Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bootcamp Open Over Geld (BOOG)

7 juli 2016 | 12:00 - 8 juli 2016 | 14:00

| Gratis

Een initiatief van het Leer- en Expertisepunt Open Overheid en de ESTonian School i.o.

Wat is BOOG?
BOOG is een Open Source event vol co-creatie en ondernemerschap rond het thema Open Over Geld. Het achterliggende doel is om gemeenten en andere overheden verder te brengen met dit thema. BOOG is een echte bootcamp, waar twee dagen keihard gewerkt wordt. Het resultaat van BOOG is een (digitaal) kookschrift Open Over Geld, geïnspireerd door het Kookschrift Burgerparticipatie Enschede en een Kooksessie Open Over Geld (workshop) op de landelijke Open Overheid Dag (najaar 2016).

Meer openheid
’Wie betaalt, bepaalt’ is een bekende uitspraak en rond overheidsfinanciën gaat dat zeker op. We zien echter dat dit niet zo duidelijk is voor burgers. Er zijn diverse toepassingen en tools ontwikkeld om meer openheid over (publiek) geld te bieden. Soms met enkel het doel om te informeren, soms met de mogelijkheid om zelf mee te beslissen over budgetten.

Meer duidelijkheid
Wat mist is duidelijkheid. Gaat het om transparant zijn over publiek geld? Openbaar verantwoording afleggen? Gaat het om participatie, ofwel mag men meedenken, meedoen of meebeslissen? Wanneer mag men zelf besluiten? Gaat het alleen om geld van de overheid of om al het geld in de wijk of de stad? En wat is de rol van het bestuur (de gemeenteraad) hierbij? Welke voorbeelden zijn er al, in Nederland en over de grens? Wat is nu eigenlijk de precieze betekenis van Open Over Geld? Hoe stellen we een slimme strategie op die nog veel meer bestuurders, ambtenaren, bewoners en ondernemers actief krijgt voor Open Over Geld?

Daarom BOOG!
De bootcamp is bedoeld voor ondernemers, ambtenaren en bewoners die ‘waarde’ willen toevoegen aan het thema Open Over Geld. We werken toe naar een publicatie, een echt kookschrift, dat bestaande recepten (instrumenten, projecten) en ingrediënten van Open Over Geld bundelt. Ook verschijnen hierin interviews, achtergronden rond het thema, beelden, schema’s en modellen. Iedere deelnemer wordt van harte uitgenodigd om mee te produceren en te schrijven. Het eindresultaat is door iedereen – open source – te gebruiken.

Inspiratie voor BOOG
Het Kookschrift Burgerparticipatie van de gemeente Enschede gebruiken we als model voor het beoogde eindproduct. De menukaart Open Over Geld van Leer- en Expertisepunt Open Overheid biedt een gevarieerd aanbod aan instrumenten en gerechten voor gemeenten en samenleving. En de mogelijkheid om ‘menu’s’ te combineren.

We gebruiken de driedeling uit ‘Vertrouwen in Burgers’ (WRR, 2012) voor vormen van burgerbetrokkenheid. Wat betreft de relatie tussen overheid en burgers, kiezen we voor de driedeling zoals in ‘The GOV indicator’ wordt beschreven (Verhijde, Both & Kommers, 2016).

Datum, locatie & programma BOOG
BOOG vindt plaats van donderdag 7 juli 12.00 uur tot 8 juli 14.00 uur op de prachtige locatie Delftlandhoeve, Schieweg 166 te Delft, met de mogelijkheid om op onze kosten te kamperen of op eigen kosten te overnachten. Er is plaats voor 15 tot 20 deelnemers.

De vergaderlocatie, koffie en thee overdag, de borrel op donderdag, de lunch op donderdag en vrijdag en de kampeerplek zijn voor onze rekening. Er zijn verder geen kosten aan BOOG verbonden, want we werken volgens ‘Dutch Treat’. De deelnemers nemen alles zelf mee: eigen slaapspullen, een zelfgemaakt gerecht voor het diner op donderdag en ingrediënten voor het ontbijt van vrijdagochtend.

Kom je ook? Meld je dan snel aan!
Stuur een e-mail met jouw motivatie om mee te doen naar Mikis de Winter (Mikis@open-overheid.nl) en Mark Verhijde (mark.verhijde@gmail.com).

 

Foto: Images Money

Gegevens

Begin:
7 juli 2016 | 12:00
Einde:
8 juli 2016 | 14:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Delftland hoeve
Schieweg 166
Delft, Nederland
+ Google Maps
Site:
http://www.delflandhoeve.nl/