Help! Er staan geen bomen in het Haagse Bos!
Een van de databestanden die de gemeente Den Haag ontsluit als Open Data is het bomenbestand. Daar is ook vraag naar. Er zijn bijvoorbeeld al toepassingen die mensen met hooikoorts waarschuwen voor bepaalde boomtypen die veel ongemak geven. Het mooie van deze toepassingen is dat het echt hergebruik is, ander gebruik dan waarvoor de data oorspronkelijk verzameld is. Het oorspronkelijke doel is onderhoud en beheer van de bomen. Vanuit dat perspectief is het heel logisch dat de gemeente alleen die bomen in kaart brengt die dergelijk onderhoud nodig hebben, dus alleen de bomen die langs de straat staan. De beschrijving bij het databestand is dan ook:
Wat is een straatboom? Natuurlijk iedere boom die vlakbij de straat staat. Maar naast deze herkenbare straatbomen kent Den Haag veel andere bomen die bewoners ook als straatboom beleven of bomen die dezelfde zorg nodig hebben. Om daar meer duidelijkheid en eenheid in aan te brengen is in 2008 de definitie van straatbomen verbreed. Daardoor tellen bomen aan de randen van parken en singels nu ook mee als straatboom. Een andere toevoeging betreft ‘solitaire’ bomen die in beplanting of gazon staan en om die reden al individueel beheerd worden. In Den Haag staan ruim 116.000 straatbomen. Er wordt dagelijks gewerkt aan het actueel houden van de informatie over deze bomen, een arbeidsintensieve activiteit. Gemiddeld eenmaal per drie jaar worden de gegevens van boom buiten gecontroleerd. Dit betekent dat de gegevens die u op de kaart ziet soms wel iets verouderd kunnen zijn.
Bomen uit het Haagse bos staan er bijvoorbeeld niet in, omdat dit geen straatbomen zijn en deze in beheer zijn bij Staatsbosbeheer. Zo zijn er meer voorbeelden. Bomen in de duinen bijvoorbeeld, want deze worden beheerd door het duinwaterwinningbedrijf Dunea. Particuliere bomen staan ook niet in het databestand, want de gemeente Den Haag kijkt puur naar het bomenbestand wat tot doel heeft het beheer van deze bomen te organiseren (ziektes, snoeien). De bomen zijn in sommige gevallen een onderdeel van de ecologische zones waar veel aandacht aan besteed wordt in Den Haag (hiervan zijn ook Open Data van te vinden in Natura 2000).
Bij het hergebruiken van Open Data is het dus altijd van belang om goed te kijken of de data bruikbaar is voor het doel wat je hebt. Met de Haagse Open bomen Data een ‘pollen-app’ maken is dus lastig omdat niet alle bomen erin staan, terwijl de data voor het doel waarvoor de gemeente het verzameld uitstekend is.
Gelukkig worden er met de Open Data van de bomen ook toepassingen gemaakt die prima met straatbomen werken. Zo heeft 2CoolMonkeys de bomenspotter app gemaakt.
Met de Bomenspotter kom je meer te weten over de bomen in jouw buurt. Wat voor soort boom staat er nu eigenlijk voor je deur, wat is de bloeiperiode en hoe oud is die eigenlijk? Naast antwoorden op deze vragen kun je ook berichten achterlaten bij een boom. Wil je een bericht achter laten voor je geliefde? Dat kan eenvoudig via de app. Selecteer een boom die je mooi vindt of die bijzonder voor je is en plaats een bericht. Als je geliefde in de buurt van de boom komt, zal deze het berichtje kunnen lezen!
Wil je meekijken naar de Haagse bomen? Kijk dan hier
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.