Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Save the date: Dag van de Lokale Democratie met jaarevent Open Overheid

17 november

De Dag van de Lokale Democratie is een dag vol inspirerende voorbeelden en praktische handvatten voor volksvertegenwoordigers, bestuurders, actieve inwoners en professionals die samen aan meer en betere democratie willen werken in hun gemeenten. Dit evenement is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de beroepsverenigingen van burgemeesters, raadsleden, wethouders, griffiers en gemeentesecretarissen. 

Hoe betrek je inwoners bij het lokale democratische proces? Hoe geef je mensen ruimte om hun directe leefomgeving vorm te geven? Hoe werkt een burgerbegroting en wat kun je ermee? Hoe maak je mensen enthousiast voor het politieke ambt? Hoe zet je open data in voor een betere controle van het gemeentebestuur en een gelijkere informatiepositie voor inwoners?

Koplopers uit binnen- en buitenland delen successen en ervaringen uit recente praktijkvoorbeelden van democratische vernieuwing zoals burgertoppen en innovatie- en datalabs. Topwetenschappers presenteren de laatste inzichten uit hun onderzoeken en in speeddatesessies beantwoorden experts en collega-bestuurders prangende vragen. Loop binnen in de democratische winkel en vind producten waarmee u uw lokale democratie morgen al een boost kunt geven. Van een burgerbegrotingsspel of een toolkit loting tot een overzicht van de beste digitale participatietools. Probeer ze uit, neem ze mee!

Heeft u tussendoor nog wat tijd? Dan kunt u ook nog de werkplaats bezoeken, waar wetenschappers, burgerinitiatiefnemers en koplopergemeenten achter de schermen sleutelen aan een nieuwe generatie vernuftige oplossingen om de lokale democratie meer van deze tijd te maken. Denk en doe mee, als u zin heeft!

De Dag van de Lokale Democratie wordt gehouden op een centrale, goed bereikbare plek in Nederland. Op dit moment werken we hard aan de invulling van het programma. Vanaf september komt het programma online en is het mogelijk om u in te schrijven.

Reserveer vrijdag 17 november alvast in uw agenda en we hopen u dan te zien!

Open Overheid combineert haar jaarevent dit jaar met de Dag van de Lokale Democratie. Des te meer reden om deze datum alvast te reserveren! 

 

Gegevens

Datum:
17 november
Evenement Categorie: