Handleiding Wet hergebruik van overheidsinformatie, een nieuwe versie
Op 18 juli 2015 trad de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) in werking. Burgers en bedrijven kunnen verzoeken indienen om herbruikbare overheidsinformatie. Deze informatie kan worden gebruikt door natuurlijke personen of rechtspersonen voor commerciële of niet-commerciële doeleinden. Het voornaamste doel daarbij is het creëren van economische meerwaarde. Overheidsinformatie kan waarde hebben voor partijen buiten de overheid en als basis dienen voor nieuwe producten en diensten, zoals apps, visualisaties en analyses. De verstrekte informatie kan daarbij ook worden gecombineerd met andere informatie of data. Verzoeken kunnen niet alleen tot bestuursorganen worden gericht, maar ook tot andere instellingen met een publieke taak en tot archieven, musea en bibliotheken.
Eerder hebben we in verschillende blogs aandacht besteed aan deze wet. Inmiddels is er een nieuwe versie beschikbaar van de uitgebreide handleiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Een dertigtal vragen en antwoorden en twee stroomschema’s leiden je door deze nieuwe wet heen. Wat verandert er met de komst van de Who? En wat zijn de verschillen met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)? De handleiding biedt antwoord op deze en tal van andere vragen en dient als leidraad voor de afhandeling van Who-verzoeken. De handleiding is niet bindend en laat ruimte voor maatwerk en het toepassen van een in bepaalde gevallen andere wijze van afhandeling.
Wat is er nieuw in deze versie?
In de nieuwe versie van de handleiding zijn de vragen en antwoorden 16 tot en met 20 herzien. Het gaat om vragen over de digitalisering van documenten, die voornamelijk van toepassing zijn op archieven.
Bekijk de nieuwste versie van de handleiding Wet hergebruik van overheidsinformatie
N.B.: Sinds oktober 2016 is de Wet hergebruik van overheidsinformatie uitgezonderd van de Wet Dwangsom. Dit betekent dat er geen dwangsom meer uitgekeerd hoeft te worden bij te laat beslissen. Ook is de verdagingstermijn teruggebracht naar twee weken. Op pagina 11 van de ‘handleiding Wet hergebruik van overheidsinformatie’ is daardoor de volgende passage niet meer correct:
“Op grond van artikel 4, vierde en vijfde lid, Who dient de instelling binnen vier weken, met de mogelijkheid tot verdaging van vier weken, te beslissen of het verzoek wordt toegewezen.”; hier dient “mogelijkheid tot verdaging van twee weken” gelezen worden.
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.