Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ambtelijk vakmanschap en Open Overheid in de energieke samenleving

10 mei 2017 | 10:00 - 15:30

| Gratis

Uitnodiging voor lunchbijeenkomst & werkatelier bij BZK

Veel rijksambtenaren willen openstaan voor initiatief uit de samenleving, maar weten soms niet hoe. Natuurlijk is het voor maatschappelijk draagvlak nodig om mensen actief te betrekken bij beleid. En natuurlijk is het voor beleidsresultaten nodig om met maatschappelijke partners samen te werken. Maar hoe doe je dat dan? Welke situaties zijn kansrijk? Wat zijn sterkte instrumenten en methoden voor ambtenaren in de energieke samenleving? Hoe gaan we om met situaties waarin sommigen ons als netwerkpartner zien maar anderen stevige overheidsregie en handhaving verwachten?

Het burgerpanel Open Overheid sprak de wens uit voor een overheid die ‘samenwerkt en samen leert’. Dit vraagt ons om opnieuw te kijken naar ons ‘ambtelijk vakmanschap’. Eén van de departementen die hiervoor een interessante aanpak ontwikkelde, is het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM). De kern van deze aanpak is dat ambtenaren bewust kiezen voor een bepaalde rol richting de samenleving. De aanpak van IenM maakt onder andere gebruik van de zogenaamde ‘werkateliers’.

Wil je ervaren wat er tijdens een werkatelier gebeurt en hierop reflecteren tijdens een lunchbijeenkomst? Dan ben je op woensdag 10 mei van harte welkom bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

 

Programma Lunchbijeenkomst
De werkateliers zijn voor én na de lunchbijeenkomst, zie onder het programma van de lunchbijeenkomst.

12.00 – 12.30 Lunch

12.30 – 13.30 Presentaties en dialoog aan de hand van bijdragen van:

– Joke de Vroom (ministerie van IenM) vertelt over resultaten, effecten en lessen van de aanpak bij IenM

– Anke Sikkema (ministerie van EZ) belicht de vervolgstappen op het programma ‘Samen in beleid’, geleerde lessen en resultaten tot nu toe

– Lotte Nijland (ministerie van BZK) gaat in op het belang van ambtelijk vakmanschap in de energieke samenleving en de rijksbrede ontwikkelingen

– Mikis de Winter (Leer- en expertisepunt Open Overheid) vertelt over de samenhang tussen de verschillende overheidsrollen en vormen van Open Overheid zoals Open Data, Open Verantwoording, Open Aanpak en Open Contact

 

Werkatelier voor of na de lunchbijeenkomst
In de twee uur voor of na de lunchbijeenkomst, dus van 10.00 tot 12.00 uur of van 13.30 tot 15.30 uur, kun je een werkatelier bijwonen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een werkatelier bij te wonen en niet naar de lunchbijeenkomst te gaan (en andersom).

Een werkatelier is een ervaringsgerichte workshop, waarin je inzicht opdoet over de mogelijkheden van de netwerkende en responsieve overheid. Tijdens het werkatelier staan de NSOB-rollen ((Nederlandse School voor Openbaar Bestuur) van de overheid centraal. Zo krijg je een inkijkje in de werkateliers van IenM.

Vier rollen van de overheid op basis van NSOB publicaties (bron: directie Participatie, ministerie van IenM). Lees hier meer over hoe IenM deze rollen toepast.

Het werkatelier geeft je antwoord op vragen als:

  • Wat zijn de kwaliteiten achter deze vier rollen?
  • Welke voorkeuren en valkuilen hangen er mee samen?
  • Welke kenmerken heeft de aanpak binnen de netwerkende en de responsieve rol van de overheid?

Het werkatelier wordt verzorgd door Hellie van Hout (Publieke Versnellers) en Karen Jonkers (C-Realist). Er zijn twee sessies en je kunt zelf kiezen welke je wilt bijwonen: de ochtendsessie (10.00 – 12.00 uur) of de middagsessie (13.30 – 15.30 uur).

 

Waar en wanneer?
De bijeenkomst ‘Ambtelijk vakmanschap en Open Overheid in de energieke samenleving’ vindt plaats op woensdag 10 mei bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Turfmarkt 147 in Den Haag.

De lunchbijeenkomst is in het Auditorium en de werkateliers zijn in de Workshopruimte (Z02-423).

Vergeet niet om een identiteitsbewijs mee te nemen, deze heb je nodig om toegang te krijgen.
Wil je gebruik maken van WiFi bij BZK? Geeft dit dan aan bij de receptie.

 

Aanmelden
Meld je aan voor de lunchbijeenkomst én/of de ochtend- of middagsessie van het werkatelier via deze link.
Meer informatie? Neem dan contact op met: Mikis.Winter@rijksoverheid.nl

Let op: je kunt ook alleen naar de lunchbijeenkomst of juist alleen naar een sessie van het werkatelier.

 

Interview over de werkateliers
We interviewden Joke de Vroom en Mieke Visch over de werkateliers van IenM.

 
Actieplan Open Overheid
Het ministerie van IenM is actiehouder van Actiepunt 7: De ambtenaar in de energieke samenleving.
Je leest hier meer over het Actieplan 2016-2017.

 

Gegevens

Datum:
10 mei 2017
Tijd:
10:00 - 15:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Het Leer- en Expertisepunt Open Overheid in samenwerking met Publieke Versnellers, C-Realist en de ministeries van IenM, EZ en BZK.

Locatie

Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Turfmarkt 147
Den Haag,
+ Google Maps