Van een hand vol naar een land vol
5 Open Data voorbeelden (deel 4)
Met enige regelmaat krijgt het Leer- en Expertisepunt de vraag: “Wat is een goed voorbeeld van Open Overheid?” Het is vrij gemakkelijk om een paar voorbeelden te noemen: er gebeurt namelijk al heel veel op het gebied van Open Overheid. Omdat we veel kunnen leren van bestaande Open Overheid initiatieven, zetten we ze in de serie ‘Van een hand vol naar een land vol’ in de spotlight. In dit vierde deel nemen we mooie voorbeelden van het gebruik van open overheidsdata onder de loep. Doe inspiratie op en misschien kom je wel op ideeën voor een eigen Open Data initiatief.
1. Op zoek naar de optimale locatie voor afspraken en bedrijven
Een handige toepassing waarmee je de optimale locatie voor je afspraak kunt bepalen is www.roudle.nl. Ideaal op het gebied van reistijd, reiskosten en CO2-uitstoot. Maar het algoritme van Roudle is breder toepasbaar en ook bruikbaar voor het berekenen van MobilityLabels voor ondernemingen. Zoals een energielabel een maatstaf is om te zien hoe zuinig of milieuvriendelijk een kantoorpand is, zo is een MobilityLabel een maatstaf voor de zuinigheid of milieuvriendelijkheid van een kantoorlocatie. Het is een methode om de bereikbaarheid te kwantificeren en objectiveren én om nieuwe kantoorlocaties te vinden waarbij medewerkers minder reistijd ondervinden en het bedrijf haar CO2-uitstoot verlaagt.
2. Aardbevingen in Groningen
Kor Dwarshuis woont in Groningen. Midden in het door gasbevingen geraakte gebied. Kor heeft op basis van Open Data van het KNMI een animatie gemaakt die de aardbevingen van 1987 tot nu weergeeft. De animatie laat duidelijk zien dat er binnen bepaalde gebieden een forse toename van het aantal aardbevingen is. Dit inzicht geeft de inwoners van de provincie Groningen een betere informatiepositie om het gesprek over de bevingen aan te gaan. Nieuwsgierig naar de animatie? Bekijk de animatie hier: www.dwarshuis.com/aardbevingen-groningen/
3. Een goede schoolkeuze
Hoe kies je de beste school voor je kind? Is de school in de buurt de beste keuze? Via www.10000scholen.nl kun je je verdiepen in het aanbod aan scholen. Hoeveel leerlingen heeft de school? Hoeveel leerlingen krijgen speciale aandacht? Naar welke scholen stromen de leerlingen door? Hoe oud zijn de leerkrachten? Kortom: allemaal vragen die bepalend kunnen zijn voor de schoolkeuze.
4. Online plattegronden
Google Maps is overladen met Open Data van de overheid. Denk bijvoorbeeld aan de basis voor de kaarten, informatie over het openbaar vervoer, hoogteverschillen in fietsroutes, verkeersinformatie en wegafsluitingen. Een zeer groot aantal Open Data bronnen wordt gebruikt voor de invulling van Google Maps.
5. Blijft het droog?
De app die ik met enige regelmaat uitermate waardeer is www.buienalarm.nl. De app doet precies wat hij belooft, namelijk: waarschuwen als er een bui aankomt. De app maakt onder andere gebruik van de Basis Registratie Topografie van het Kadaster en de radarbeelden van het KNMI.
Lees ook:
‘Van een hand vol naar een hand vol’ deel 1
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 2
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 3 (internationale voorbeelden)
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 4 (Open Data voorbeelden)
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 5 (Open Verantwoording voorbeelden)
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 6
Een land vol voorbeelden
Oproep: zet zelf een initiatief op de Open Overheid kaart
Op onze initiatievenkaart verzamelen we Open Overheid initiatieven uit het hele land. Inmiddels staan er al meer dan 200 initiatieven op de kaart. Bekijk de kaart voor inspiratie en zet er zelf een eigen initiatief of een initiatief dat je waardeert op!
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.