Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Amsterdamse Hackathon Omgevingswet

22 september 2017 - 23 september 2017

Straten, verlichting, bomen, stoepen, parkjes. Over alles in de openbare ruimte is nagedacht. En er is altijd wel iemand met een nieuw plan of initiatief. Of het nou een dakkapel is, of een nieuw café. Maar hoe weet je nu waar wat mag?!  Om op deze cruciale vraag sneller een duidelijk antwoord te geven, wordt de nieuwe Omgevingswet gemaakt. Slimme technologie kan hier enorm bij helpen. Hoe precies gaan we ontdekken tijdens de eerste Amsterdamse Hackathon Omgevingswet.

Op 22 september om half negen ’s ochtends start de 36 uur durende hackathon. Zo’n 60 developers, designers en experts bijten zich vast in twee uitdagingen. In die tijd maken zij nieuwe digitale tools, bijvoorbeeld een mobiele app, die Amsterdammers helpt bij het realiseren van hun plannen in de openbare ruimte. Bedrijven, professionals en studenten kunnen zich tot 7 september aanmelden. De hackathon vindt plaats op het creatieve NDSM terrein in de Undercurrent. Deelname is gratis.

De twee uitdagingen op de hackathon
De gemeente Amsterdam wil ontdekken hoe zij beter en anders met ruimtelijke informatie, zoals bestemmingsplannen, vergunningen en beschikbare ruimte, kan werken. Het ontdekken en ervaren van de mogelijkheden van online technologie staat bij de hackathon centraal.  Er wordt gewerkt met data en ervaringen van een afgerond project: de uitbreiding van ’t Brouwerij, een horecagelegenheid in Amsterdam Oost. Hoe kan dit proces met gebruik van digitale tools beter worden gedaan.

De teams gaan aan de slag met twee uitdagingen:

  1. Help Amsterdammers bij het digitaal zoeken en vinden van informatie over op wat wel en wat niet mag in de openbare ruimte
  2. Help Amsterdammers beter en tijdig hun belangen af te stemmen|

Waarom een hackathon?
Een hackathon is een creatieve manier om in korte tijd out-of-the-box oplossingen te maken voor een probleem. Voor studenten is het een kans om hun kennis in de praktijk te brengen en bedrijven en gemeente te ontmoeten. Voor bedrijven is het interessant om in contact te komen met de gemeentes die aan deze grote opgave werken. De gemeente brengt op deze manier veel kennis en expertise bij elkaar om tot slimme oplossingen te komen.

Digitale transformatie met de Omgevingswet
Nederland is op weg naar de introductie van de nieuwe wet: De Omgevingswet. Een wet die veel bestaande wetgeving en regels op het gebied van bouwen, wonen, infra en leefomgeving bundelt (van 26 wetten naar 1 wet). Het regelt daarmee het beheer en de ontwikkeling van de leefomgeving; minder en overzichtelijkere regels, met meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk. Een digitaal stelsel zorgt voor toegankelijke kwalitatieve informatie over de leefomgeving en over de geldende regels op elke locatie. Zo weten gebruikers én vergunningverleners beter wat mag en kan, en wat niet.

Het is de grootste stelselwijziging van de afgelopen 100 jaar en een digitale transformatie voor overheden. Gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk werken hiervoor intensief samen. Het digitaal stelsel zal verder uitgebouwd worden om alle informatie over de fysieke leefomgeving met elkaar te kunnen uitwisselen. Digitaal zakendoen en samenwerken met de overheid gaat dan beter en sneller. ​

Samenwerking
Niet alleen gemeente Amsterdam, maar ook andere gemeenten (o.a. Den Haag, Rotterdam en Eindhoven) en het Rijk als opdrachtgever van de Omgevingswet en het digitaal stelsel, zijn aanwezig tijdens de hackathon.

Aanmelden?
Meer informatie en inschrijven via amsterdam.nl/hackathon

Gegevens

Begin:
22 september 2017
Einde:
23 september 2017
Evenement Categorie:
Site:
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/hackathon-0/

Organisator

Gemeente Amsterdam

Locatie

Undercurrent
Amsterdam Noord, Nederland + Google Maps