Expertisepunt Open Overheid

 

Volg de Nu Open route tijdens de Dag van de Lokale Democratie

Na Doe Open! en Hoe Open? volgt dit jaar Nu Open! En wel tijdens de Dag van de Lokale Democratie. Wat betekent dat eigenlijk, Nu Open doen? Hoe doe je Nu Open? En wil of kun je wel Nu Open? Deze vragen en heel veel Open Overheid voorbeelden komen aan bod tijdens de Nu Open route tijdens de Dag van de Lokale Democratie, op 17 november tussen 09:00 en 17:00 uur, in de Woonindustrie in Nieuwegein. Doe ook #NuOpen en meld je aan voor de Dag van de Lokale Democratie:

Meld je aan voor de Dag van de Lokale Democratie en volg de Nu Open route

Dag van de Lokale Democratie
De Dag van de Lokale Democratie is een dag vol inspirerende voorbeelden en praktische handvatten voor volksvertegenwoordigers, bestuurders, actieve inwoners en professionals die samen aan meer en betere democratie willen werken in hun gemeenten. Dé uitgelezen plek om aandacht te vragen voor Open Overheid. Daarom combineert het beleidsteam Open Overheid haar jaarevent dit jaar met de Dag van de Lokale Democratie.

De Dag van de Lokale Democratie is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de beroepsverenigingen van burgemeesters, raadsleden, wethouders, griffiers en gemeentesecretarissen.

Nu Open route

Tijdens de Dag van Lokale Democratie komen verschillende thema’s aan bod. Eén van de thema’s is Open Kaart Spelen. Onder de noemer Open Kaart Spelen vinden diverse sessies over Open Overheid en Open Data plaats. Daarnaast zijn er diverse andere open sessies te volgen. Wil je niks over openheid missen? Volg dan de sessies van onze Nu Open route! De verschillende sessies van de Nu Open route vind je in de blokken hieronder:

 

Open Kaart Spelen

Open Kaart Spelen: hét Nu Open thema van de Dag van de Lokale Democratie. Hoe dragen een open overheid, checks & balances en de lokale media bij aan een vitale lokale democratie? Daar gaat het over tijdens de volgende sessies:

 

Hulptroepen en burgeraudits (Jorgen Schram)
Burgerparticipatie aan de achterkant van het beleidsproces: hoe organiseer je dat?

 

Het grote verantwoordingsdebat (Hein Albeda en Jorgen Schram)
Kom debatteren over andere vormen van verantwoordelijkheid afleggen.

 

Open besturen vraagt visie
Bestuurders delen in deze sessie best practices op het gebied van Open Overheid én dilemma’s.

 

Open Raadsinformatie (Tom Kunzler, VNG KING/Open State Foundation)
Kom meer te weten over wat Open Raadsinformatie is, wat je er mee kunt en hoe je kunt aansluiten.

 

Open data publiceren doe je zo! (Hayo Schreijer, productmanager data.overheid.nl)
Als je nog niet beschikt over een geschikte infrastructuur, hoe publiceer je dan je open datasets? Je komt het te weten in deze praktische workshop.

 

Wie doet wat met open data? (Diverse hergebruikers van overheidsdata, onder moderatie van Paul Suijkerbuijk, Leer- en Expertisepunt Open Overheid)
Open data beschikbaar stellen is één ding, maar wat gebeurt er vervolgens mee? Hergebruikers van overheidsdata laten je zien en ervaren wat er gebeurt met open data en wat de waarde daarvan is.

 

Open over geld: OpenSpending (Tom Kunzler, Open State Foundation)
Op de website Open Spending verzamelt de Open State Foundation alle huishoudboekjes van lokale overheden. Je kunt ze hier bekijken en met elkaar vergelijken. Kom meer te weten over Open Spending, en kijk en vergelijk zelf!

 

Actieplan Open Overheid 2018-2020
Praat mee over het nieuwe Actieplan Open Overheid. Meer informatie over deze sessie volgt binnenkort.

 


Nog meer Nu Open

 

Verschillende Nu Open sessies verspreid over de Dag van de Lokale Democratie, zoals:

 

  1. Burger audits: kansrijk maar kwetsbaar?
  2. Praktijklab Energietransitie
  3. Komt een initiatiefnemer bij de gemeente…
  4. Right to Challenge: echt een uitdaging!

 

Meer informatie over deze sessies volgt binnenkort.

Doorlopend Open

 

De hele dag door kun je doorlopend van openheid genieten:

 

Toolkit Open Overheid
Meer informatie volgt

 

Nu Open winkel
Onze winkel is Nu Open, kom gezellig winkelen. Misschien loop jij binnenkort wel in een mooie Open Overheid of Open Data trui.

 

Jouw kaart is een taart waard
Denk mee over het nieuwe Actieplan Open Overheid en maak kans op een Open Overheid taart. Kom naar onze Nu Open winkel en vul jouw Open kaart in.

 

Begin november zijn bovenstaande sessies – en de overige programmering van de Dag van de Lokale Democratie – ook in een overzichtelijk blokkenschema terug te vinden.

Meld je aan voor de Dag van de Lokale Democratie en volg de Nu Open route

#Nu Open