Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Open Wob: transparantie in de praktijk

27 mei 2020 | 10:00 - 12:30

| Gratis

Update 25 mei:
Het webinar Open Wob: transparantie in de praktijk zit helaas vol en je kunt je niet meer aanmelden.

Open State Foundation (OSF) ontving ruim 80 aanmeldingen voor het webinar (en de aanmeldingen komen nog steeds binnen). We zijn natuurlijk heel blij met deze aanmeldingen en de aandacht voor dit onderwerp. Iedereen die zich al heeft aangemeld krijgt de mogelijkheid om deel te nemen. Het webinar op 27 mei gaat gewoon door en OSF organiseert nog twee extra webinars in juni. OSF neemt hierover contact met jou op.

Wegens de grote belangstelling voor het webinar over de Wob volgt later dit jaar nog een ronde met webinars over dit onderwerp. Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Over het webinar

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) lijkt tijdens de coronacrisis een beetje op de tweede plaats te komen en verschillende overheden hebben moeite met het beantwoorden van Wob-verzoeken. En dat is jammer: een sterke openbaarheid van bestuur helpt juist bij het aanpakken van een crisis en het evalueren van de maatregelen. Hoog tijd voor kennisdeling en discussie op het gebied van de Wob in de praktijk.

Open State Foundation ontwikkelde daarom in samenwerking met het Leer- en Expertisepunt Open Overheid en de provincie Noord-Holland het webinar: ‘Open Wob: transparantie in de praktijk’. Werk je bij een publieke instelling en heb je wel eens te maken met een Wob-verzoek? Ben je benieuwd hoe je de openbare documenten als resultaat van Wob-verzoeken het beste kan publiceren? Dan is dit webinar iets voor jou.

Het webinar vindt plaats op woensdag 27 mei van 10:00 tot 12:30 uur (met koffiepauze). Helaas is aanmelden op dit moment niet mogelijk. In verband met de grote belangstelling is het aanmeldformulier gesloten. Houd deze website in de gaten voor meer informatie over extra webinars.

Na deze informatieve én praktische webinar:

 • Weet je wat de maatschappelijke waarde is van de Wob en een Open Overheid;
 • Weet je wat de juridische inhoud van de Wob is op het gebied van de verplichtingen van overheden en de verantwoordelijkheid van indieners;
 • Ben je op de hoogte van de Open Wob-standaard en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen;
 • Heb je geoefend met de Wob in de praktijk, vanuit het perspectief van de indiener of die van de overheid.

Voor wie?

 • Het webinar (Open) Wob is ontwikkeld voor mensen die voor overheden werken. Voorkennis over de Wob en Open Overheid is niet nodig, en iedereen is welkom. Deelname is gratis.

Praktische informatie

 • Het webinar duurt 2,5 uur (met een korte pauze) op woensdag 27 mei van 10:00 tot 12:30 uur.
 • Er is plek voor 20 deelnemers (en het webinar gaat door bij minimaal 8 deelnemers).
 • Het webinar wordt aangeboden door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid en is dus gratis. Een donatie aan Open State Foundation wordt op prijs gesteld.
 • Uiteraard is er tijdens en na het webinar ruimschoots gelegenheid voor het stellen van vragen.
 • Het webinar wordt gegeven door transparantie- en open data-experts Lisette Kalshoven en Tom Bolsius, beide werkzaam bij Open State Foundation
 • Opgeven kan tot maandag 25 mei via dit inschrijfformulier (in verband met de grote belangstelling is dit inschrijfformulier gesloten). Je ontvangt dan een mail met bevestiging en praktische informatie.
 • Aanvullende vragen? Neem dan vooral contact op via contact@openstate.eu.

Open Wob

Open Wob is een van de actiepunten uit het Actieplan Open Overheid 2018-2020. De provincie Noord-Holland werkt samen met Open State Foundation en de Vereniging Nederlandse gemeenten aan een standaard voor de Wob. In de laatste actieplan update lees je meer over de stand van zaken van Open Wob.

NB.

(Overheids)organisaties die interesse hebben in deze online training in eigen groepsverband: mail vooral even naar contact@openstate.eu om de mogelijkheden te bespreken.

Over Open State Foundation

Open State Foundation (OSF) is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, en heeft als missie het bijdragen aan een digitaal transparante overheid en daarmee een controleerbare en vitale democratie.

Open data verschaft burgers, media, bedrijfsleven en bestuurders immers een gelijke informatiepositie ten opzichte van de overheid, en maakt diezelfde overheid transparant en controleerbaar voor iedereen. Dankzij open data kunnen bovendien analyses worden gemaakt en nieuwe inzichten worden verkregen die leiden tot beter geëquipeerde besluitvorming, zowel op politiek als economisch vlak. Tegelijkertijd zijn open data de sleutel naar nieuwe, innovatieve toepassingen die de maatschappij verrijken en economische of creatieve waarde creëren.

Maar bovenal is toegang tot de data van de overheid van vitaal belang voor een gezonde en moderne democratie. Verder lezen over de missie van OSF kan hier.

Hopelijk tot binnenkort!

Gegevens

Datum:
27 mei 2020
Tijd:
10:00 - 12:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Open State Foundation
Site:
http://www.openstate.eu/nl/