Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voorlichtingsbijeenkomst Wet hergebruik overheidsinformatie

17 november 2015 | 13:30 - 16:30

| Gratis

Voorlichtingsbijeenkomst Wet hergebruik overheidsinformatie

Europa decentraal organiseert, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), opnieuw een voorlichtingsbijeenkomst over de Wet Hergebruik overheidsinformatie. In juli 2015 is de Europese richtlijn hergebruik van overheidsinformatie geïmplementeerd in de gelijknamige Nederlandse wet. Deze wet is direct van invloed op overheden: openbaar gemaakte overheidsinformatie moet in principe voor hergebruik beschikbaar zijn. We nodigen u van harte uit voor de voorlichtingsbijeenkomst op 17 november van 13.30 tot 16.30 uur in het Huis van Europa in Den Haag.

Richtlijn hergebruik overheidsinformatie en wet hergebruik overheidsinformatie
In  2013 is de nieuwe Richtlijn inzake hergebruik van overheidsinformatie aangenomen. De richtlijn verplicht overheden om alle openbare informatie voor hergebruik na opvraag beschikbaar te stellen. Uitzonderingen worden gemaakt voor informatie waarop wettelijke beperkingen rusten of rechten van derden, zoals privacy- of auteursrecht. Deze richtlijn is deze zomer geïmplementeerd in de Nederlandse wet. Hierdoor kunnen bedrijven, onderzoeksinstellingen en burgers overheidsinformatie opvragen en gratis of tegen een kleine vergoeding hergebruiken. Bijvoorbeeld voor onderzoek of het ontwikkelen van nieuwe applicaties.

Doel bijeenkomst
De bijeenkomst is bedoeld om overheden voor te lichten over de gevolgen van de wet hergebruik overheidsinformatie voor de praktijk. Wat is er veranderd voor uw organisatie? Er is bovendien ruim de gelegenheid om uw vragen te stellen aan de experts van Kenniscentrum Europa decentraal en het ministerie van BZK.

Voor wie:
Medewerkers van overheden kunnen de bijeenkomst bijwonen. De informatie is met name relevant voor juristen, beleidsmedewerkers en projectleiders, die werken met open data of openbaarheid van overheidsinformatie.

Programma

Deel I: Europees inleiding
In het eerste deel van de bijeenkomst leiden de adviseurs van Kenniscentrum Europa decentraal de bijeenkomst in door het Europese beleid te schetsen. Waarom vindt Europa hergebruik van Overheidsinformatie belangrijk? Komt er nog meer relevante wet- en regelgeving aan vanuit Europa?

Deel II: Wet hergebruik overheidsinformatie
Het ministerie van BZK zal de wet hergebruik van overheidsinformatie toelichten. Wat is er voor u in de praktijk veranderd? Een aantal specifieke elementen wordt uitgelicht, waaronder de relatie met verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Welke voorwaarden mogen overheden stellen aan het gebruik van data? Hoeveel kosten mag u als overheid rekenen?

Geïnteresseerd?
De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagmiddag 17 november van 13.30 tot 16.30 uur. Je kunt je aanmelden via bijeenkomsten@europadecentraal.nl. Deelname is kosteloos. Helaas is er beperkt ruimte, dus meld je snel aan om verzekerd te zijn van een plek.

Gegevens

Datum:
17 november 2015
Tijd:
13:30 - 16:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Europa Decentraal en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

Locatie

Huis van Europa
Korte Vijverberg 5/6
Den Haag,
+ Google Maps