Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022

16 februari 2021 | 09:45 - 11:30

| Gratis

Op dinsdagochtend 16 februari vindt tussen 09:45 en 11:30 uur de online lancering plaats van het nieuwe Actieplan Open Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Aanmelden kan tot en met 15 februari.

Programma lancering Actieplan Open Overheid

Het officiële programma begint om 10:00 uur. We nodigen je van harte uit om al eerder naar de online locatie te komen zodat je zeker weet dat je niets mist van de lancering. Uiterlijk 15 februari ontvang je van ons een link om deel te nemen.

Moderator Nikki van den Hoek (Leer- en Expertisepunt Open Overheid) neemt je tijdens de lancering mee langs alle programmaonderdelen. In de chat staan we klaar voor jouw inhoudelijke en technische vragen.

09:45 – 10:00 uur| Digitale inloop

10:00 uur | Officiële opening met Ellen van Doorne (Directeur Democratie & Bestuur, ministerie van BZK)

10:05 – 10:50 uur | Het belang van Open Overheid en het Actieplan Open Overheid. Deze sprekers schijnen hun licht op open overheid:

– Paul Maassen (Open Government Partnership)
– Lousewies van der Laan (Transparency International Nederland)
– Serv Wiemers (Open State Foundation)
– Nikki van den Hoek (Leer- en Expertisepunt Open Overheid)

10:50 – 11:25 uur | Maak kennis met de actiepunten van het Actieplan Open Overheid
Het nieuwe Actieplan Open Overheid bestaat uit 13 actiepunten. Tijdens de lancering kun je op verschillende manieren kennismaken met de actiepunten.
Er is voor ieder wat wils:

Proeverij van actiepunten (als vervolg op bovenstaand programma)

Actiehouders geven een korte pitch over hun actiepunt. Tijdens deze proeverij maak je kennis met onder andere Digitale Democratie, Open Algoritmen, Open Source, Actieve openbaarmaking Rijk, Open Inkoop, Open Klachten, etc.

Voor deze proeverij hoef je je niet apart aan te melden. De pitches vinden plaats in dezelfde online omgeving als het voorgaande programma. In de chat kun je vragen stellen over de actiepunten.

Workshop Duidelijke communicatie (Direct Duidelijk Brigade): meld je vooraf aan

De overheid wil duidelijk communiceren. Dat betekent: rekening houden met de lezer, een persoonlijke benadering kiezen en ervoor zorgen dat de taal begrijpelijk is. Zodat inwoners overheidscommunicatie (van brieven, tot mails, websiteteksten en online formulieren) begrijpen en weten wat van ze wordt verwacht. Direct Duidelijk helpt overheidsorganisaties hierbij op weg met als doel: begrijpelijke communicatie voor iedereen. Feit is namelijk dat veel overheidsteksten nu nog vaak te moeilijk zijn wat kan leiden tot negatieve gevolgen voor inwoners.

In onze workshop nemen we je mee in het verhaal van Direct Duidelijk. De workshop is informatief en interactief. Deelnemers krijgen antwoorden op de volgende vragen:
– Wat is Direct Duidelijk?
– Waarom is Direct Duidelijk belangrijk?
– Voor wie is Direct Duidelijk?
– Wat maakt een tekst direct duidelijk?

Ook dagen we de deelnemers uit tijdens een taalquiz. En we laten zien hoe Direct Duidelijk Brigade overheidsorganisaties kan helpen bij duidelijk en begrijpelijk communiceren.

Workshop Investeren in vakmanschap (Guido Rijnja): meld je vooraf aan

Het actiepunt Investeren in vakmanschap wil het ‘ambtelijk vakmanschap’ versterken op het gebied van actieve openbaarmaking. Dat betekent dat ambtenaren van elkaar leren hoe zij (beter) om kunnen gaan met het actief openbaar maken van informatie.

Hoe pakken we dat aan? Wat zijn goede momenten en manieren om hier aandacht voor te hebben? En welke best practices bestaan er?
Daar gaat het over tijdens de workshop Investeren in vakmanschap. Praat je mee? Jouw ideeën en ervaringen zijn van harte welkom.

11:25 uur |Afsluiting van de online bijeenkomst

De lancering van het Actieplan Open Overheid is na afloop terug te kijken via open-overheid.nl.

Gegevens

Datum:
16 februari 2021
Tijd:
09:45 - 11:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Site:
https://fd7.formdesk.com/BZK/lanceringactieplan