Het Europees Data Portaal groeit verder
In data en in functionaliteit
Op 16 november 2015 is de beta versie van het Europees Data Portaal gelanceerd. Op dit pan-Europees portaal brengt de Europese Commissie alle Open Data gepubliceerd door de lidstaten en geospatiale portalen samen op een centrale locatie. Hierdoor hoeven gebruikers niet meer per lidstaat te zoeken naar hun data, maar kunnen ze alles snel en vertaald vinden. Drie maanden na de lancering van de beta versie is het Europees Data Portaal ‘live’ gegaan in februari 2016. Door de recente toevoeging van de Nederlandse taal is het een goede tijd om te kijken wat er allemaal is gebeurd sinds de lancering van dit Europese project.
Het Europees Data Portaal ging door met het identificeren en oogsten van nationale en geospatiale dataportalen. Dit resulteerde in een verdubbeling van het aantal datasets dat ze aanbieden, van 240.000 tot bijna 585.000. In vergelijking, het dataportaal van de Verenigde Staten biedt op het moment maar 140.000 sets aan. Deze groei wordt deels verklaard door het opnemen van meer landen, 34 op het moment, maar ook door de groei van de catalogi. In bijna alle landen hebben overheden besloten meer Open Data te publiceren, welke direct door het Europees Data Portaal wordt opgenomen.
De architectuur van het Portaal is inmiddels gepubliceerd als Open source en geeft zo informatie over onder andere het gebruik van CKAN in combinatie met DCAT-AP. Daarnaast is de verbeterde Metadata Quality Assessment beschikbaar gesteld waarmee data aanbieders makkelijk hun data op kwaliteit kunnen controleren.
Naast de absolute groei in het aanbod van data heeft het Europees Data Portaal zich verder ontwikkeld in de aangeboden functionaliteiten. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de versterking van het aantal talen waarin het Portaal toegankelijk is. Tijdens de introductie was het Portaal enkel in het Engels, Duits en Frans toegankelijk. Nu is het Portaal nu in 12 talen te lezen, inclusief Nederlands. Het Portaal streeft er naar om dit aantal zo spoedig mogelijk uit te breiden naar alle 24 talen van de Europese unie. Met MT@EC, de vertaalmachine van de Europese Commissie, wordt alle metadata vertaald naar één van de 12 mogelijkheden. Hiermee draagt het Portaal bij aan de vrije uitwisseling van Open Data tussen verschillende landen en talen.
Het Portaal heeft zich daarnaast verder ontwikkeld als verzamelplek voor nieuws en ontwikkelingen op het gebied van Open Data. Zo worden er regelmatig nieuwe rapporten uitgebracht, datasets uitgelicht of berichten over Europese Open Data ontwikkelingen of evenementen gepubliceerd. Om de kennis over Open Data verder te verspreiden biedt het Portaal een digitale leeromgeving aan en materiaal om trainingen over het onderwerp te geven. Daarnaast is er een uitgebreide bibliotheek waarin literatuur over het onderwerp wordt bijgehouden.
Om datahouders het belang van publiceren in te laten zien, is het Portaal altijd op zoek naar organisaties die Open Data in hun bedrijfsmodel hebben verwerkt. Deze organisaties worden uitgenodigd om hun verhaal te delen op het Portaal.
U kunt het Europees Data Portaal volgen op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Wander Engbers (Management Consultant bij Capgemini Consulting).
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 10 juni -
3e week van grip op informatie
15 april - 22 april -
Kick off Open op Orde
21 april | 12:30 - 13:00 -
Talkshow: Open Inkoop in beeld
10 mei | 16:00 - 18:00 -
Open Gov Week 2021
17 mei - 21 mei
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.