Hoe betrek je jongeren bij de gemeentepolitiek?
Neem een podcast op, zet jongeren in een escape room of organiseer een festival. Laat jongeren nadenken over hoe je jongeren meer bij de gemeentepolitiek betrekt en ze bedenken allerlei innovatieve en speelse manieren om dat te doen.
Bij ‘Battle of Concepts’ denken jonge innovators in wedstrijdverband mee over actuele uitdagingen van het bedrijfsleven en de publieke sector. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werd een ‘Battle of Concepts’ georganiseerd met de volgende vraag: hoe betrek je jongeren (meer) bij de gemeentepolitiek? Uit de 96 ingestuurde concepten selecteerde een jury de 5 beste ideeën. Tijdens de finale op 13 oktober presenteren de finalisten hun concepten aan jury en publiek en weten we daarna wie de winnaar is.
De jury is samengesteld uit vertegenwoordigers van Raadslid.nu, de Vereniging van Griffiers, ProDemos, politieke partijen, de wetenschap en het ministerie van BZK. De voorzitter van de Junior Chamber International (JCI) Nederland, Ruud Tuithof, begeleidt de finalemiddag.
Top-5 Battle of Concepts (willekeurige volgorde)
1. Onder Invloed
Ontmoetingen in festivalsferen
Benader jongeren op plekken waar ze zich op hun gemak voelen. Bijvoorbeeld op een festival. Creëer daar een uitnodigende plek waar raads- en collegeleden met elkaar in gesprek gaan over problemen die ze ervaren of waar ze tegenaan lopen. Er is een kleinschalige pilot gestart in Amersfoort.
Lees meer informatie over Onder Invloed
2. Crash course podcast
Stoomcursus succesvol gemeenteraadslid
Jonge mensen die overwegen om raadslid te worden, moeten afgewogen hun keuze kunnen maken. Voorstel: maak 5 podcastafleveringen waarin steeds een concreet thema wordt besproken met 6 jonge (ex-)raadsleden. Voorbeeldthema’s: campagne voeren, combineren van baan, hobby, gezin met je raadslidmaatschap.
Lees meer informatie over Crash course podcast
3. Baas voor een Uur
Escape Room in de raadzaal
De raadzaal van een gemeente fungeert een uur lang als een heuse Escape Room. In groepjes van 4 of 5 worden de twintigers en dertigers een uur lang opgesloten. De opdrachten die ze moeten uitvoeren om te kunnen ontsnappen gaan over belangrijke maatschappelijke vraagstukken waar raadsleden dagelijks mee te maken hebben. De deelnemers moeten slim en goed samenwerken aan oplossingen voor deze vraagstukken waarmee ze ervaren hoe interessant maar complex het raadwerk in de praktijk is.
Lees meer informatie over Baas voor een Uur
4. Toekomstbestendig?!
Appèl op jong ouderschap
Kersverse ouders worden op verschillende momenten na de geboorte van hun kind benadert, met de vraag: “In welk soort gemeente wil je dat jullie kind opgroeit?” De ouders worden aangesproken in een rol die appelleert aan hun nieuwe verantwoordelijkheid voor het gezin. De gemeente laat door de persoonlijke aanpak zien te willen luisteren naar de burger, en benoemt de mogelijkheden om laagdrempelig maatschappelijk betrokken te zijn.
Lees meer informatie over Toekomstbestendig?!
5. Het PPP-traineeship
Combi van Publiek-Privaat-Politiek
Het combineren van de eerste stappen in het werkende leven met actief zijn in de gemeenteraad kan erg pittig zijn. Het PPP-traineeship biedt de young professional daarom de mogelijkheid om een periode bij een gemeente én een bedrijf te werken. Hierbij wordt onderkend dat het raadswerk een interessante meerwaarde heeft voor zowel het lokale bedrijfsleven als voor een gemeente.
Lees meer over het PPP-traineeship
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.