Mooie jaarcijfers voor het LEOO (al zeggen we het zelf)
Mooie jaarcijfers voor het LEOO (al zeggen we het zelf)
LEOO? Sorry! Dat is een afkorting. Voluit heten wij het Leer- en Experstisepunt Open Overheid. We korten dit vaak af tot LEOO of ‘het Expertisepunt’. Wij zijn onderdeel van ICTU en werken in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Mooie jaarcijfers? Ja! Want veel van de vooraf gestelde doelen hebben we verdubbeld en sommigen bijna verdriedubbeld. En toch denken we dat het altijd beter kan. Dus voordat we onze jaarcijfers geven zijn we benieuwd naar jouw mening: waar kan het Leer- en Expertisepunt Open Overheid zich nog verbeteren? Met welke organisaties kunnen we nog meer de samenwerking zoeken? We willen niet alleen ‘vinkjes’, maar vooral een effect waar de ‘vonken’ vanaf spatten. Denk je met ons mee? Reacties graag via @mikisdewinter of mikis@open-overheid.nl
Met onze opdrachtgever, het ministerie van Binnenlandse Zaken, hebben we voor 2015 drie resultaatgebieden afgesproken:
1. Evenementen. Wij organiseren samen met anderen evenementen. Het doel voor 2015 is meer dan 1.000 deelnemers aan meer dan 20 bijeenkomsten. Het resultaat tot nu toe: bijna 3.000 deelnemers op 50 mede door ons georganiseerde bijeenkomsten, zoals symposia, festivals, workshops en leerkringen.
“De leerkring Open Overheid biedt volop energie en inspiratie. Door kennis uit te wisselen met collega’s kan ik mijn werk beter doen” – Ines Balkema, gemeente Rotterdam
Het doel was dat 2 van de 20 bijeenkomsten grote bijeenkomsten zouden zijn (100 tot 200 deelnemers), dit werden er 5! Bijvoorbeeld:
Symposium Actieve Openbaarheid. Het was druk tijdens het symposium ‘Actieve Openbaarheid: een Open Aanpak’ in het Nationaal Archief op 29 januari. Ruim 150 beleidsadviseurs, deskundigen op het gebied van participatie en Open Data, archivarissen, informatiemanagers en juristen bespraken hoe overheidsinformatie sneller openbaar en toegankelijk wordt voor burgers. De organisatie was in handen van het Archief Atelier Actieve Openbaarheid, het Nationaal Archief en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid. Lees hier het verslag.
Doe Open! Festival. Het Doe Open! was een fonkelend festival op 18 mei 2015. Het festival heeft de circa 800 bezoekers (waaronder leden van het voormalige inspiratieteam Open Overheid) aangezet tot anders kijken naar openheid van het eigen werk en dat van anderen. Er ontstonden vele nieuwe verbindingen, nieuwe inzichten, nieuwe doelstellingen en nieuwe activiteiten. De organisatie van het congres was in handen van: Pakhuis de Zwijger, Team Doe-democratie, team Open Overheid en team Agenda Lokale Democratie van het ministerie van BZK en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid. Lees hier het verslag.
2. Gesprekken. Als kennismakelaar voeren we één-op-één gesprekken over concrete initiatieven in het land waar wij de kennis over het ene initiatief combineren met een ander initiatief. Een belangrijk voorbeeld is de ondersteuning die we bieden bij de Rijksbrede data inventarisatie. Het doel is om dit jaar meer dan 100 één-op-één gesprekken te voeren. De teller stond op 1 december al op 241! Feedback die we kregen: “Veel positieve energie én een professionele aanpak”.
3. Website. open-overheid.nl is sinds 4 februari 2015 de etalage van de beweging rond Open Overheid waaraan wij als LEOO ondersteuning bieden door:
• Een toolkit met zeker 10 afgesproken kennisinstrumenten zoals tools, factsheets zoals de Menukaart Open over Geld, en de Startdoelen Open Overheid.
• Een netwerkpagina met een agenda en een kaart met 202 initiatieven (doel was: 100).
• Een 27-tal interviews (doel was 20) en vele blogs, klik hier voor het overzicht.
• Een aantal van onze blogs zijn overgenomen in magazines zoals InGovernment en Communicatie, het boek Open Gemeenten en op websites zoals Platform Overheid, Ambtenaar2.0, De Ambtenaar en Goed Opgelost!.
• Drie-wekelijkse e-mail met een update van de meest recente ontwikkelingen. Momenteel zijn staan er 2.053 personen op onze verzendlijst (doel was 1.000).
• De live-gang van de website op 4 februari en diverse tussentijdse verbeteringen zoals de actueel-pagina.
• Het doel was om met open-overheid.nl minimaal 10.000 bezoekers te trekken. Dit werden er 23.911 en deze bezoekers bekeken gemiddeld bijna 2,84 pagina’s en bleven gemiddeld 2 minuten en 5 seconden op onze website.
• Verder waren we actief op de sociale media. Het twitteraccount @OpenOverheidNL heeft nu 1.942 volgers (begin april waren dit er nog 1.100). We kregen vele leuke reacties waaronder de deze:
Ik krijg nu helemaal het gevoel dat je over vijf jaar kan zeggen: ‘ik was bij #doeopen‘. Toen was dat nieuw @mikisdewinter en Co: mooi werk
— Tim Aarts (@AartsTim) 18 mei 2015
Nu: ‘koken met financiële open data’! We krijgen er trek van 🙂 #DoeOpen @OpenOverheidNL @doe_democratie pic.twitter.com/wbtRRHCPSy — nicole donkers (@nicoledonkers) 18 mei 2015
Dank @OpenOverheidNL voor inspirerende dag en goede organisatie van #doeopen!
— Renata Verloop (@renataverloop) 18 mei 2015
Het gaat langzaam, en ‘t is taai, maar heel langzaam verandert er íets: http://t.co/yLP7MKtNsH #openbaarheid #opendata — pieter klein (@pieterkleinrtl) 28 augustus 2015
Handig die toolkits van @OpenOverheidNL http://t.co/HZ3pbS0ACZ #opencontact #opendata #openverantwoording #openaanpak En nu aan de slag!
— Monique Roosen (@MoniqueRoosen) 11 maart 2015
MT @anda_anne: In 2 minuten waarom een open overheid belangrijk is http://t.co/K5HhzQQf3b @OpenOverheidNL — Julie Clément (@jc_julie) 3 maart 2015
Tot volgend jaar. Tot 2016!
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.