke wijze daarmee rekening gehouden kan worden gehouden voorafgaand en tijdens de inkoop van ICT-producten en diensten. Ook krijgen we een kijkje in de keuken van het monitoronderzoek, en leggen zij ons uit op welke wijze de onderzoekers te werk gaan.

Wat is het Forum Standaardisatie?

Het Forum Standaardisatie is een adviescommissie met deskundigen uit diverse overheidsorganisaties, het bedrijfsleven en de wetenschap. De leden worden op persoonlijke titel benoemd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Forum Standaardisatie adviseert de hele publieke sector over het gebruik van open standaarden. Binnen de overheid geeft het Forum advies aan het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO). In dat overleg zitten vertegenwoordigers van verschillende ministeries, de vereniging voor gemeenten (VNG), Interprovinciaal Overleg (IPO) en Unie van Waterschappen (UWV).

Mathieu Paapst is coördinerend juridisch adviseur bij het Forum Standaardisatie, voorzitter van de Raad van Toezicht bij Pleio, voorzitter Ethische Commissie Gemeente Groningen, en werkzaam als universitair docent IT-recht bij de Rijksuniversiteit Groningen. Desiree Castillo Gosker is coördinerend adviseur bij het Forum Standaardisatie.

Open Donderdag

Elke even week is er op donderdag een Open Donderdag netwerkborrel. Ben jij als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!

Het doel is om verschillende professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. 

Praat ook online mee via KIA!

Wil je doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen en jouw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA vind je kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Hier kun je vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen. Iedereen kan lid worden.

Bijvoorbeeld van de groep Open Overheid die gericht is op informatieprofessionals binnen de Rijksoverheid. Of de groep Informatiehuishouding overheden waar je ook vakgenoten van buiten de Rijksoverheid treft. Log in met je Pleio account of registreer.