Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijeenkomst Right to Challenge

15 maart 2018 | 13:30 - 16:30

Het Right to Challenge (RtC) staat voor het eerst in een regeerakkoord, maar het is natuurlijk niet nieuw. Er is de afgelopen jaren al overal in het land ervaring opgedaan met het thema. Nu is het tijd om te zien waar we staan, maar ook hoe we verder kunnen. Wat is en hoe wérkt Right to Challenge in Nederlandse gemeenten, buurten en wijken? Wat weten we wel en wat (nog) niet? Waar willen we over 10 jaar zijn en hoe gaan we dat samen organiseren? Wat zijn de succesfactoren en valkuilen van huidige challenges vanuit bewonersperspectief?

Over dit soort vragen organiseert het programma versterking democratie en bestuur, van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een themabijeenkomst met betrokken partijen aan alle kanten van de tafel; bewoners, initiatiefnemers, waarnemers, politieke ambtsdragers, ambtenaren én kritische volgers. Wat hebben gemeenten nodig? Wat hebben lokale initiatiefnemers nodig? Wat kan de rol van de rijksoverheid zijn? Om een antwoord op deze vragen te krijgen nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en stellingen gaan deelnemers plenair en in kleinere groepen, onder leiding van een professionele moderator, het gesprek en debat met elkaar aan over de genoemde vragen. In een plenaire terugkoppeling brengen we de verschillende thema’s samen en formuleren we de aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling van het Right to Challenge in Nederland.

Tijdens de bijeenkomst is er ruimte om initiatieven te pitchen of om stellingen in te brengen. Gewoon mee debatteren mag natuurlijk ook.

Praktische informatie
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 15 maart in het Humanity House, Prinsegracht 8, 2512 GA, Den Haag

13:30 uur | inloop & aanvang
16:30 uur | afsluitende netwerkborrel

Aanmelden
Wil je bij deze bijeenkomst zijn? Stuur dan een mailtje om je aan te melden.

Meer weten over Right to Challenge?

Deze video laat aan de hand van voorbeelden zien wat Right to Challenge is én doet. Eind 2017 verscheen ook de longread ‘Open aanpak: Right to Challenge‘. In deze longread lees je hoe de Rotterdamse Afrikaanderwijk via Right to Challenge de schoonmaak van de markt van de gemeente overneemt.

Gegevens

Datum:
15 maart 2018
Tijd:
13:30 - 16:30

Organisator

Ministerie BZK