“De Nederlandse overheid mag wel wat meer de stoute schoenen aantrekken”
Maatschappelijke organisaties denken mee over derde Actieplan Open Overheid
Op 7 september vond de aftrap plaats van een reeks consultatiebijeenkomsten voor het nieuwe Actieplan Open Overheid. Negen maatschappelijke organisaties schoven aan en deelden hun visie, ideeën en inzichten over Open Overheid. Een aantal andere maatschappelijke organisaties kon helaas niet aanwezig zijn, maar gaf aan graag betrokken te blijven.
Eric Stokkink (afdelingshoofd Democratie en Burgerschap van het ministerie van BZK) opende de bijeenkomst en tijdens het voorstelrondje bleek duidelijk waarom de verschillende organisaties het belangrijk vonden om bij deze consultatiebijeenkomst aanwezig te zijn. Waarom zij Open Overheid belangrijk vinden? Bijvoorbeeld omdat zij graag meer internationale focus zien in het Open Overheidsbeleid, een betere opname van de uitkomsten van petities in beleid wensen, dromen van een wereld zonder Wob-verzoeken en aandacht willen voor data-eigenaarschap van burgers en de eenduidige beschikbaarstelling van data. Over één ding waren de organisaties het eens: de Nederlandse overheid mag bij het komende actieplan wel wat vooruitstrevender zijn en vooral “wat meer de stoute schoenen aantrekken.”
Veel kansen voor nieuw Actieplan Open Overheid
Na de introductie volgde een presentatie over het huidige Actieplan Open Overheid, het Open Government Partnership (OGP) en de totstandkoming van een nieuw Actieplan. Daarna begon de eerste inventarisatie van ideeën. Weer was er een grote verscheidenheid aan ideeën en inzichten: dat toont wel aan hoe veelomvattend het onderwerp Open Overheid is.
Ideeën gingen o.a. over het openstellen van overheidsregisters; de kwaliteit, beschikbaarheid en toegankelijkheid van Open Data; de financiering van initiatieven; de participatie van burgers; privacy; de ontwikkeling van tools en systemen; de overheidsorganisatie zelf; en de internationale focus en samenwerking. De deelnemers zagen voor deze onderwerpen veel kansen in het nieuwe Actieplan Open Overheid. Meer weten? Bekijk dan onderstaande mindmap met een volledig beeld van de inventarisatie van alle ideeën en dit overzicht van de inbreng van maatschappelijke organisaties.
De maatschappelijke organisaties hebben na de bijeenkomst ook nog aangegeven welke thema’s zij vooral belangrijk vinden. Welke thema’s dat zijn zie je terug in dit prioriteringsoverzicht:
Met de maatschappelijke organisaties is afgesproken om in de nabije toekomst een vervolgbijeenkomst te organiseren.
Gezocht: deelnemers Stakeholderforum Open Overheid
De bijeenkomst werd afgesloten met een oproep voor het Stakeholderforum Open Overheid. Het Stakeholderforum denkt mee en adviseert over de ontwikkeling, uitvoering en evaluaties van het Actieplan Open Overheid 2018-2020. Het is een uitgelezen kans voor maatschappelijke organisaties, waarvoor drie plaatsen in het forum beschikbaar zijn, om nauwer betrokken te raken bij het Actieplan en bij te dragen aan een goede uitvoering. Geïnteresseerde maatschappelijke organisaties voor het Stakeholderforum kunnen zich tot 15 september aanmelden.
De eerste consultatiebijeenkomst leverde veel nuttige input op. We kijken alvast uit naar de komende bijeenkomsten en doen hier natuurlijk ook verslag van op open-overheid.nl!
Deelnemers
– Tom Kunzler (Open State Foundation)
– Stefan de Konink (OpenOV, Stichting Open Geo)
– Ivonne Jansen-Dings (Waag Society)
– Reinder Rustema (Petities.nl)
– Jonathan Huseman (Hivos)
– Stephan Okhuijsen (Datagraver)
– Rinze Broekema (One)
– Sander van der Waal (Open Knowledge International)
– Michiel Leenaars (ISOC NL)
– Fanny Wallebroek (Ministerie van Veiligheid en Justitie)
– Eric Stokkink (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
– Roxana Chandali (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
– Jorieke van Leeuwen (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
– Marieke Schenk (Leer- en Expertisepunt Open Overheid)
– Anne van de Geijn (Leer- en Expertisepunt Open Overheid)
Foto’s door Quintin van der Blonk
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 10 juni -
3e week van grip op informatie
15 april - 22 april -
Kick off Open op Orde
21 april | 12:30 - 13:00 -
Open Gov Week 2021
17 mei - 21 mei
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.