Actieplan Open Overheid update 14
Actieplan Open Overheid update 14
Elke acht weken publiceren we een blog waarin je de laatste stand van zaken over alle actiepunten vindt. De actiehouders die verantwoordelijk zijn voor de actiepunten leveren deze informatie aan. Vandaag is het tijd voor Actieplan Open Overheid update 14.
Actiepunt 1: Nationale open data agenda
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: alle ministeries.
CBS en kadaster operationaliseren in samenspraak met data.overheid.nl de mogelijkheden om het Open Datastelsel te versterken. Bijvoorbeeld door referentiedatasets te publiceren. Gemeenten en provincies werken aan het verbeteren van hun Open Data-aanbod door high value data te standaardiseren en te bezien op het interbestuurlijk benutten ervan. Data.overheid.nl voert met alle partijen die zijn aangesloten op het centraal register een check uit op de kwaliteit van de data die zij langs die weg aanbieden.
Actiepunt 2: Stuiveling Open Data Award
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: het Leer- en Expertisepunt Open Overheid.
De tweede editie van de SODA is inmiddels al weer een tijd achter de rug: op 16 november 2017 werd de tweede SODA uitgereikt aan de Consumentenbond voor ‘Wat kost mijn zorg?’. Nu is het tijd om deze editie te evalueren en om SODA2018 in de steigers te zetten! Dit doen we op 30 april aanstaande met de SODA jury tijdens de evaluatie van SODA2017 en de vooruitblik naar SODA2018.
Actiepunt 3: ROUTE-TO-PA: Hergebruik van open data
Actiehouder: Universiteit Utrecht, departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap. In samenwerking met: de gemeente Den Haag, het ministerie van BZK, Open Knowledge Foundation (Verenigd Koninkrijk) en diverse Europese universiteiten.
Zoals beschreven in de vorige update, leverde de data expeditie (die onlangs in samenwerking met de gemeente Utrecht is uitgevoerd) mooie resultaten op. Tijdens de data expeditie zijn studenten samen met beleidsmedewerkers en stakeholders – op basis van Open Data – aan de slag gegaan met het thema een Gezonde Balans in de Binnenstad.
De andere partners in het ROUTE-TO-PA project, hebben ook een data expeditie uitgevoerd. Zo vonden er data expedities plaats in de Campania Regio (Italië), Prato (Italië) Issy-les-Moulineaux (Frankrijk), Dublin (Ierland). Op 17 en 18 april komen alle ROUTE-TO-PA partners bij elkaar in Napels om de resultaten van de verschillende pilots met elkaar te bespreken en om gezamenlijk conclusies te trekken. De lessons learned komen terecht in het derde ROUTE-TO-PA product: GUIDE. GUIDE biedt praktische handreikingen voor andere overheden die aan de slag willen met Open Data.
Actiepunt 4: Actieve openbaarheid van informatie
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: alle ministeries en uitvoeringsorganisaties.
Berenschot heeft in het najaar van 2017 de werkwijze van het actief openbaar maken van onderzoeksrapporten geëvalueerd en daartoe de stand van zaken op basis van interdepartementale bijeenkomsten en rondetafelgesprekken in kaart gebracht.
De conclusies en aanbevelingen worden betrokken in het verdere traject van Modernisering Openbaarmaking Overheidsinformatie (MOOI). MOOI werkt aan de (implementatie van) actieve openbaarmaking van meerdere categorieën overheidsinformatie, waaronder de onderzoeksrapporten. Intussen gaan de departementen door met het actief openbaar maken van onderzoeksrapporten die onder Rijksinkoopvoorwaarden tot stand komen.
Actiepunt 5: Open over geld: Openspending detaildata
Actiehouder: Open State Foundation (OSF). In samenwerking met: Provincies, Waterschappen, Gemeenten, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Interprovinciaal Overleg (IPO), Unie van Waterschappen (UVW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Op dit moment ervaren wij het up to date houden van Open Spending Detaildata, voor zowel deelnemende overheden als voor Open State, als een zeer arbeidsintensief proces. Ook is er de mogelijkheid dat er fouten optreden. We bekijken nu samen met Semansys en het CBS de mogelijkheden om dit te verbeteren. We zijn bezig met een projectvoorstel om Open Spending Detaildata schaalbaar te maken met behulp van XBRL (een XML-standaard).
Actiepunt 6: Open over besluitvorming bij gemeenten: open raadsinformatie
Actiehouder: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In samenwerking met: de Open State Foundation, diverse gemeenten en het ministerie van BZK.
Na de succesvolle lancering van de app WaarOverheid, met goede bezoekcijfers, reageren steeds meer gemeenten met enthousiasme om ook hun raadsinformatie te ontsluiten als Open Data. Er is inmiddels een wachtlijst ontstaan. Ondertussen werken we bij VNG Realisatie aan afronding van de praktijkbeproeving. Daarbij horen het afronden van de standaard, afspraken maken met leveranciers en een plan van aanpak opstellen voor borging en beheer van de standaard en infrastructuur.
Actiepunt 7: De ambtenaar als vakman in de energieke samenleving
Actiehouder: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In samenwerking met: de energieke samenleving en het ministerie van BZK.
In april 2018 is het laatste werkatelier “De kunst van het verbinden” van 2,5 dag afgerond. Daarmee heeft ongeveer 90% van de beleidsambtenaren van IenW en een deel van de stafmedewerkers het werkatelier, waarin o.a. geoefend is met de verschillende overheidsrollen uit het NSOB-model, gevolgd.
In vervolg op het werkatelier en ter versterking en verdere internalisering van het gedachtegoed is begin 2017 de aanpak Versterking vakmanschap voor de energieke samenleving (VVES) gestart. Deze is ook in de vernieuwde IenW-inrichting voortgezet in 2018. Binnen deze meerjarige aanpak worden activiteiten georganiseerd, gericht op het toepassen van de verschillende rollen en de netwerkende ambtenaar in het dagelijks werk. Voorbeelden hiervan zijn: organiseren van reflectie in het werk, leren van afgeronde projecten in de vorm van een casestudy, CoP over het werken met ‘buiten’. Begin 2018 is binnen IenW ook gewerkt aan het ontwikkelen van een zgn. Project Start Up, waarin projectleiders vraaggestuurd en integraal worden geholpen met instrumenten als een stakeholder-analyse, participatie- en communicatieplan, governance-opzet, risico-analyse, etc.
De kennis en ervaring die in de leertrajecten door het ministerie van IenW wordt opgedaan wordt op diverse manieren rijksbreed gedeeld.
Actiepunt 8: Informele aanpak Wob-verzoeken
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: diverse gemeenten en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid.
We ontvingen (nog) geen nieuwe update van deze actiehouder. Daarom plaatsen we opnieuw de vorige update (februari 2018):
Tijdens het eerst volgende landelijke Prettig Contact Met de Overheid congres in september wordt een masterclass Informele Aanpak WOB-verzoeken verzorgd. Vanaf eind maart kunt u zich via de website www.pcmo.nl inschrijven.
Actiepunt 9. Ondersteuning van overheden: het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (LEOO)
Actiehouder: ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. In samenwerking met: ICTU, maatschappelijk betrokken partijen, diverse gemeenten, provincies en ministeries.
Een aantal highlights van het Leer- en Expertisepunt (LEOO) sinds februari 2018:
- Dinsdagmiddag 20 maart organiseerden we een goed bezochte kennisbijeenkomst over E-democracy tools als vorm van een Open Aanpak.
- Op 27 maart hielden we in Utrecht een feestelijke ‘sneak preview’ voor de potentiële actiepunten voor het nieuwe Actieplan Open Overheid. Een verslag lees je hier.
- De actiepunten kregen de afgelopen maanden steeds verder vorm. Wil je weten aan welke concept actiepunten de afgelopen periode is gewerkt? Je vindt hier een overzicht.
- Er verscheen deze periode weer diverse content op onze website, op social media en op andere platforms. Zoals verschillende verslagen van bijeenkomsten, en het artikel ‘Elke dag een open data dag’ met daarin 5 ontwikkelingen op het vlak van open data, dat we schreven voor iBestuur.
- Ook kondigden we de Open Gov Week aan en maakten we plannen voor de invulling van deze week, die plaatsvindt van 7 t/m 11 mei. Deze Open Overheid week is een initiatief van het Open Government Partnership om initiatieven die de verbinding tussen burgers en overheden versterken onder de aandacht te brengen en het belang hiervan te onderstrepen.
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.