Veel belangstelling voor Actieve Openbaarheid
Het was druk tijdens het symposium ‘Actieve Openbaarheid: een Open Aanpak’ in het Nationaal Archief op 29 januari. Ruim 150 beleidsadviseurs, deskundigen op het gebied van participatie en Open Data, archivarissen, informatiemanagers en juristen bespraken hoe overheidsinformatie sneller openbaar en toegankelijk wordt voor burgers. De belangstelling was groot en de reacties positief: inspirerend, nuttig en leerzaam. En dat niet alleen: ook het grote aantal disciplines dat bij elkaar gekomen was, werd door bezoekers gewaardeerd.
Tijdens het symposium gaven de Algemene Rijksarchivaris Marens Engelhard, Nationaal Commissaris Digitale Overheid Bas Eenhoorn en Hoogleraar Publieke Innovatie Albert Meijer keynote speeches. Marens Engelhard begon met een aantal stevige uitspraken: “Democratie is gebaseerd op toegang tot informatie en controle verdraagt geen vrije toegang tot informatie”. Volgens Engelhard is openbaarheid “geen lichte kost” maar wel een zeer belangrijk middel in een democratie. Bas Eenhoorn nam ons mee naar de ‘vierde revolutie’. Digitalisering heeft onze manier van denken over informatie veranderd. Samenwerking en een digitale infrastructuur waarin we informatie kunnen delen zijn hierbij belangrijke elementen. Albert Meijer benaderde actieve openbaarheid als complex innovatieproces. Hij gaf de aanwezigen een aantal handvatten om met dit complexe proces om te gaan en actieve openbaarheid verder te brengen. De speeches zijn gefilmd en terug te kijken. Je vindt de speech van Marens Engelhard, de speech van Bas Eenhoorn en de speech van Albert Meijer op ons YouTube-kanaal.
Na de keynote speeches presenteerde het Archief Atelier Actieve Openbaarheid haar resultaten tijdens een interactieve ‘vernissage’. De middag werd ingevuld met verdiepende sessies over onder meer Open Cultuur Data en Open Raadsinformatie.
Het symposium laat zien dat er veel belangstelling is voor de vraag hoe je de openbaarheid van overheidsinformatie bevordert. Professionals op veel verschillende gebieden kunnen daar een bijdrage aan leveren. Het Nationaal Archief en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid zijn met elkaar in gesprek om een Kennisnetwerk Actieve Openbaarheid te realiseren. Heb je daar ideeën over? Laat het gerust weten.
Tijdens het symposium is een korte impressie gefilmd, die je hier kunt terugkijken:
Het symposium werd georganiseerd door het Archief Atelier Actieve Openbaarheid, het Nationaal Archief en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid. Achterliggende informatie over het symposium zoals het programma, presentaties, foto’s en ‘denkschetsen’ die tijdens het symposium zijn gemaakt, vind je op de symposium-pagina van het Atelier Actieve Openbaarheid.
Foto’s en film: Sebastiaan ter burg CC BY-SA
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.