Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expertmeeting E-Discovery

24 mei 2016 | 13:00 - 16:00

Expertmeeting E-Discovery door het Nationaal Archief

We leven in een informatiemaatschappij. De hoeveelheid aan digitale informatie, en de daarbij toenemende kosten, wordt simpelweg te groot om handmatig te kunnen blijven organiseren. Electronic Discovery lijkt hiervoor oplossingen te kunnen bieden, zoals predictive coding.

E-Discovery gaat over het doorzoeken van grote hoeveelheden elektronische data voor een specifiek doel. De Directie Digitale Infrastructuur en Advies van het Nationaal Archief is een onderzoek gestart naar het toepassen van E-Discovery-methodieken voor identificatie en classificatie van ongestructureerde informatie die zich bevindt in mailboxen en op mailservers. Het streven is om vanuit een duidelijke vraag, en hiermee een behoefte tot verbetering, op zoek te gaan naar nieuwe inzichten.

Het Nationaal Archief organiseert in samenwerking met Zylab op 24 mei 2016 een expertmeeting om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen met geïnteresseerden. We doen dit aan de hand van de vertoning van de Amerikaanse documentaire The Decade of Discovery van Joe Looby. Hierna gaan we met elkaar het gesprek aan.

Achtergrond E-Discovery

E-Discovery is ontstaan uit juridisch onderzoek of rechtszaak om bewijsmateriaal te vergaren. Traditioneel gezien ligt de focus bij Discovery, wat gebaseerd is op het Amerikaans recht; het opvragen van papieren documenten. Aanvankelijk werd geprobeerd deze analoge methodiek ook toe te passen op digitale informatie, maar door de exponentiele groei van deze informatie namen de kosten gigantisch toe en was dit proces niet langer houdbaar.
Het oplossen van deze schaalvergroting blijft nog steeds een complex vraagstuk. Wat
E-Discovery wel aantoont is dat een oplossing alleen haalbaar is met een hoge mate van automatisering. Er worden geavanceerde methoden ontwikkeld waarbij lerende systemen worden ingezet voor het identificeren, analyseren en classificeren van digitale informatie binnen grote verzamelingen van data. Binnen de Rijksoverheid zien we dat er eenzelfde schaalvergroting plaatsvindt.

PROGRAMMA
13:00 Inloop met koffie en thee
13:30 Welkomstwoord
13:40 Vertoning documentaire The Decade of Discovery by Joe Looby
14:40 Discussie
15:10 Napraten

LOCATIE
Pathé Buitenhof
Buitenhof 20
2513 AG Den Haag

AANMELDEN
Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen aan jeroen.padmos@nationaalarchief.nl Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Mocht u na aanmelding onverhoopt niet deel kunnen nemen dan stellen we prijs op uw afmelding.

Gegevens

Datum:
24 mei 2016
Tijd:
13:00 - 16:00

Organisator

Nationaal Archief
E-mail:
jeroen.padmos@nationaalarchief.nl

Locatie

Pathe Buitenhof
Den Haag, + Google Maps