Expertisepunt Open Overheid

En bedankt!

Ook Purmerend tekende de Green Deal aardgasloos. We lopen immers al voorop. Al 75% van onze inwoners heeft een aansluiting op ons warmtenet Stadsverwarming Purmerend. Zij weten niet beter dan dat hun verwarming en koken aardgasloos is. Dus teken je zo’n Green Deal. Hoe moeilijk kan het zijn om die laatste 25% van het aardgas af te krijgen?

De laatste 25%
Laten we eerst even kijken hoe we die eerste 75% ook alweer op het warmtenet kregen. Het was de tijd van grote nieuwbouwprojecten, van Vinex en Almere. Van Hoofddorp en Leidsche Rijn. Achter elkaar stampte de BV Nederland nieuwe woningen uit de groene weilanden. Er was geen enkele infrastructuur, dus je kon aanleggen wat je wilde. En dat deden veel van dit soort locaties. Zo ontstond het Purmerend van vandaag en zo legden we er meteen een warmtenet onder. Dat gestookt wordt op biomassa. Hoe groen wil je het hebben?

Die laatste 25% daar hebben we een heel ander klusje te klaren. Die woningen zijn er al. Ze hebben al een infrastructuur, zowel binnenshuis als buitenshuis is de beschikbare ruimte voor kabels en leidingen behoorlijk vol. Zo vol dat je goed moet kijken wat wel en niet tot de mogelijkheden behoort. Voordat je oplossingen kiest. Zo’n eenvoudige opdracht is dat niet. En bedankt dus, voor die Green Deal!

Nu andere oplossingen kiezen
Dus ontstaat ook in Purmerend de vraag opnieuw: waarom doen we dit ook alweer? Omdat in de grote emmer met het beschikbare aardgas de bodem in zicht komt. We halen inmiddels gas uit kleine veldjes, we boren waar we kunnen en mogen, maar we weten nu al: het raakt op. Dat is één. Er is nog een twee: daar waar we nog gas aanwezig weten, creëren we ineens ons eigen aardbevingsgevoelige gebied. Niks Italië, Indonesië, of andere gebieden waarvan we deze ellende kennen. Gewoon Oost-Groningen en dat is akelig dichtbij. Dan is er nog drie: die hele gedachte dat wij in onze energiebehoefte kunnen voldoen door fossiele brandstoffen te gebruiken, is behoorlijk gedateerd. Als we onze planeet niet zelf een nieuw klimaat tijdperk in willen duwen, moeten we nu andere oplossingen kiezen. En bedankt dus, samenleving!

Oké we weten het weer: daarom stappen we in Nederland over van aardgas op niet-fossiele alternatieven. En daarom tekenen we vol overtuiging zo’n Green Deal. Daarom gaan we een ingewikkeld proces in, daarom gaan we rekenen en tekenen, daarom gaan we communiceren, daarom gaan we die laatste 25% oplossen. Aan Purmerend zal het niet liggen!

En bedankt Purmerend, voor het tekenen van de Green Deal.

Gastblog door Joke Dijkstra (communicatieadviseur) van de gemeente Purmerend, één van de deelnemers van Open Overheid in de Praktijk – Aardgasvrije wijken. Lees ook de gastblogs van andere deelnemende gemeenten.