Eerste Kamer stemt in met de Wet open overheid
Op 5 oktober stemde de Eerste Kamer in met de Wet open overheid, ook wel de Woo. De Woo is een initiatief van Tweede Kamerleden Snels (GroenLinks) en Sneller (D66) en vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Naar verwachting treedt de wet uiterlijk 1 juni 2022 in werking.
Over de Wet open overheid
De wet heeft als doel om overheden en semi-overheden transparanter te maken om zo het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat, inwoners, het bestuur en economische ontwikkeling beter te dienen. De Woo komt in de plaats van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Het belangrijkste verschil tussen die twee wetten is de actieve openbaarmaking. Met de komst van de Woo worden alle overheidsorganisaties, inclusief de Eerste en Tweede Kamer, verplicht om informatie in een vroegtijdig stadium actief openbaar te maken.
Wat staat overheden zoal te wachten met de Woo?
- Een adviescollege moet toezicht houden op de uitvoering van de regels over openbaarheid van publieke informatie;
- De informatiehuishouding moet op orde gebracht worden: één platform om informatie beschikbaar te stellen;
- Persoonlijke beleidsopvattingen moeten openbaar worden gemaakt, in geanonimiseerde vorm.
Reacties op de Woo
De reacties op de komst van de Woo zijn wisselend. Niet iedereen is blij met hoe de Woo er uiteindelijk uit ziet. In het oorspronkelijke wetsvoorstel uit 2012 stonden voorstellen die gaandeweg uit het voorstel zijn gehaald. Een informatieregister, waarin vermeld kan worden welke informatie op te vragen is, komt er bijvoorbeeld niet.
Op Twitter en in nieuwsberichten komen verschillende reacties voorbij op de komst van de Woo.
- Open State Foundation schrijft in een tweet: “Geen perfecte wet, maar een stap voorwaarts richting actief open overheid.”
- Villamedia (website over journalistiek) deelt in een nieuwsbericht: “Dat de Eerste Kamer niet wacht tot nieuwe inzichten en aanpassingen in de Tweede Kamer zijn besproken, is een gemiste kans aldus experts.”
Meer weten?
Lees dan ook:
- Nieuwsbericht over de behandeling en stemmingen over de Woo op de website van de Eerste Kamer.
- Nieuwsbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
- Nieuwsbericht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Afbeelding van analogicus via Pixabay.
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.