Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Wet hergebruik van overheidsinformatie
Wat moet de bibliotheek ermee?

17 november 2016 | 13:00 - 16:00

| Gratis

Studiemiddag bibliotheken en de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who)

FOBID en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nodigen u uit om donderdag 17 november naar de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag te komen voor de Studiemiddag 13.00-16.00 uur) ‘De Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) – Wat moet de bibliotheek ermee?’.

Weet u of de Who voor uw organisatie wel of niet van toepassing is en zo ja, waar u aan moet voldoen? Weet u bijvoorbeeld wat er allemaal tot overheidsinformatie gerekend wordt? Meer dan u denkt, namelijk alles wat zich in een bibliotheekcollectie bevindt.

In juli 2015 is de Europese richtlijn hergebruik van overheidsinformatie geïmplementeerd in de gelijknamige Nederlandse wet. Deze Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) is direct van invloed op ‘met een publieke taak belaste instellingen’. En ja, dat kan ook een bibliotheek zijn. Maar welke gevolgen heeft de wet precies voor bibliotheken? En hoe kunt u anticiperen op deze wet, al voor u verzoeken tot hergebruik krijgt? Daarover gaat deze studiemiddag.

Doel bijeenkomst
De bijeenkomst is bedoeld om bibliotheken voor te lichten over de gevolgen van de Who voor de praktijk. Waar gaat deze wet precies over? Wat is er veranderd voor uw organisatie? Ook geeft de KB een kijkje in de keuken en laat zij zien hoe zij datasets beschikbaar stelt voor hergebruik. Er is bovendien ruim de gelegenheid om uw vragen te stellen.

Voor wie
De bijeenkomst is bedoeld voor medewerkers van alle soorten bibliotheken, van openbare tot universitaire. Ook geïnteresseerden die werkzaam zijn in aanpalende disciplines zijn welkom. De informatie is met name relevant voor juristen, beleidsmedewerkers, adviseurs en projectleiders, die werken met data (open of niet) en/of openbaarheid van informatie.

Programma

13.00 – 13.15 uur | lnloop

13.15 – 13.20 uur | Opening
door mr. Ch.(Charles) Noordam
Mr. Charles Noordam is voorzitter FOBID Juridische Commissie, lid van FOBID bestuur, directeur van de Openbare Bibliotheek en Archief Gemeente Den Haag.

13.20 – 13.35 uur | ‘Wat is de Who?’
door Laurens Venema
Laurens Venema is beleidsadviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

13.35 – 14.05 uur | ‘Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek ermee?’
door mr. dr. T.A. (Tjeerd) Schiphof
Mr. dr. Tjeerd Schiphof, universitair docent informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, bespreekt de Who en de onderliggende Europese richtlijn, toegespitst op de positie van bibliotheken.

14.05 – 14.20 uur |De Who en de Bibliotheekwet’
door: Aad van Tongeren

Aad van Tongeren is beleidsadviseur bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

14.20 – 14.35 uur | Pauze

14.35 – 15.00 uur | ‘Een kijkje in de keuken bij de KB’
Dr. Steven Claeyssens, conservator digitale collecties bij de KB, neemt ons mee in de KB-praktijk van het verstrekken van grote datasets voor hergebruik.

15.00 – 15.35 uur | Vraag & Antwoord sessie
Heeft u nog vragen na de sprekers gehoord te hebben, of zijn er wellicht vragen bij gekomen? Tijdens de Vraag & Antwoord sessie kunnen alle vragen aan de sprekers en andere aanwezigen gesteld worden. Indien er een grote opkomst is, of er specifieke vragen zijn, kunnen we na inventarisatie in 2 groepen uiteen gaan. (bv o.b.v. het onderscheid praktische vragen en juridische verdieping)

15.35 – 15.45 uur | Afronding door mr. Ch. Noordam

Bovenstaand programma is voorlopig, onder voorbehoud van wijzigingen

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier. Deelname is kosteloos. Meld u snel aan om verzekerd te zijn van een plek.

Gegevens

Datum:
17 november 2016
Tijd:
13:00 - 16:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met het Leer- en Expertisepunt Open Overheid
E-mail:
marieke@open-overheid.nl
Site:
www.open-overheid.nl