Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Digitale participatie: praat mee over de toekomst!

30 september 2021

Denk jij ook mee over de toekomst van digitale participatie? Op 30 september organiseert Democratie in Actie (samenwerking VNG en BZK) een bijeenkomst hierover.

Hoe ziet digitale participatie er over vijf jaar uit? Hoe willen we dat het eruit ziet? Welke kansen liggen er om burgerbetrokkenheid te vergroten en de democratie te versterken?

Donderdagmiddag 30 september werpen we de blik vooruit. Met experts van overheden, kennisinstituten, toolsontwikkelaars en ervaringsdeskundigen op het gebied van digitale democratie.

Ambities en uitdagingen

In een paneldiscussie met onder meer het Rathenau Instituut, METT, Citizenlab, Gemeente Amsterdam en de VNG wordt verkend wat ambities en uitdagingen moeten/kunnen zijn de komende jaren. Hierna reflecteert Rudy van Belkom (Stichting Toekomstbeeld der Techniek) op de betekenis van (digitale) participatie van inwoners en hoe dit zich volgens hem de komende tijd gaat ontwikkelen.

Volg de DiA-dialoog om de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van digitale democratie mee te krijgen!

Livestream

De DiA-dialoog is te volgen via een livestream (bekijk de uitzending via Vimeo via deze link). Vanwege de coronamaatregelen zijn de experts fysiek aanwezig bij Pakhuis de Zwijger.

Op de Pleio-pagina van de Alliantie Open Overheid lees je meer over deze bijeenkomst. Ook vind je daar praktische tips voor digitale participatie. Bekijk de praktische tips!

Digitale Democratie in het Actieplan Open Overheid

Nederland staat op plaats 42 (van de 170) als het gaat om participatiemogelijkheden. Dit blijkt uit het internationale onderzoek Democracy rapport 2020. We kunnen onze mogelijkheden van digitale participatie dus nog beter benutten. Zeker als het gaat om de inzet van digitale manieren om inwoners te betrekken bij besluitvorming.
Digitale Democratie is daarom een van de actiepunten van het Actieplan Open Overheid 2020-2022 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie van BZK en de VNG werken samen aan een sterke (digitale) democratie. Dit doen ze samen met een netwerk van gemeenten, provincies en kennispartners. Bijvoorbeeld met de Provinciedeals. Provincies en haar gemeenten krijgen hulp bij het gebruik van digitale participatietools als ze de Provinciedeal tekenen.
 

Gegevens

Datum:
30 september 2021
Site:
https://www.lokale-democratie.nl/