Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Studiemiddag Archieven en Open Data – en nu?

29 oktober 2015 | 12:45 - 17:30

| Gratis

Studiemiddag ‘Archieven en open data – en nu?’

Op donderdagmiddag 29 oktober organiseert het Nationaal Archief samen met Archief 2020 een studiemiddag over open data en archieven.

Sinds 18 juli 2015 zijn er nieuwe regels voor het hergebruik van overheidsinformatie. Dat heeft ook gevolgen voor archiefinstellingen en hun dienstverlening. De studiemiddag Archieven en open data – en nu? is interessant voor iedereen die meer wil weten over hergebruik van overheidsinformatie in de praktijk.

Sprekers

Mr. dr. Tjeerd Schiphof gaat tijdens zijn lezing in op de nieuwe Wet hergebruik van overheidsinformatie en de veranderingen en gevolgen ervan voor archieven. Schiphof is universitairdocent aan de UVA en doet onderzoek naar de juridische aspecten van kunst, cultuur en media. Hij publiceerde onder meer over auteursrecht en persoonsgegevens in online media-archieven. Van zijn hand verscheen onlangs in het Archievenblad een artikel over het hergebruik van overheidsinformatie.

Als open-dataveteraan vertelt Marc de Vries over de uitdagingen van open data waar organisaties rekening mee moeten houden: wat kost het en met welke juridische aspecten moet je rekening houden? De Vries is werkzaam voor The Greenland, een organisatie die nauw samenwerkt met de overheid, instellingen en het bedrijfsleven aan het openen van data en daarbij behorende processen. De Vries schreef onder meer het Witboek Privacy en het rapport Aansprakelijkheid en open data; Van Erik Engerd naar J.J. de Bom. Daarnaast is hij opsteller van de Regeling Verweesde Werken.

Tijdens een verdiepingsessie gaat Noor Schreuder in op alle juridische kwesties rondom archieven en open data. Hoe weeg je bijvoorbeeld de belangen van openbaarheid en privacy tegen elkaar af? Schreuder is archivaris en jurist bij het Nationaal Archief.

Wat is de Open Data praktijk in Nederland? Tom Kunzler vertelt over zijn ervaringen en best practises bij Open State Foundation. Deze organisatie bevordert de digitale transparantie door het ontsluiten van Open Data en de ontwikkeling van creatieve en innovatieve toepassingen.

Tine van Nierop en Marieke Schenk verkennen met de interactieve Quick Scan Hoe open ben jij? hoe ver je als organisatie al bent met open toegang en Open Data. Van Nierop is projectleider Open Toegang bij het Nationaal Archief voor Archief 2020. Schenk is projectleider bij het Expertisepunt Open Overheid.

Voor wie

Archivarissen, informatiespecialisten, beleidsmakers en hergebruikers die meer willen weten over archieven en open data.

Locatie en tijd

Inloop: 12.45-13.00 uur. Afsluiting met borrel: 17.00 uur-17.30, congrescentrum La Vie, Lange Viestraat 351 3511 BK Utrecht. Bekijk de routebeschrijving.

Aanmelden

Aanmelden kan via SecretariaatBedrijfsvoering@nationaalarchief.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Na aanmelding rekenen wij op uw deelname.

Meer informatie

Het definitieve programma zal bekend worden gemaakt via de websites https://archief2020.nl en https://informatie2020.pleio.nl

 

Gegevens

Datum:
29 oktober 2015
Tijd:
12:45 - 17:30
Kosten:
Gratis
Site:
http://www.nationaalarchief.nl/actueel/nieuws/save-the-date-studiemiddag-archieven-open-data-nu

Organisator

Nationaal Archief en Archief2020

Locatie

Congrescentrum La Vie
Lange Viestraat 35, Utrecht
Utrecht,
+ Google Maps