Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kennisbijeenkomst ‘Doorontwikkeling Open Geo-Data’

14 december 2015 | 11:45 - 13:45

| Gratis

Geografische informatievoorziening kenmerkt zich door object- en/of locatiegerelateerde data. Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn deze gegevens belangrijk, bijvoorbeeld in het kader van de Agenda Stad en het Vastgoedbeleid. Veelal zijn deze data beschikbaar via omvangrijke databases bij het ministerie van IenM. Noud Hooyman is al jaar en dag betrokken als beleidsmaker bij open data. Hij is opdrachtgever van de basisregistraties in de fysieke leefomgeving en het loket publieke dienstverlening op de kaart. Noud geeft een overzicht van de huidige stand van zaken. “Open data tenzij” is al jaren het uitgangspunt bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Data wordt verstrekt zoals die beschikbaar is. Inmiddels wordt er nagedacht over de volgende stappen. Niet alleen rond het verstrekken van open data, maar ook het gebruik van big data.

Privacy, beter gezegd de bescherming van persoonsgegevens, speelt een belangrijke rol als randvoorwaarde voor openbaarmaking en hergebruik. Geo-informatie is veranderd van een ‘plekje in de Bosatlas’ tot een climax van data, waaronder data die, zeker in onderling verband, steeds meer herleidbaar zijn tot een persoon. Dat plaatst gebruikers van geo-informatie – en hen die zich inzetten voor het goed gebruik daarvan – in een nieuw speelveld: dat van de bescherming van persoonsgegevens. Marc de Vries (The Green Land) schreef er in opdracht van Geonovum een Witboek over: ‘Privacy op zijn plaats’ en komt daar graag iets over vertellen.

Een ontwikkeling die de informatiewaarde van Geo-data zal verhogen is 3D. Jantien Stoter, hoogleraar 3D Geo-information/TU Delft geeft aan dat eeuwenlang 2D kaarten de manier zijn geweest om de wereld om ons heen vast te leggen en te begrijpen. Decennialang zijn we in de GIS wereld gewend om ruimtelijke vraagstukken op te lossen met 2D geo-data. Maar de wereld is niet plat en 3D wordt steeds meer praktijk. De data achter de 3D kaart biedt veel meerwaarde voor onze maatschappij. Met 3D informatie benaderen we de complexe werkelijkheid zodanig dat we onze omgeving beter kunnen modelleren en voorspellen we wat er gebeurt als we ingrijpen in die leefomgeving. Zo grijpen we effectiever in om de werkelijkheid te verbeteren, denk aan: geluid, luchtkwaliteit, mobiliteit, veiligheid, ruimtegebruik, ondergrondse infrastructuur etc. Maar welke 3D mogelijkheden hebben we momenteel in handen? Zijn we er aan toe om de fundamentele stap van 2D naar 3D te maken en om de maatschappij te bedienen met 3D?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken organiseert deze 6e lunchlezing voor overheidsmedewerkers over laatste ontwikkelingen rond Open Data met bijdragen uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid.

Programma

11.45 uur Ontvangst en broodje

12.15 uur Welkom Jan Gudde (CIO BZK)

12.20 uur Geo-data Noud Hooyman (IenM)

12.45 uur Privacy en Geo-data Marc de Vries (The Green Land)

13.10 uur 3D en Geo-data Jantien Stoter (TU Delft)

13.35 uur ‘Forum: Vragen en discussies o.l.v. Paul Suijkerbuijk (Leer- en Expertisepunt Open Overheid)

13:45 uur Afsluiting bijeenkomst

Aanmelden

Meld je aan voor deze bijeenkomst via postbus.CIO@minbzk.nl. Voor toegang tot het ministerie dient u een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Gegevens

Datum:
14 december 2015
Tijd:
11:45 - 13:45
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Ministerie van Binnenlandse Zaken
E-mail:
postbus.CIO@minbzk.nl

Locatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken
Turfmarkt 147
Den Haag, Nederland
+ Google Maps