Actieplan Open Overheid update 11
Elke acht weken publiceren we een blog waarin je de laatste stand van zaken over alle actiepunten vindt. De actiehouders die verantwoordelijk zijn voor de actiepunten leveren deze informatie aan. Vandaag is het tijd voor Actieplan Open Overheid update 11.
Actiepunt 1: Nationale open data agenda
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: alle ministeries.
Het Kabinet Rutte II zette in op het zoveel mogelijk beschikbaar stellen van overheidsdata voor hergebruik. De Nationale agenda open data was tot nu toe vooral gericht op het ‘open maken’ van data. Het inzicht groeit dat om data te kunnen benutten – of dat nu door derden of door de overheid zelf is – deze ‘op orde’ dienen te zijn. In de komende periode wordt de inzet gericht op het bevorderen van hergebruik verder uitgewerkt.
Actiepunt 2: Stuiveling Open Data Award
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: het Leer- en Expertisepunt Open Overheid.
Op 15 september sloot de inzendtermijn voor deelname aan SODA2017. Er kwamen 31 mooie inzendingen binnen! De jury heeft de inzendingen ontvangen, en buigt zich hier de komende tijd over. Op 16 oktober komt de jury bij elkaar om de finalisten te selecteren die kans maken op de award en 20.000 euro. Op 31 augustus jl. kwam de jury bij elkaar om de invulling van de SODA sessies op het Jaarcongres ECP te bespreken. De uitreiking vindt plaats op 16 november tijdens dit congres in de Fokkerterminal in Den Haag. Meld je aan om erbij te zijn!
Actiepunt 3: ROUTE-TO-PA: Hergebruik van open data
Actiehouder: Universiteit Utrecht, departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap. In samenwerking met: de gemeente Den Haag, het ministerie van BZK, Open Knowledge Foundation (Verenigd Koninkrijk) en diverse Europese universiteiten.
Voor de zomer is de Universiteit Utrecht samen met de gemeente Utrecht gestart met een project gericht op een maatschappelijk leerproces rondom het hergebruik van open data voor Utrechtse maatschappelijke vraagstukken. Naast de gemeente zullen ook relevante stakeholders en het CBS deelnemen aan het project. Dit traject van circa een jaar is gestart met enkele werksessies gericht op het identificeren van maatschappelijke relevante thema’s. Hierbij is ook geanalyseerd welke beschikbare datasets mogelijk interessant zijn voor deze thema’s. Daarnaast hebben de betrokkenen kennisgemaakt met de Route-to-pa tools SPOD en TET. De volgende stap is om de thema’s samen met stakeholders uit te werken in concrete vragen. Met deze vragen zullen de gemeente, stakeholders en studenten aan de slag gaan tijdens de data expeditie in november, met als doel inzichten en oplossingen te generen voor de maatschappelijke vraagstukken.
Actiepunt 4: Actieve openbaarheid van informatie
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: alle ministeries en uitvoeringsorganisaties.
De evaluatie van de openbaarmaking onderzoeksrapporten is op 31 augustus van start gegaan met de gezamenlijke kick-off bijeenkomst. Daar hebben Tanja Verheij en Laurens Vellekoop van Berenschot aan de 10 aanwezige contactpersonen het kader voor het onderzoek toegelicht. Uit de evaluatie moet een rijksbreed beeld naar voren komen van de stand van zaken, de manier waarop de departementen het werkproces hebben georganiseerd, wat daarbij goed en minder goed werkt en wat de resultaten van de werkafspraken zijn.
In de maanden september en oktober wordt bijgehouden hoeveel rapporten er verschijnen en hoeveel van deze rapporten er worden gepubliceerd op www.rijksoverheid.nl. In dezelfde periode gaat Berenschot in gesprek met alle ministeries en vindt tot slot een rijksbrede workshop plaats waar de voorlopige conclusies en aanbevelingen worden besproken.
Met de aanbevelingen van Berenschot kunnen de ministeries straks de volgende stap zetten in het openbaar maken van onderzoeksrapporten: van elkaar leren staat bij de evaluatie centraal.
Actiepunt 5: Open over geld: Openspending detaildata
Actiehouder: Open State Foundation (OSF). In samenwerking met: Provincies, Waterschappen, Gemeenten, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Interprovinciaal Overleg (IPO), Unie van Waterschappen (UVW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De Open State Foundation werkt momenteel met de gemeente Utrecht aan de verbetering van de Open Spending Detaildata. De programma-indeling is nu voor de begroting van 2017 beschikbaar. De programma-indeling wordt door de gemeente zelf gebruikt in de begrotingsboeken en het jaarverslag. En is daarom een bekendere indeling voor raadsleden, inwoners en journalisten. Je kan nu voor deze begroting kiezen tussen voor de Iv3-detaildata of programma-indeling bekijken. Aan de gebruiker de keuze!
Daarnaast werken we aan het ondersteunen van het toevoegen van context per post, zodat duidelijk wordt wat er precies schuil gaat achter een inkomsten- of uitgavenpost. Tot slot werken we aan het ondersteunen van locatiegegevens voor een deel van de data om de detaildata op een kaart te kunnen tonen. Deze functies rollen we de komende maanden uit.
Actiepunt 6: Open over besluitvorming bij gemeenten: open raadsinformatie
Actiehouder: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In samenwerking met: de Open State Foundation, diverse gemeenten en het ministerie van BZK.
Op 14 september was de openbare consultatie voor het informatiemodel van Open Raadsinformatie afgerond. We werken nu aan een versie 1.0 die leveranciers van raadsinformatiesystemen kunnen gaan implementeren. Een belangrijke stap in de standaardisatie van raadsinformatie als open data!
Daarnaast werken we aan opschaling en hergebruik. Dit najaar kunnen we raadsinformatie van gemeenten die gebruik maken van de systemen van NotuBiz of iBabs kosteloos beschikbaar stellen als open data. Er zijn in totaal 84 plekken, dus geef je snel op. Daarnaast organiseert KING een app-wedstrijd om een Open Raadsinformatie app te laten ontwikkelen. Dus wil je kans maken op €20.000 ontwikkelbudget, doe dan mee met de wedstrijd. Voor informatie over alle bovenstaande zaken stuur een bericht naar Tom Kunzler.
Actiepunt 7: De ambtenaar als vakman in de energieke samenleving
Actiehouder: ministerie van Infrastructuur en Milieu. In samenwerking met: de energieke samenleving en het ministerie van BZK.
De eerste zeven tranches van het werkatelier ‘Kunst van het Verbinden’ zijn afgerond. Na een korte zomerstop ging in september tranche acht van start. Hierna volgen nog twee tranches en een veegtranche. Eind april 2018 wordt het Werkatelier beëindigd.
Tijdens de zomerstop hebben we het programma – naar aanleiding van de reacties en de feedback van de deelnemers – aangepast. Op dag twee zijn twee cases ingevoegd uit het eigen werkveld, die aangeven wat werken in het vierde kwadrant van de NSOB (participatieve overheid) kan opleveren.
Het gesprek over de verschillende overheidsrollen en over wat specifiek de netwerkende en participatieve overheidsrol in je werk betekent, komt binnen de organisatie steeds meer op gang. Om te zorgen dat het gesprek niet hierbij blijft, is de aanpak ‘Versterking Vakmanschap’ begin 2017 gestart. Binnen deze meerjarige aanpak worden diverse activiteiten georganiseerd die zijn gericht op het toepassen van de verschillende rollen, inclusief de netwerkende ambtenaar, in het dagelijks werk. Voorbeelden hiervan zijn: organiseren van reflectie op het werk, opstellen van Body of Knowledge en Netwerk van Versnellers.
Ook worden 10 a 15 beleidsdossier gevolgd om te zien hoe het is om als netwerkende ambtenaar te werken. In deze dossiers wordt een leerproces ingericht dat moet leiden tot tastbare lessen. Deze beleidsdossiers zijn na de zomer met vernieuwde energie opgepakt. De hoop en verwachting is dat door ‘leren door te doen’ de participatieve en netwerkende ambtenaar steeds meer werkelijkheid wordt.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is niet het enige ministerie dat werkt aan vakmanschap. Via de werkgroepen Ambtelijk Vakmanschap en Interactief Beleid worden ervaringen uitgewisseld met andere ministeries.
Actiepunt 8: Informele aanpak Wob-verzoeken
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: diverse gemeenten en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid.
Het project Prettig Contact Met de Overheid (PCMO) heeft ons gemeld dat er op dit moment geen voortgangsinformatie is over dit actiepunt. We plaatsen daarom nogmaals de update van juli 2017.
Tijdens het landelijke PCMO-congres op 28 september vindt de volgende masterclass Informele Aanpak WOB-verzoeken plaats. Tijdens die masterclass wordt een nieuwe handreiking voor de toepassing van de informele aanpak bij Wob-verzoeken uitgereikt die vanaf 28 september ook via de website kan worden gedownload. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.pcmo.nl.
Actiepunt 9. Ondersteuning van overheden: het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (LEOO)
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: ICTU, maatschappelijk betrokken partijen, diverse gemeenten, provincies en ministeries.
Een aantal highlights van het Leer- en Expertisepunt (LEOO) sinds 18 juli 2017:
- De consultatie voor het nieuwe Actieplan Open Overheid is 7 september van start gegaan. Als LEOO zijn we nauw betrokken bij het consultatieproces voor onder meer het organiseren van bijeenkomsten, communicatie, verslaglegging en het verzorgen van opvolging.
- Op onze website open-overheid.nl plaatsten we diverse content, waaronder een interview met Tessa en Thijs van Kennisland over hoe zij openheid in praktijk brengen, een verslag van de eerste consultatiebijeenkomst en diverse gastblogs.
- De titel van het jaarevent Open Overheid is bekend: Nu Open! Het jaarevent vindt plaats tijdens de Dag van de Lokale Democratie op 17 november aanstaande. Het uitgebreide programma volgt nog, er zal in elk geval aandacht zijn voor Openspending en Open Raadsinformatie. Meld je aan voor deze dag om verzekerd te zijn van een plek.
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.