Bruisend Hoe Open? Festival met knallende SODA uitreiking!
Het Leer- en Expertisepunt Open Overheid nam op 12 december TivoliVredenburg over voor het Hoe Open? Festival. Na het Doe Open! Festival van vorig jaar, was het de hoogste tijd voor het Hoe Open? Festival. Want: hoe werkt een Open Overheid eigenlijk? En hoe open kan de overheid zijn? Het absolute hoogtepunt van het festival was de feestelijke uitreiking van de allereerste Stuiveling Open Data Award.
Al voor het festival van start ging was #HoeOpen trending topic op Twitter (en dat bleef het tot na borrel). Dagvoorzitter Souhail Chaghouani (Jonge Ambtenaar van het Jaar 2016) trapte het festival officieel af – en gooide gedurende de dag regelmatig de catchbox (microfoon) de zaal in voor interactie met het publiek. Marleen Stikker (Waag Society) en Marens Engelhard (Nationaal Archief) gaven de festivalbezoekers een warming up met hun keynote speeches.
Veel te doen rondom openheid
Na de plenaire opening waaierden de ongeveer 400 bezoekers uit over de verschillende thema tracks. Met wel negen tracks – themazalen met ieder hun eigen sessies en workshops – was er ontzettend veel te doen. Zo was er onder andere een #Actie track waarin de actiehouders van het Actieplan Open Overheid zich presenteerden. Ook werd er veel gesproken over de impact van Open Data en Open Overheid tijdens de #Impact track.
Ook vond de primeur plaats van de video over Right to Challenge (een vorm van Open Aanpak) en het Boekje Open Over Geld, waar de nadruk op Open Verantwoording ligt.
Bekijk hier het programma voor een overzicht van alle #tracks.
Ervaringsdeskundigen in debat over Open Overheid
Tijdens de lunch was er veel aandacht voor de praktijk van Open Overheid. Bijvoorbeeld tijdens de ‘vier op een rij’ sessie. Maar ook tijdens een spannend debat waarin ervaringsdeskundigen vanuit verschillende disciplines – Sabine Gerrese (Oprichtster DisGover), Carlien Roodink (Open State Foundation), Astrid Oosenbrug (Tweede Kamerlid Partij van de Arbeid) en Erna Ruijer (onderzoeker Universiteit van Utrecht) – met elkaar in gesprek gingen over stellingen als ‘de politiek is niet gebaat bij een Open Overheid’ en ‘een Open Overheid heeft nut voor maatschappelijke oplossingen’.
Naarmate de dag vorderde nam de spanning voor het oordeel van de SODA jury toe. Wie zou de allereerste SODA en de bijbehorende €20.000,- winnen? In het middag onderdeel van de #SODA track presenteerden de zeven finalisten zich. Het publiek én de jury kregen zo de kans om uitgebreid kennis te maken met de finalisten en hun applicaties.
Uitreiking SODA2016 door minister Plasterk
Keynote listener Stefanie Schuddebeurs wist de spanning op te bouwen door het uur van de SODA uitreiking te beginnen met een mooie terugblik op de dag. Minister Plasterk keek in zijn speech terug op zijn bezoek aan de Open Government Partnership (OGP) global summit in Parijs en benadrukte het belang van Open Data.
Daarna was het aan juryvoorzitter Erik Huizer (SURFnet) om het juryoordeel uit te spreken. “De jurering was een zoektocht over nieuwe wegen en niet langs platgetreden paden”, aldus Erik in het juryrapport. De overtuigende winnaar? Bleeve! “Het volwassenheidsniveau van de toepassing, de aantrekkelijke User Interface en het innovatieve gebruik van open data uit meerdere bronnen maken van Bleeve een overtuigende winnaar”, zo schrijft de jury in het juryrapport.
Minister Plasterk overhandigde de cheque aan de gelukkige winnaar. De minister is enthousiast over de HuisScan van Bleeve: “Ongemerkt gebruiken we met elkaar meer open data dan we ons realiseren. De manier waarop er via deze toepassing gebruik van wordt gemaakt laat zien wat er mogelijk is op dit gebied.”
Wat is Bleeve? Bleeve is een digitale marktplaats voor energieneutraal wonen en duurzaamheid rondom het huis. Bleeve ontvangt €20.000 voor het doorontwikkelen van de applicatie.
Hoe Open?
Wil je op de hoogte blijven van Open Overheid? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je kunt ons ook op twitter volgen: @OpenOverheidNL. We zijn het volgen waard, want binnenkort publiceren we ook de aftermovie van het Hoe Open? Festival! Ook verschijnt er een blog van onze keynote listener en maken we een Storify.
Foto’s door Sebastiaan ter Burg. Bekijk hier alle foto’s van Hoe Open? Festival.
Het Hoe Open? Festival werd in opdracht van de Directie Democratie en Burgerschap/Open Overheid (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) georganiseerd, in samenwerking met de Directie Informatiesamenleving en Overheid voor de Stuiveling Open Data Award.
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.