Leren door te doen!
Leren door te doen!
Actiehouders bloggen over hun actiepunt
Hoe staat het ervoor met de actiepunten uit het Actieplan Open Overheid 2016-2017. Op 11 april bespraken de actiehouders de stand van zaken van de negen actiepunten. Via een reeks gastblogs vertellen ze op open-overheid.nl nog iets uitgebreider hoe het ervoor staat. Vandaag bloggen Joke de Vroom en Mieke Visch van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) over actiepunt 7: De ambtenaar als vakman in de energieke samenleving.
De ambtenaar als vakman in de energieke samenleving
De overheid is onderdeel van een netwerksamenleving waar zij niet altijd meer de regisseur is, maar ook partner bij de uitoefening van publieke taken. We willen een overheid die ‘samenwerkt en samen leert’ en dat vraagt de samenleving ook van ons. De traditionele manieren werken niet altijd meer. Binnen IenM investeren we in onze beleidsambtenaren om deze (responsieve) rol te ontdekken, te ervaren en hiermee te experimenteren. Dit doen we in een training: werkatelier ‘Kunst van het verbinden’. Iedereen, van Directeur-generaal (DG) tot beleidsondersteuner, doet mee. In dit werkatelier wordt gekeken wanneer je deze responsieve rol kan inzetten, wanneer juist niet én hoe en wanneer schakelen tussen de verschillende rollen van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) goed is. Het uitgangspunt hierbij is je eigen werk, de dossiers waar je nu mee bezig bent, kortom: leren door te doen.
Versterking Vakmanschap
Door de werkateliers wordt een gezamenlijke taal ontwikkeld die zeer waardevol is om het gedachtegoed van het werkatelier vast te houden. Deze taal is input voor het programma Versterking Vakmanschap dat begin 2017 is gestart. Je zou kunnen zeggen dat het werkatelier zorgt dat het gesprek over de (mogelijke) rollen van IenM wordt gestart en dat de versterking als doel heeft om dit gesprek gaande te houden. Dit sluit aan bij één van de dilemma’s die uit de eerste tranches kwam :“hoe hou je het vast in je dagelijkse werk?” Een ander dilemma was: “hoe schakel met je met buiten zonder het contact met de binnenwereld te verliezen?”
Een van de ideeën binnen het programma Versterking Vakmanschap is een aantal dossiers te benoemen waar daadwerkelijk gewerkt wordt met het inzetten van de responsieve rol en daarin te experimenteren en de ervaringen met iedereen te delen. Waar de werkateliers een verplichtend karakter hadden en soms op weerstand stuitten, zet dit programma in op een cultuurverandering via andere wijzen. Tips hiervoor zijn altijd welkom.
Inmiddels is tranche 4 van de werkateliers afgerond en merken we dat steeds meer collega’s het gesprek met elkaar aangaan over de rollen en het schakelen ertussen. Er zullen nog 6 tranches volgen, met in elke tranche 6 groepen van ongeveer 15 deelnemers; we zijn dus bijna op de helft. In het eerste kwartaal van 2018 worden de werkateliers afgesloten.
Naar aanleiding van de eerste tranches is een aantal aanpassingen in het werkatelier doorgevoerd, zoals leidinggevenden sterker betrekken voor de start van werkatelier en een gezamenlijke start van alle groepen op de eerste dag. Continue worden de verschillende dagen geëvalueerd en verbeterd samen met de partij die de werkateliers geeft. Ook hier is het leren door te doen!
Meer lezen?
Lees dan ook het interview met Joke de Vroom en Mieke Visch over De ambtenaar als vakman in de energieke samenleving.
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30 -
Open Gov Week 2021
17 mei - 21 mei
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.