Terugblik online infosessie ‘Hoe werf je succesvol informatiespecialisten?’

De vraag naar informatiespecialisten is nijpend. Ook bij de Rijksoverheid. Zeker als gevolg van het actieplan 'Open op orde'. Hoe werf je deze gewilde professionals? Die vraag stond 9 november centraal tijdens een online infosessie, georganiseerd door het project ‘Versterking capaciteit informatiehuishouding’. Circa 65 deelnemers uit alle hoeken van de Rijksoverheid schoven aan. Van hr-adviseurs tot recruiters en van specialisten arbeidsmarktcommunicatie tot vacaturehouders.

Groepsfoto van de online infosessie
Beeld: ©Sjoerd van der Hucht
Het team van Versterking capaciteit informatiehuishouding.

Campagne in de spotlight

Na een kort welkomstwoord van Emilie Adegeest – Broekhuijse, projectmanager bij ‘Versterking capaciteit informatiehuishouding’, nam campagnemanager Alexy Markides de aanwezigen mee in het succes van de rijksbrede arbeidsmarktcampagne ‘Werken aan een open overheid is werken voor Nederland’. Naast de lopende ‘always on’ campagne, is deze op 17 oktober gestart en duurt 9 weken. Deze specifieke campagne is bedoeld om het vakgebied op de kaart te zetten bij de doelgroep. Te laten zien welk interessant werk er allemaal gedaan wordt binnen de Rijksoverheid.

Meeliften op de arbeidsmarktcampagne

Rijksorganisaties kunnen meeliften op de arbeidsmarktcampagne door de juiste tags aan hun vacatures toe te voegen. Hoewel zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) geen vacatures kunnen plaatsen op Werkenvoornederland, kunnen zij wel aanhaken op de inspanningen van het project ‘Versterking capaciteit informatiehuishouding’. Zij kunnen contact opnemen om de zichtbaarheid van hun vacatures te vergroten op andere kanalen. Van LinkedIn tot i-Bestuur tot AG Connect, van de Volkskrant tot OD-online. Ook andere concrete tips passeerden de revue, zoals werken aan je employer brand.

‘We zijn heel blij om te kunnen vermelden dat we dankzij jullie onze eerste plaatsing te pakken hebben’ – Marjolein Oomen, Belastingdienst

Monitoring

Data-analist Amber Welboren liet vervolgens zien hoe de voortgang wordt gemeten van niet alleen deze arbeidsmarktcampagne, maar ook van de hoog over campagne die altijd draait. Aan de hand van data maakt zij helder wat de campagnes opleveren en wordt tussentijds bijgestuurd. Waarmee wederom wordt benadrukt hoe groot het belang is om hieraan mee te doen als je als rijksorganisatie met een wervingsvraag op dit gebied zit.

‘Mooie campagne, complimenten!’ – Nicole de Laender, Kamer van Koophandel

Hulp bij werving en selectie

Maar het project ‘Versterking capaciteit informatiehuishouding’ behelst meer dan campagnes, benadrukt accountmanager Sanela Hujdur. Ook voor hulp bij het schrijven van wervende en inclusieve vacatureteksten kunnen rijksorganisaties aankloppen. Er is van alles mogelijk. Van feedback ontvangen op teksten tot het inschakelen van een professionele tekstschrijver. Het projectteam helpt ook bij het vergroten van de zichtbaarheid van vacatures door actief te zijn op de platformen waar informatiespecialisten zich bevinden.

En wie ondersteuning nodig heeft bij het vervullen van concrete vacatures voor informatiespecialisten, zoals informatiemanagers/adviseurs, data-analisten, informatie/functioneel beheerders is het bij het projectteam aan het juiste adres. De recruiters die verbonden zijn aan het project denken graag mee en matchen kandidaten. Ruim 1100 informatieprofessionals hebben aangegeven dat ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het vakgebied bij de Rijksoverheid. De recruiters hebben dagelijks contact met geïnteresseerde professionals. Op basis van een intakegesprek beoordelen zij of de kandidaat geschikt is voor een functie binnen het domein informatiehuishouding. De geschikte en beschikbare kandidaten worden opgenomen in een kandidatenpool. Deze pool bestaat uit ca. 90 professionals met interesse om op korte termijn bij de Rijksoverheid te komen werken. Tot slot worden verschillende events georganiseerd, zowel voor de doelgroep van informatiespecialisten, als voor stakeholders. Waar dit online event van 9 november een goed voorbeeld van was.

Ook geschikte informatieprofessionals vinden? Meld je aan voor onze kandidatenservice. Je ontvangt dan maandelijks een e-mail met de nieuwste kandidaten.