3 startdoelen voor Open Contact
Als je met Open Contact aan de slag wilt, waar begin je dan? Onderstaand vind je 3 startdoelen die je op weg kunnen helpen.
Startdoel 1: Zet de informele aanpak in
Geen juridisch doorwrochte brieven schrijven, maar de telefoon pakken en even bellen. Want is het wel 100% helder wat de briefschrijver eigenlijk dwarszit? Dat is waar de informele aanpak over gaat. Als je belt met een eerlijke en nieuwsgierige houding, actief luistert en doorvraagt, dan kom je er vaak snel achter wat er precies aan de hand is. Zo’n informele aanpak is oplossingsgericht en kan bovendien dure en tijdrovende juridische procedures voorkomen. Het is de moeite waard om te verkennen of de informele aanpak ook voor jouw organisatie praktijk kan worden. De website van Prettig contact met de overheid biedt veel voorbeelden, handleidingen, tips en trucs voor de informele aanpak. In de bibliotheek op de website vind je tal van publicaties, documenten en instrumenten waar je je voordeel mee kunt doen.
Minimale variant is dat je de informele aanpak in ten minste één organisatieonderdeel toepast en hierover actief ervaringen deelt binnen de organisatie.
Maximale variant is om de informele aanpak organisatiebreed in te zetten, hier beleid voor te ontwikkelen en dit uit te voeren.
Startdoel 2: Implementeer de informele aanpak van Wob-verzoeken
Wat doe je als het aantal Wob-verzoeken in korte tijd drastisch toeneemt, je capaciteit beperkt is en je mensen toch op een goede manier wilt informeren? Gouda stelde een Wob-team samen en ging voor de informele aanpak. Hierdoor nam het aantal ingebrekestellingen af en zijn er in 2014 geen dwangsommen meer uitbetaald, in tegenstelling tot het jaar er voor. Lees meer over de informele behandeling van Wob-verzoeken en de aanpak van Gouda.
Minimale variant is dat je de informele aanpak van Wob-verzoeken ten minste in één organisatieonderdeel toepast en hierover actief ervaringen deelt binnen de organisatie.
Maximale variant is om de informele aanpak van Wob-verzoeken volledig te implementeren en onderdeel te maken van de werkprocessen.
Startdoel 3: Stel de gebruiker centraal: informatie op maat
Hoe kan de overheid haar informatievoorziening zo aanpassen dat deze aansluit bij de individuele informatiewens van mensen? Het rapport ‘Informatie op maat’ biedt op grond van onderzoek een aantal richtlijnen bij het vormgeven van ‘informatie op maat’ zoals ‘wees zo specifiek mogelijk’, van ‘informatie naar contact’ en ‘bekijk alle processen vanuit de doelgroep’. Een van de belangrijkste conclusies uit het rapport is dat er een verandering nodig is van het enkel aanbieden van informatie naar het aangaan van contact. In het rapport ‘Informatie op maat’ lees je meer over hoe je deze verandering binnen jouw organisatie vorm kunt geven.
Minimale variant is om voor specifieke informatie, of in een kleine pilot of campagne, volgens de richtlijnen van ‘Informatie op maat’ aan te bieden.
Maximale variant is om in de gehele informatievoorziening de gebruiker centraal te zetten en te werken volgens de richtlijnen van ‘Informatie op maat’.
Natuurlijk zijn er veel meer startdoelen te bedenken en wellicht heb je zelf al veel ervaring met Open Contact opgedaan. Als je jouw ervaringen wilt delen, neem dan gerust contact met ons op.
Ben je benieuwd naar de startdoelen voor de andere aanvliegroutes van Open Overheid? Lees dan de blog Een tocht van 1000 mijl moet beginnen met een eerste stap, waarin deze startdoelen beschreven staan.
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.