Doe Open! Festival
Doe Open! is een festival voor vernieuwende lokale bestuurders, ambtenaren, maatschappelijk initiatiefnemers en burgers. Een half etmaal in het teken van de Doe-democratie, Open Overheid, Lokale Democratie en financiële transparantie.
De tijd lijkt voorbij dat maatschappelijke vraagstukken werden beantwoord door regeringen of gemeentebesturen en enkel gecontroleerd door de volksvertegenwoordiging. Tussenkomst van maatschappelijke organisaties of burgerinitiatieven is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Burgers vragen om een bestuur dat ruimte geeft en voorwaarden schept voor initiatief. Binnen de overheid zelf groeit het besef dat je daarop alleen kunt aansluiten met een open houding, Open Data en open documenten over bijvoorbeeld begrotingscijfers of informatie over besluitvorming. De hartenkreet vanuit lokale bestuurders, ambtenaren en burgers is dan ook: Doe Open!
Luister naar inspirerende sprekers. Ga aan de slag in interactieve sessies. En neem, na een Open Data Douche, plaats op de sofa bij (ervarings)deskundigen om al je vragen voor te leggen. Ben je nog niet aangemeld voor het festival? Meld je hier aan om verzekerd te zijn van een plek. Download hier het blokkenschema met alle programmaonderdelen, tijden en locaties en lees hieronder de nadere details zodat je weet wat er gaat komen:
Ochtendprogramma (10:00 – 12:30 uur)
Inspiratiedouche Open Data
Een inspirerende bijeenkomst die je helpt met het omgaan met vraagstukken omtrent open data
10:00-11:00 | Studio | 5e etage
Wat is Open Data en wat kan het betekenen voor je eigen werk? Wat kan Open Data betekenen voor de maatschappij? Waar moet je beginnen als je Open Data beschikbaar wil stellen? Hoe ga je om met eventuele weerstand die je krijgt binnen je organisatie? Als je eenmaal je data beschikbaar hebt gesteld, wat dan? Hoe krijg je initiatieven gestart die met Open Data aan de slag willen? En hoe ga je zorgen dat de winst van die initiatieven ook gezien wordt binnen je eigen organisatie? Veel vragen om over na te denken dus. In deze Inspiratiedouche word je in ieder geval op het spoor gezet om hiermee vol energie aan de slag te gaan!
Keynote Evelen Tonkens
De montessori-democratie
Spanningen tussen burgerparticipatie en de lokale politiek
10:00-10:30 | Grote Zaal | 2e etage
Evelien Tonkens heeft in samenwerking met Margo Trappenburg, Menno Hurenkamp en Jante Schmidt onderzoek gedaan naar de praktijk van de wisselwerking tussen de participatieve en de representatieve democratie in een zestal cases. Dit onderzoek zal op het Doe Open Festival worden gepresenteerd. Het blijk geen sinecure om de vernieuwende vormen van democratie in de praktijk handen en voeten te geven. De belangrijkste aanbeveling: voorwaarts en het kan nog beter.
Democratic Challenge Kick-off
Wat betekent vernieuwing van de lokale democratie voor jou?
10:00-12:30 | Expo | 1e etage
De Democratic Challenge is een traject gericht op lokale, vernieuwende democratische praktijken. Het streven is om vanuit de Democratic Challenge vernieuwende democratische initiatieven te verzamelen, te bundelen en verder te helpen. Denk bijvoorbeeld aan e-democratie of wijkdemocratie, een burgerjury of nieuwe vormen van vertegenwoordiging vanuit loting. De Challenge biedt concrete, vernieuwende projecten een eenjarig ondersteuningstraject met exposure, expertise, regelruimte of financiering. Iedereen kan een project of experiment aandragen. In deze interactieve ochtendsessie trappen we af met prikkelende presentaties van de eerste initiatieven die zich hebben aangemeld voor de Challenge, hebben we inspirerende pitches van experts op het gebied van de nieuwe democratie, een manifest over lokale democratie en er is een open podium voor eenieder om zijn idee of meedenkvraag over vernieuwing van lokale democratie in te brengen. We zien u graag bij de kickoff van de Democratic Challenge! Zie de website www.democraticchallenge.nl voor meer informatie over de Challenge of aanmelding van uw project.
Co-Creatie sessie Recht op Participatie
Op welk probleem zijn buurtrechten een antwoord?
10:45-13:00 | Workspace | 2e etage | Op Uitnodiging
In de Tweede Kamer is door het lid Tanamal een initiatiefnota ingebracht rondom het thema buurtrechten. Eveneens is in De Agenda Lokale Democratie door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de ambitie neergelegd om in 2015 een standpunt te formuleren over buurtrechten/het recht op participatie. Beide liggen mooi in elkaars verlengde.
Om invulling te geven aan dit vraagstuk organiseert Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een drietal co-creatie sessies. Doel van deze bijeenkomsten is om samen met de belangrijkste stakeholders (gemeenten, initiatiefnemers, Kamerleden, Lsa, wetenschappers, Agora Europa, etc) van de gedachten te wisselen over een gezamenlijke probleemanalyse (op welk probleem zijn buurtrechten een antwoord) en oplossingsrichting.
Pressure cooker Actieplan Open Overheid: Actieve Openbaarheid
Keynote van Rijksarchivaris Marens Engelhard gevolgd door een korte discussie
11:00-11:30 | Grote Zaal | 2e etage
In een democratie zou alle overheidsinformatie openbaar moeten zijn, of toch niet? Waar ligt de grens? En wie of wat bepaalt die grens? Hoe gaan wij in Nederland nu om met openbaarheid van informatie en waar liggen nog kansen? In een pressure cooker van een halfuur bespreken we dilemma’s en oplossingsrichtingen rond Actieve Openbaarheid, waarmee direct kennis en ideeën worden opgehaald voor het Actieplan Open Overheid 2016-2017.
Welke burger, welke overheid: waar past de G1000?
Over soorten burgerparticipatie en verschillende rollen van de overheid
11:30-12:30 | Studio | 5e etage
In de burgerparticipatie bloeien duizend bloemen. Die variëren van inspraakavonden en brainstormsessies tot wijkbegrotingen en complete burgerjury’s. Al die verschillende vormen veronderstellen verschillende soorten burgers. En ze gaan uit van verschillende rollen van de overheid. Wat zijn de beste combinaties? En hoe scoort de G1000?
Civic Education
Leer de democratie ervaren
11:30-12:30 | Kleine Zaal | 5e etage | maximaal 30 deelnemers
Democratie is meer dan een stelsel van verkiezingen en volksvertegenwoordiging. Democratie begint bij je eigen ervaring. Zeg jij altijd wat je wil en weet je wat je wilt van de ander? Waar heb jij (geen) invloed op en wat wil jij veranderen? Welke waardes staan er voor jou achter het begrip democratie? In deze workshop gaan we gezamenlijk onderzoeken welke waardes we er aan toekennen en hoe een democratische cultuur in de praktijk functioneert. We gaan aan de slag met situaties en maken er scenes van, zo geheten forum theater. In een interactieve sessie maak je kennis met de kracht van civic education. Deze richt zich op het creëren van dat begrip tussen mensen en moedigt hen aan een democratische cultuur mogelijk te maken.
Facilitator van deze workshop is Anna Kogut van Actieve Ruimte. Actieve Ruimte creeert ruimtes waarin interactief theater wordt inzet als middel voor reflectie en dialoog. We zien jullie graag tegemoet om te verkennen en de democratie te leren ervaren!
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Netwerk Democratie en Pakhuis de Zwijger. Als onderdeel van de Democratic Challenge roepen zijn initiatieven op het gebied van civic education zich aan te melden. De Democratic Challenge creërt voor hen een gezamenlijke leer- en doe-omgeving.
Lokale Media
Lokale journalistiek – last of lust?
11:30-12:30 | Zaal Zuid (Kantoor) | 5e etage
‘Voor de omgangsvormen en de besluitvorming in de raad is de afwezigheid van de pers een godsgeschenk.’ Zomaar een citaat van een burgemeester in Binnenlands Bestuur, september vorig jaar. Welke invloed heeft het huidige functioneren van de lokale media voor de lokale democratie? Hoe zou het beter kunnen? Wat voor kansen bieden initiatieven rond burgerjournalistiek? Op zoek naar oplossingen voor de problemen in de lokale nieuwsvoorziening voeren we de dialoog tussen lokale media en gemeenten!
Keynote Arjan el Fassed
Hoe krijg je financiële data beschikbaar en openbaar?
12:00-12:30 | Grote Zaal | 2e etage
Arjan El Fassed is directeur van de Open State Foundation, een organisatie die democratische transparantie, verantwoording en participatie bevordert door het ontwikkelen van online platformen en het bevorderen van het ontsluiten en gebruik van open data. Arjan neemt ons mee op zijn reis van het afgelopen jaar om financiële data beschikbaar te krijgen en hij geeft zijn visie op wat er nog meer kan zowel aan de kant van openheid als aan de kant van participatie.
Middagprogramma (13:00 – 18:00 uur)
Actieplan Open Overheid
Voeg jouw kennis toe aan het nieuwe Actieplan Open Overheid
13:00-14:30 | Expo | 1e etage
Nederland is aangesloten bij het Open Government Partnership (OGP), de brede internationale beweging voor meer Open Overheid. Voor de periode 2016-2017 maakt Nederland een nieuw Actieplan. De kick-off voor het maken van het Actieplan is op 18 mei, de inhoud verzamelen we op 17 juni. Na een uitleg over de ambities van het OGP en waarde van Nederland op het gebied van Open Government door Paul Maassen (OGP) en Kaat Goderie (BZK), ga je met elkaar in gesprek over bouwstenen en samenwerkingspartners. Denk en schrijf mee!
Young Innovators Talk
Met Aik van Eemeren, Noor Bongers en Stef van Grieken
13:30-14:00 | Grote Zaal | 2e etage
Aik van Eemeren – Hoe de deur open gaat
Er wordt te weinig geklooid. En er wordt teveel geklooid. Een talk met een mengeling van mening en trends over gemeenten in een open overheid. Welke deur staat open voor radicale, innovatieve, incrementele of simpele oplossingen? Aik van Eemeren is secretaris-directeur Vereniging voor OverheidsManagement, adviseur Vereniging van Gemeentesecretarissen en programmamanager bij CTO/Stedelijke Innovatie bij de gemeente Amsterdam.
Noor Bongers – Van open doen naar open zijn
Over de parameters van succes voor een Open Samenleving. Noor Bongers schetst een tijdbeeld en opent de deur naar nieuwe perspectieven en oplossingsrichtingen. Als voorhoedespeler creëert zij kwantumsprongen en verandering op fundamenteel niveau. Zij vertelt vanuit haar ervaringen met het ontsluiten van sociaal kapitaal in het mobiliseren van netwerken over het belang van schoonheid, daadkracht en het effect van aandacht. De efficiency van de Open Samenleving ziet er anders uit dan eerst. De vraagstukken van deze tijd vragen om gelijkwaardigheid, vakmanschap en synergie tussen ecologie en economie. Met bijzondere voorbeelden uit haar projecten en belevenissen vertelt Noor Bongers over de parameters voor een succesvolle samenwerking.
Stef van Grieken – Technical Program Manager Google
Stef van Grieken (1986) is jong, briljant en een zelfverklaarde nerd. Hij droomt van een samenleving die gemodelleerd is naar de idealen van het internet: open, transparant en gebaseerd op vertrouwen. Van de zorg tot de Kamer van Koophandel: alles zou beter georganiseerd kunnen worden als de overheid haar data vrij zou geven ten behoeve van de publieke zaak. Stef van Grieken is Technical Program Manager bij Google, oprichter van ondere andere Het Nieuwe Stemmen en betrokken bij programmeurscollectief Hack de overheid. (bron: de Correspondent)
Experimentwet
Van experiment naar wet
13:30-15:30 | Workspace | 2e etage
Burgerinitiatieven, decentralisaties, regionale samenwerking en G1000’en. De lokale democratie wordt almaar rijker, maar ondertussen geven tientallen gemeenten aan hierbij in de knel te komen met wet- en regelgeving. Het ministerie van BZK is hierom aan de slag gegaan met de experimentenwet. Waar staan we in het proces, waar gaan we naartoe, en wat voor experimenten willen we gaan uitvoeren? Met concrete casussen zetten we het experiment in werking!
Uitdagende partners
Praat mee over gelijkwaardige partnerschappen als noodzaak bij Right to Challenge. Met uitdagende casus uit Rotterdam!
13:30-15:30 | Kleine Zaal | 5e etage
Tijdens deze interactieve workshop wordt iedereen uitgedaagd: hoe kan the Right to Challenge vorm krijgen? Eén van de elementen is het aangaan van gelijkwaardige partnerschappen. Waaraan moeten partnerschappen voldoen en hoe werkt het (niet) in verschillende situaties? Draag bij aan de toekomst en geef tips voor een actuele Challenge: De Buurtscoot!
Versterking Lokale Rekenkamers
Lokale rekenkamers: wakker worden!
13:30-14:30 | Studio | 5e etage
Met de toenemende verantwoordelijkheden voor het lokaal bestuur als gevolg van onder meer de decentralisaties in het sociaal domein, spelen er vragen over de democratische controle hierop. Hoe kunnen gemeenteraadsleden hun gemeentebesturen controleren als er wordt samengewerkt met andere gemeenten? En welke rol kunnen lokale rekenkamers hierin spelen? Hoe kunnen slapende rekenkamers weer in functie komen? Ga in dialoog over de rekenkamer, een van de belangrijkste controle instrumenten van de raad.
Keynote Ronald Plasterk
Over ambities voor Lokale Democratie en een Open Overheid
14:30-15:00 | Grote Zaal | 2e etage
Open overheid en een actieve lokale democratie staan hoog op de agenda van Nederlandse overheid en minister Plasterk. Open overheid en (doe)democratie kunnen niet zonder elkaar: zonder informatie geen participatie. De minister zal hierop zijn visie geven.
Leerkring Overheidsparticipatie voor Gemeenteambtenaren
Naar een POPOP? Een persoonlijk ontwikkelplan overheidsparticipatie
13:30-15:30 | Zaal Zuid (Kantoor) | 5e etage
Veel gemeenten hebben overheidsparticipatie hoog op de agenda staan, maar in de praktijk blijkt het niet eenvoudig om een ‘faciliterende netwerker’ te zijn. Hoe kun je jezelf ontwikkelen op het gebied van overheidsparticipatie? En hoe krijg je anderen daarin mee? Wat is daarbij nodig voor de gemeentelijke organisatie? Deze vragen staan centraal bij deze leerkring van Netwerk Overheidsparticipatie.
Young Innovators Talk
Met Abdul Advany, Gerda Deekens, Mark van der Net en Harold van Garderen
15:00-15:40 | Grote Zaal | 2e etage
Abdul Advany – eStadslab Participatieindex
ParticipatieIndex helpt overheden om van elkaar te leren en ervaringen met elkaar te vergelijken rond burgerparticipatie en doe-democratie. Dit gebeurt middels een digitaal panel, monitoring en andere instrumenten. Door in cocreatie instrumenten te ontwikkelen kunnen overheden kennis van elkaar hergebruiken. Abdul Advany is co-founder van eStadslab en ondersteunt gemeenten met eParticipatie & serious gaming.
Gerda Deekens – MAEXchange
Kracht in NL maakt “initiatieven” uit de samenleving landelijk zichtbaar en verbindt die initiatieven met elkaar tot een nieuwe Topsector. Door de waarde, het rendement voor de samenleving zichtbaar te maken, initiatieven online en live aan elkaar en investeerders in brede zin te verbinden, concepten en diensten te bieden, van en met elkaar leren, behartigt Kracht in NL de belangen van de sector. Als vertaler en vertolker van de netwerksamenleving versnellen we sociale innovatie en maken we ruimte voor initiatieven bij overheid, bedrijf, kennisinstellingen en fondsen. Met alle partijen een nieuw veld creëren, waarin de stille kracht in de samenleving (de sector van initiatieven) tot wasdom komt en op waarde geschat wordt, daadwerkelijk gezien wordt en meedoet, is onze opgave. Vanuit dat nieuwe veld kijken we met elkaar wat er nodig is van iedereen. Wat iedereen daarin te doen heeft. Heel Nederland investeert. Er ontstaan totaal nieuwe verhoudingen en tegelijkertijd is het ‘oude’ ook nog volop aanwezig. Kracht in NL maakt die nieuwe verbindingen en het nieuwe veld zichtbaar. Daarbij laten we zien wat er van wie (overheid, bedrijf, samenleving) nodig is en welke belemmeringen weggenomen moeten worden. De kracht van de initiatieven wordt zichtbaar in de MAEXchange en in de CityMAX. Het online platform dat investeren en participeren in de sector bevordert. 546 initiatieven leveren aan meer dan 1,1mln NLers maatschappelijke waarde. En dat is pas het topje van de ijsberg.
Mark van der Net – The open source city
Steden en het Internet hebben veel gemeen. Beide vieren communicatie, diversiteit, dynamiek en creativiteit. Niet verwonderlijk overlappen ze elkaar in toenemende mate. Dankzij sociale platforms, mobiele apparaten en sensoren wordt zo steeds meer stedelijk leven traceerbaar en als data opgeslagen. Er ontstaat daarmee een rijke bron van kennis rondom de kunst van het samenleven en een basis voor een nieuwe virtuele en fysieke stedelijke cultuur. Een cultuur met meer transparantie, veerkracht, coöperatie, rekenschap en creativiteit binnen bereik. Dat lijkt hard nodig want veel complexe maatschappelijke problemen lijken te vragen om een hernieuwde open cultuur als oplossing. Mark van der Net van OSCity en The Hermit Houses laat zien hoe we met technologie onszelf op fascinerende wijze in onze steden gereflecteerd zien en mogelijk daar Nederland steeds opnieuw kunnen uitvinden.
Harold van Garderen – 7 uitgangspunten voor onbestuurbaar Nederland
In de tijd van Swiebertje leek Nederland overzichtelijk. De burgemeester, notaris, schoolmeester, agent en dokter bestuurden samen het dorp. In de stad deden politiek geïnteresseerde ondernemers ook een duit in het zakje en nationale politiek – daarbij geholpen door universiteiten en de grote technologische instituties – ging vooral over planmatig opbouwen van economie, infrastructuur en sociale zekerheid. Anno 2015 is dat beeld compleet achterhaald en dat is maar goed ook. Nederland is gelukkig onbestuurbaar geworden, burgers en bedrijven weten meer dan de instituties, er is grote behoefte aan constructieve belangenverstrengeling, burgers anticiperen sneller dan overheden kunnen nadenken, gratis kennis bestaat niet meer en beleidsvormingprocessen volgen inverse routes. Kortom, de kennis voor de toekomst zit in de Nederlanders. Maar hoe gaan we uitdagingen in het publieke domein oplossen? Hoe komen overheden dan aan hun antwoorden? Antwoordvooroverheden.nl heeft daarop een visie gebaseerd op zeven uitgangspunten. Als we die omarmen kan kennis, ervaring en onderzoekskracht van burgers en bedrijven worden ingezet voor het omgaan met taaie vraagstukken waar ons land en vele andere pluriforme maatschappijen wereldwijd mee kampen.
‘Een G1000, dat gun je toch iedereen!’
G1000.nu is bedoeld voor iedereen die graag wil meedenken, -praten of -doen over belangrijke zaken voor de eigen gemeenschap
15:00-16:00 | Expo | 1e etage
Een G1000 is een fysieke ontmoeting van leden van een gemeenschap, die met behulp van dialoog op zoek gaan naar wat zij samen belangrijk vinden voor die gemeenschap. De dialoog is gebaseerd op een open gesprek waaraan alle deelnemers op basis van gelijkwaardigheid deel kunnen nemen. In het gesprek staat de zoektocht naar gemeenschappelijkheid, de ‘common ground’, centraal. De deelnemers zijn autonoom. Zij kiezen met elkaar de onderwerpen, werken deze uit en maken een keuze uit de voorgestelde oplossingen. En nemen tot slot de uitdaging aan om aan de slag te gaan met de voorgestelde uitkomsten. Alle leden van de gemeenschap hebben een gelijke kans om deel te nemen aan de G1000. In de zaal is de hele gemeenschap vertegenwoordigd: burgers, werkgevers, overheid en vrijdenkers. Daarmee zijn de waarden waar een G1000 voor staat gedefinieerd: Toegankelijkheid, Autonomie Gelijkwaardigheid, Openheid, Gemeenschappelijkheid en Verantwoordelijkheid.
Democratisch Professionalisme
Hoe democratisch zijn burgerinitiatieven eigenlijk? De uitdaging van democratisch professionalisme.
15:00-16:00 | Studio | 5e etage
Een tot nu toe onderbelicht thema in discussies over het faciliteren en stimuleren van burger/bewonersinitiatieven zijn de verhoudingen die tussen burgers onderling ontstaan. Dat geldt zowel voor verhoudingen tussen initiatiefnemers als tussen hen en burgers die niet meedoen aan hun initiatieven. Juist omdat burgers, door te doen, vormgeven aan doe-democratie in hun buurt, dorp of stad ontstaat voor gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen de noodzaak om er aan bij te dragen dat de verhoudingen tussen burgers ook democratisch zijn of dat ze dat worden. Hier ligt een belangrijke nieuwe uitdaging die we kunnen vatten onder de noemer ‘democratisch professionalisme’. Het zijn juist de professionals in de uitvoering die door zich goed in burgers te verplaatsen bij kunnen dragen aan hun onderlinge democratische verhoudingen. Dit kan onder andere door burgers te verbinden, door meer inclusieve participatie te bevorderen, door onderling debat over initiatieven te stimuleren en door ongelijke verhoudingen tegen te gaan. In deze workshop gaan we met elkaar onderzoeken wat democratisch professionalisme in kan houden en welke beleidsmatige randvoorwaarden er nodig zijn om het te bevorderen. Een actieve inbreng uit de zaal wordt zeer op prijs gesteld.
Keynote Job Cohen
“Waarom worden er eigenlijk burgertoppen als G1000 georganiseerd in Nederland?”
16:00-16:30 | Grote Zaal | 2e etage
Job Cohen heeft in januari 2015 tijdens zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar aan de Leidse Universiteit een pleidooi gehouden voor de G1000. Dit is een initiatief om 1000 burgers uit alle lagen van de bevolking, na loting, te laten meedenken over het bestuur van gemeente of provincie. Over het nut en noodzaak van het organiseren van een G1000 en het vervolg hierop gaat Job Cohen in tijdens deze keynote speech.
Democratische reflectie
In gesprek met raad en griffiers
16:00-18:00 | Workspace | 2e etage
Op dit festival willen we graag met een aantal geïnteresseerde griffiers in gesprek over democratische waarden en de manier waarop daar in de gemeenteraad mee om wordt gegaan. In het kader van 100×100 hebben we daar een filmpje over gemaakt: Democratisch zuivere koffie? Dat dit onderwerp niet alleen direct betrokkenen aanspreekt blijkt uit de blog van Hein Albeda en uit het Manifest Nieuwe democratie van Guido Enthoven. Wij willen graag met u doorpraten over de veranderingen die op de gemeentebesturen afkomen. Steeds vaker worden zij geconfronteerd met burgerinitiatieven of maatschappelijke organisaties die van zich laten horen. Hoe gaat de gemeenteraad om met democratische dilemma’s, afwegingen, de vragen die deze (en andere) vormen van (burger-)participatie met zich meebrengen? Hoe ga je als griffier met/in de raad zo’n gesprek aan? Welke raden zijn hier al bewust mee bezig? Hoe slaan we de brug naar de, soms nog voorzichtige, bewegingen die lokaal al ontstaan.
Met: Marije vd Berg (oa 100×100) en Geert van Soest (griffier Venlo)
Open over geld
Verschillende manieren voor een dialoog over besteding tussen gemeente en inwoners
16:00-18:00 | Kleine Zaal | 5e etage
Jouw gemeente kan op vele manieren open zijn over geld. Aan welke vormen van financiële openheid doet jouw gemeente al? En welke vormen zou je willen (be-)proeven? Tijdens de sessie Open over geld kan je kennismaken met de verschillende initiatieven die er zijn om de dialoog tussen gemeente en inwoners te faciliteren : budgetmonitoring, open spending, burgerbegroting, begrotingswijzer, geldstromen in de wijk en watdoetHengelo met daarop informatie over begroting en ruimte in begroting. Vervolgens kun je in gesprek gaan met verschillende initiatiefnemers om te horen wat hen beweegt, wat de ervaringen zijn en waar ze nu staan. Deze sessie is het startpunt van eventueel verdere samenwerking op de thema’s! Dus als je graag meer wilt weten of echt een stap verder wilt zetten met open over geld dan is dit de sessie om bij te zijn!
Lokale Media
Lokale journalistiek – last of lust?
16:00-17:00 | Zaal Zuid (Kantoor) | 5e etage
‘Voor de omgangsvormen en de besluitvorming in de raad is de afwezigheid van de pers een godsgeschenk.’ Zomaar een citaat van een burgemeester in Binnenlands Bestuur, september vorig jaar. Welke invloed heeft het huidige functioneren van de lokale media voor de lokale democratie? Hoe zou het beter kunnen? Wat voor kansen bieden initiatieven rond burgerjournalistiek? Op zoek naar oplossingen voor de problemen in de lokale nieuwsvoorziening voeren we de dialoog tussen lokale media en gemeenten!
Wettelijk kader gemeenten
Bestuurlijke inrichting: wettelijk stelsel
16:30-17:30 | Expo | 1e etage
In hoeverre sluiten de bestaande kaders voor de inrichting en werking van het lokaal bestuur en de wisselwerking met burger en maatschappij nog aan bij de huidige dynamiek van de lokale democratie? Wat staat er nu eigenlijk in die Gemeentewet? En wat heb je daaraan als raadslid, wethouder, burgemeester of gemeenteambtenaar? In deze sessie brengen we de dagelijkse praktijk en de juridische grondslagen daarvan bijeen, met onder meer aandacht voor de actualiteit t.a.v. de positie en aanstellingswijze van de burgemeester en het grondwettelijk kader.
Doe Open! manifest
Wij doen open, doe jij mee?
17:00-18:00 | Grote Zaal | 2e etage
Wat moet er na vandaag anders? Een minder gangbare definitie van manifest is oorlogsverklaring of vredesverklaring. Waarmee heb jij vrede? Of waaraan wil jij symbolisch de oorlog verklaren? Iedereen levert één zin aan. Interactieve sessie van een uur. Jaap Drooglever en Mikis de Winter voegen deze zinnen binnen 24 uur samen tot één manifest.
MaakdeBuurt
Online platforms voor burgerinitiatieven en de lokale democratie
17:00-18:00 | Studio | 5e etage
Niet alleen de burgerinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond, ook de online platforms die ze gebruiken als digitale ontmoetingsplek zijn niet aan te slepen. Nog maar weinig worden die platforms gebruikt om samen (met gemeente en politiek) plannen te maken en besluiten te nemen. MaakdeBuurt is een platform in ontwikkeling dat specifiek gemaakt wordt voor co-creatie en participatieve besluitvorming, met het idee van right to challenge in de achterzak. Tijdens deze sessie geven we een overzicht van de online tools die worden gebruikt door burgerinitiatieven en communities. We lichten in het bijzonder Hallo IJburg / Kompas op IJburg eruit en laten zien welke mogelijkheden dit platform biedt om ideeën te verzamelen en om te zetten in actie. Daarna verkennen we de mogelijkheden om Hallo IJburg door te ontwikkelen als MaakdeBuurt platform. Met onder anderen Ruurd Priester (Amsterdam Creative Industries Network), Michel Vogler (Hallo IJburg / Kompas op IJburg) en Frank Alsema (kwartiermaker Buiksloterham).
Avondprogramma (19:00 – 22:00 uur)
Spel “Aanvliegroutes voor Open”
Vanuit welke route vlieg jij mee?
19:00-20:00 | Kleine Zaal | 5e etage
Als gemeente kunnen we het thema Open Overheid aanvliegen vanuit één van de vier aanvliegroutes: Open Contact, Open Aanpak, Open Data en Open Verantwoording. Dit ervaren wij aan de hand van een simulatiespel op basis van twee concrete casussen: een nieuw asielzoekerscentrum en een nieuw vuilnisophaalsysteem.
Participatiedans tussen raad, college en burgers
Waagt u zich op de dansvloer?
19:00-21:00 | Zaal Zuid (Kantoor) | 5e etage
Tijdens een dans wil je niemand op de tenen trappen. Hoe meer mensen er op de dansvloer zijn, des te groter de kans dat jouw hiel iemand zijn of haar tenen treft. In het samenspel tussen raad, college en burgers met een wens tot participatie verloopt dit soms net zo en ligt tenentrapperij constant op de loer. Want hoe houd je het enthousiasme van burgers vast zonder het over te willen nemen? Of hoe zorg je er voor dat initiatieven en inspraak voortkomen uit de hele stad en niet alleen uit de ideeën van een klein groepje? Hoe zorg je ervoor dat participatie geen ‘eliteding’ wordt, of is het eigenlijk wel erg als initiatieven niet representatief zijn? Wat als de raad een ‘leuk’ initiatief wil ondersteunen, terwijl dat eigenlijk niet binnen haar kaders past?
Keynote Steve Clare
Communities in charge: community ownership and local policy
19:00-19:30 | Grote Zaal | 2e etage
Steve Clare is deputy chief executive bij Locality, het netwerk van buurtorganisaties in Groot-Brittannië, waarbij meer dan 500 buurten zijn aangesloten. Met de komst van het ‘Big Society’ beleid werden in Engeland buurtrechten, zoals de right to challenge – die we hier onlangs in de WMO hebben overgenomen – de right to buy en het recht op buurtplannen geïntroduceerd. Locality ondersteund buurtbewoners die deze rechten in de praktijk willen brengen. Hoe kunnen bewoners meer eigenaar worden van hun buurt? En welke rol speelt de lokale overheid daarin?
Democratic Challenge
Samen vernieuwen we de lokale democratie. Kom langs voor informatie en inspiratie
19:30-20:30 | Studio | 5e etage
“De rechtsstaat is geen rustig bezit, geen huis waarin we onbezorgd kunnen gaan slapen.” Aldus voormalig senator Willem Witteveen. Een zichzelf respecterende democratie dient aan regulier onderhoud te doen!
Maatschappelijke en politieke ontwikkelingen maken dat er verschillende democratische tekortkomingen zijn aan te wijzen in de huidige democratische praktijk. Dit geldt m.n. voor de lokale democratie. De Democratic Challenge is bedoeld om samen het noodzakelijke onderhoud aan de lokale democratie een flinke impuls te geven!
Met David Laws (senior lecturer, Political Science, UvA), Martien Kuitenbrouwer (Programme director, Public Mediation Programme, UvA) en Nanke Verloo (Lecturer / Postdoctoral researcher, Public Mediation Programme, UvA).
Open RaadsCafé
In een interactieve sessie gaan we aan de slag met de kansen die raadsinformatie als Open Data biedt.
20:00-22:00 | Expo | 1e etage
Wil je meer weten over Openraadsinformatie? Na een korte keynote van Pascale Georgopoulou, griffier van Amstelveen, gaan we tijdens een interactieve sessie aan de slag met de kansen die raadsinformatie als Open Data biedt. Welke vragen kun je daarmee beantwoorden en welke toepassingen zijn mogelijk? Denk mee en doe mee!
De Ondernemende Burger
Hoe behouden lokale initiatieven hun onafhankelijkheid?
20:00-22:00 | Grote Zaal | 2e etage
De onafhankelijkheid van de ondernemende burger is het overkoepelende thema van het boek ‘De Ondernemende Burger’ van Marcel Ham en Jelle van der Meer. Zij zijn gespreksleiders tijdens deze avond en zullen samen met u op zoek gaan naar nieuwe identiteiten met andere manieren van verantwoording. De avond organiseren we rond vijf buurtcommunities die van elkaar verschillen met de gesubsidieerde instelling (overheid) als ene uiterste en de wijkonderneming (markt) als andere uiterste. We gaan het hebben over hun ervaringen en over hun toekomstbeelden. Met welke afhankelijkheden worstelen ze? Wat hebben ze nodig om onafhankelijk te zijn?
Workshop DemoCreatie: over invloed en zeggenschap
Wat is jouw nieuwe positie in de lokale democratie?
20:30-22:00 | Kleine Zaal | 5e etage
Nu de verhoudingen in de lokale democratie verschuiven verandert de rol en verantwoordelijkheid van politici. Op welk moment ben je als raadslid (nog) aan zet en vanuit welke positie werk je dan? Hoe realiseer je vanuit de raad transparante democratische processen? In deze workshop ga je via het DemoCreatiespel www.democreatiespel.nl in gesprek over invloed en zeggenschap. In de workshop presenteren we een publicatie met ervaringen uit het Leernetwerk Lokale Democratie.
G1000 als tussenruimte: Participatiebevordering door deliberatie
Over wat er gebeurt in de omslag van ik naar wij
21:00-22:00 | Studio | 5e etage
De G1000 zou je een ´tussenruimte´ kunnen noemen: een plek buiten de dagelijkse gang van zaken waar verhalen gedeeld worden en nieuwe verbindingen ontstaan. Verbindingen tussen burgers onderling, maar ook tussen burgers en overheid. Wat is er nodig om zo´n tussenruimte te creëren zodat er daadwerkelijk dialoog ontstaat i.p.v. de ons zo vertrouwde discussie? En is dat gevoel vast te houden en te vertalen in duurzame gezamenlijke actie?
The Connection Factory
Hoeveel verbindingen leg jij vandaag?
Gehele dag | Gehele pand
Als je binnenkomt dan staat het team van de Connection Factory je al op te wachten. Zij stellen zich aan je voor en vertellen wat ze voor je kunnen betekenen. Zij verzorgen onder andere een
mini-training pitchen bij de lift, bij de Open Beamer en bij het hoofdpodium. Ze zijn herkenbaar aan een speciaal logo dat ze meteen bij binnenkomst bij de Pitch-balie aan je onthullen.
Voor Nima: prangende vragen, knagend gevoel
Expositie beeldende kunst | Behrouz Naghipour, 1956, Kermanshah, Iran | www.naghipour.com
Gehele dag | Foyer Grote Zaal | 2e etage
“Voor mijn vriend, kunstenaar Behrouz Naghipour is democratie geen vanzelfsprekendheid. Ik leerde hem kennen toen ik vrijwilligerswerk deed voor de vluchtelingen zelforganisatie Iraanse Kunstenaars Nederland waar hij voorzitter van was. Zijn zoon Nima Naghipour gaf aan mijn vrouw en mij de ringen aan toen we trouwden. Op 11 januari 2013 overleed Nima op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een progressieve spierziekte. Behrouz transformeerde zijn gevoelens in zijn kunstwerken, vol liefde, vreugde, zorg, schoonheid, moeilijkheid en mogelijkheid. Zoveel openheid, dat Nima voor mij steeds weer een beetje terugkomt door de verflagen heen. En als ik er naar kijk dan knaagt er een onrustig gevoel in mij en borrelen er prangende vragen op zoals: Maken wij samen het licht van de opkomende democratie? Hoe zorgen we samen dat deze zon nooit onder gaat?” – Mikis de Winter, Leer- en Expertisepunt Open Overheid
Sofasessies
Bij een specialist op de bank voor een goed gesprek over Doe Open!
10:00-22:00 | Overloop | 3e etage
In een sofasessie kun je met een specialist in gesprek diepgaand ingaan op jouw vraagstukken. Sofasessie vinden de gehele dag plaats. Welke specialisten op de sofa plaatsnemen maken we bekend op 18 mei via de informatie borden.
Open beamer
Wil jij tijdens het festival iets laten zien? Dat kan!
10:00-22:00 | Meetingroom | 2e etage
Gedurende de hele dag staat in de Meetingroom een beamer ter beschikking voor iedereen die iets wil vertellen of laten zien. Inschrijven kan ter plekke op de intekenlijst. En op de vrije momenten kan iedereen het podium pakken.
Praktische informatie
Datum: 18 mei 2015
Start: 10.00 uur, inloop vanaf 9.00 uur
Einde: 22.00 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Doelgroep: Lokale bestuurders, ambtenaren, raadsleden, sociaal ondernemers, actieve burgers, professionals en andere geïnteresseerden.
Aanmelden: meld je hier aan om verzekerd te zijn van een plek. Voor aanvullende vragen kun je terecht bij mikis@open-overheid.nl.
Aanvullende informatie:
– Wij zorgen voor koffie, thee, water, lunch, diner en twee drankjes (overig eten/drinken zijn voor eigen kosten).
– Het meest recente programmaoverzicht vind je altijd op de website van Pakhuis de Zwijger.
Organisatie: Pakhuis de Zwijger, Team Doe-democratie, team Open Overheid en team Agenda Lokale Democratie van het ministerie van BZK en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid.
[Foto’s (met uitzondering van de foto in de header en de foto linksonder): CC BY-SA Sebastiaan ter Burg]