Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hackathon Open Verantwoording

16 februari 2018 | 09:00 - 17 februari 2018 | 09:00

Op 16 en 17 februari 2018 organiseert VNG Realisatie (voorheen KING) een hackathon Open Verantwoording. Tijdens de hackathon strijd je samen met je team om de prijs van €2.000 binnen te slepen met jouw werkend prototype.

Gemeenten produceren bij het uitvoeren van hun taken ontzettend veel data. Het toezicht hierop gebeurt enerzijds door de gemeenteraad en anderzijds door toezichthouders zoals provinciale- en rijksinspecties en is daardoor versnipperd. Tijdens de Hackathon Open Verantwoording legt VNG Realisatie een nieuwe uitdaging voor op basis van open raadsinformatie: kunnen we uit al die gegevens toezichtinformatie destilleren die bruikbaar is voor toezichthouders?

Ben jij een ontwikkelaar of onderzoeker op het gebied van Artificial Intelligence, natuurlijke taalherkenning, datamining of data science? Meld jouw team dan aan om mee te denken over hoe de prestaties van overheden beter inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Hackathon Open Verantwoording: maak een werkend prototype
De hackathon is gericht op twee beleidsterreinen: de Archiefwet en de Wet Kinderopvang. De opdracht is om informatie over het toezicht op die twee wetten uit de raadsinformatie te halen en te interpreteren. Het gaat bijvoorbeeld over het toezicht op kinderopvanglocaties: zijn alle kinderopvangvoorzieningen in de gemeente op tijd gecontroleerd, zijn de pedagogisch medewerkers goed gekwalificeerd, hoe ernstig waren eventuele tekortkomingen, enzovoort.

Uiteraard zijn er tijdens de hackathon experts aanwezig die je uit de praktijk alles kunnen vertellen over deze onderwerpen zodat jouw prototype echt toegespitst is op de vraag.

De hackathon begint op vrijdagochtend 16 februari om 10 uur, bij de Jheronimus Academy of Data Science te Den Bosch. Het team dat in 24 uur het beste werkende prototype bouwt wint de hoofdprijs van €2.000. De tweede en derde prijs zijn €1.000 en €500 euro. De prototypen worden beoordeeld door een vakkundige jury van specialisten.

Meedoen?
Je kunt je opgeven voor deze hackathon via het aanmeldformulier. Let op: je kunt jezelf alleen opgeven als team van minimaal 2 en maximaal 5 personen.

Heb je vragen? Stuur een mail naar projectleider Pim Bliek via pim.bliek@vng.nl.

Wat is Open Raadsinformatie?
Steeds meer gemeenten ontsluiten hun raadsinformatie – zoals beleidstukken, notities, notulen, moties, amendementen en besluiten – als open data. Informatie die raadsleden helpt hun werk te doen, journalisten in staat stelt de lokale democratie te controleren en ervoor zorgt dat inwoners kunnen meedenken met gemeentebeleid. Nu kunnen developers, programmeurs, datajournalisten en data-analisten er ook mee aan de slag!

Gegevens

Begin:
16 februari 2018 | 09:00
Einde:
17 februari 2018 | 09:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.vngrealisatie.nl/data-science-hub/nieuws/save-date-hackathon-open-verantwoording-doe-mee-en-win-%E2%82%AC2000

Organisator

VNG Realisatie
Site:
https://www.vngrealisatie.nl/

Locatie

Jheronimus Academy of Data Science
Den Haag, + Google Maps