Expertisepunt Open Overheid
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop Linked Open Data

17 april 2018 | 08:45 - 12:30

Op 17 april en 3 mei organiseert het eSociety Instituut van de Haagse Hogeschool, in samenwerking met de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland een workshop (Linked) Open Data.

Wil je de workshop bijwonen? Stuur dan een mailtje.

Over de workshop
De dialoog tussen burger en overheid verandert en samen met de transformatie van werk- en kennisprocessen is de inzet van ICT tot kerndossier geworden voor een effectievere overheid. Vaak staat de burger centraal bij de ontwikkeling van digitale overheidsdiensten. Een belangrijk element wordt gevormd door data. Data worden op grote schaal openbaar gemaakt, maar het ontbreekt vaak aan inzichten om duurzame en structurele toepassingen van Open Data te laten samenvallen met beleidsontwikkeling en burgerparticipatie.

Sinds de Nederlandse aansluiting bij het Open Government Partnership, wordt de kracht van Open Data door meerdere overheden erkend en is de verdere ontwikkeling, stimulering van Open Data en het (her)gebruik in het Actieplan Open Overheid geagendeerd. Inmiddels zijn vele initiatieven een feit en wordt er vaak een actief Open Data beleid nagestreefd om binnen organisaties Open Data projecten te stimuleren. Niet in de laatste plaats om geprepareerd te zijn voor de de aankomende wetswijziging van de Wob naar de Woo (Wet Open Overheid) die momenteel ter beraadslaging bij de Eerste Kamer wordt aangehouden.

De workshop heeft als doel om ambtenaren van gemeenten en provincies de uitgangspunten en mogelijke praktische aanpak rond eigen Open Data projecten te leren. Ook wordt de ontwikkeling van Open Data projecten gestimuleerd door kennis en bewustwording te vergroten rondom Open Data, Linked Data en Big Data. De workshop richt zich op de kracht van Open Data als structureel onderdeel van het primaire proces.

Opzet Workshop
Tijdens de workshop van een dagdeel (09.00-12.30 uur) komt het volgende aan de orde:

  • De laatste ontwikkelingen rondom Open Data, Linked Data en Big Data.
  • Open Data beleid.
  • De praktijk: zelf aan de slag met Open Data onder begeleiding van Bert Mulder (directeur eSociety Instituut & lector Informatie, Technologie en Samenleving), Martijn Hartog (senior projectleider en onderzoekscoördinator eSociety Instituut, lectoraat Informatie, Technologie en Samenleving).
    Met medewerking van Bart Spée (Provincie Zuid-Holland) en/of Antoine Gribnau (Gemeente Den Haag).

Programma
08.45 – 09.00 uur – Inloop met koffie/thee
09.00 – 09.15 uur – Korte kennismaking
09.15 – 10.15 uur  – Inleidende presentatie Open Data
Pauze
10.30 – 11.30 uur – Opdrachten en kansen Open Data
11.30 – 12.00 uur – Vervolg presentatie Linked Open Data, Semantisch Web, discussie en afronding
12.00 – 12.30 uur – Lunch

De workshops vinden plaats in het Provinciehuis van Zuid-Holland. Verder informatie volgt na aanmelding.

Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Gegevens

Datum:
17 april 2018
Tijd:
08:45 - 12:30
Site:
https://lodworkshops.wiki.zoho.com/WORKSHOP.html

Locatie

Provincie Zuid-Holland
Zuid-Hollandplein 1
Den Haag,
+ Google Maps