Weet je dat jij ook Open Data gebuikt?
Het einde van de werkdag nadert en je ziet dat het buiten regent. Daarom kijk je op Buienradar wanneer het droog wordt, want je moet nog naar Den Haag CS lopen. Het wordt voorlopig niet droog, dus je gebruikt 9292OV om te kijken hoe laat de bus naar Den Haag CS rijdt. Je ziet dat de bus er zo aankomt en dat het zeven minuten duurt. Eenmaal in de bus krijg je een berichtje van een vriendin, zij heeft interesse om een woning aan de Weissenbruchstraat in Den Haag te kopen. Uit interesse open je Funda om de woning te bekijken. Eenmaal in de trein naar je woonplaats moet je jezelf nog een halfuurtje vermaken. Gelukkig ben jij weer aan de beurt met Wordfeud.
In het bovenstaande voorbeeld is vier keer gebruik gemaakt van Open Data. Buienradar gebruikt data van het KNMI, 9292OV koppelt data van verschillende vervoerders en Funda koppelt data van makelaars aan buurtgegevens. Wordfeud gebruikt data van OpenTaal. Nu al stellen overheden niet alleen data openbaar, maar gebruiken zij ook data die van burgers afkomstig is.
Een voorbeeld hiervan is verbeterdebuurt.nl. Op deze website maken burgers melding van ideeën of problemen. De gemeente neemt deze in behandeling. Andere burgers zien de melding en kunnen meedenken over een oplossing. In dit voorbeeld dient Open Data de open interactie tussen overheid en burger. De gemeente hoeft het probleem niet zelf te signaleren en hoeft ook niet zelfstandig de oplossing te bedenken. Dit is een melding over een gevaarlijk fietspad bij het Binnenhof die in behandeling is genomen.
Er zijn nog vele voorbeelden van het gebruik van overheidsdata. Op topotijdreis kun je zien hoe jouw woonomgeving de laatste 200 jaar is veranderd. Je kunt ook zien of je voeten droog blijven bij een eventuele overstroming op overstroomik. Daarnaast kun je op risicokaart kennis nemen van allerlei risico’s in jouw buurt, zodat je daar rekening mee kan houden. Via de website omgevingsalert kun je zien welke vergunningen er rondom jouw huis worden aangevraagd of afgegeven. Je ziet zo wanneer de overbuurman een dakkapel wilt laten plaatsen of wanneer er een evenement met geluidsoverlast gehouden wordt. Op Openspending kun je zien waar jouw gemeente of provincie haar geld aan uitgeeft. En dan zwijg ik nu nog over wat er allemaal gedaan kan worden met de data van overheidsinstellingen die nog niet openbaar is!
Bovenstaande blog is geschreven door Eric Terlien, vanuit het TOP-programma van Zuid-Holland: Transparante en Open Provincie
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.