Kabinetsreactie trendrapport Algemene Rekenkamer en de Wet hergebruik
Kabinetsreactie trendrapport Algemene Rekenkamer en de Wet hergebruik
Op 3 juni is er door de Tweede Kamer veel vergaderd over Open Data. Dit is aangejaagd door de kabinetsreactie op de trendrapporten van de Algemene Rekenkamer en de behandeling van de Wet op hergebruik. De wet en brief vormen een mooie combinatie. Een combinatie die er toe leidt dat Open Data voor de Nederlandse overheid een minder vrijblijvend karakter krijgt.
Hoe werkt dit? Ten eerste komt er een lijst beschikbaar met datasets die er zijn bij overheidsorganisaties, het resultaat van verschillende inventarisaties. Een eerste versie van deze lijst wordt nog voor de zomer gepresenteerd. De op deze lijst genoemde datasets die nog niet open zijn en wel geopend kunnen worden zullen open gemaakt gaan worden in een herbruikbaar formaat. Maar dat is nog niet alles. Deze lijst met datasets wordt komende tijd verder uitgebreid en verder uitgewerkt naar een Nationale Open Data Agenda, de NODA. De NODA geeft een overzicht van beschikbare datasets en ook een inzicht in de prioriteitsstelling waarmee deze geopend zullen worden. Deze prioriteit zal mede bepaald worden op basis van de vraag. Een andere mogelijkheid zit hem in de op 3 juni behandelde wet hergebruik van overheidsinformatie. Deze wet maakt het mogelijk om een overheidsorganisatie te verzoeken data in een open toegankelijk formaat beschikbaar te stellen als Open Data.
Ook andere maatregelen worden getroffen. Er zal een kaderstelling voor Open Data komen. Daarmee wordt een meer up to date definitie van Open Data gegeven en is duidelijker wat bedoeld wordt met data en hoe deze data beschikbaar gesteld moet worden. Er zal nader onderzoek gedaan worden naar privacy, vertrouwelijkheid, eigendom en aansprakelijkheid ten aanzien van Open Data. En er zal een verkenning worden gedaan naar open by design: hoe kan Open Data worden “ingebakken” in de bedrijfsvoering.
Om de lijst compleet te maken, zal er ook nog een verkenning gedaan worden naar publiek-private samenwerking en de ontwikkeling van een Open Data infrastructuur.
En last, but not least! Overheidsbrede aandacht voor Open Data, het gericht maken van koppelingen met datasets bij decentrale overheden. En ondersteuning van mede-overheden met handreikingen en leerbijeenkomsten ten behoeve van het beschikbaar stellen en benutten van Open Data. Een rol die voorzien wordt voor het Leer- en Expertisepunt Open Overheid. Mooie ontwikkelingen met serieuze stappen in de richting van een meer Open Overheid.
Verder lezen over dit onderwerp:
- Wetsvoorstel Wet hergebruik
- 10 veelgestelde vragen en antwoorden over de Wet hergebruik
- Kabinetsreactie op het eerste en tweede Trendrapport Open Data van de Algemene Rekenkamer
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.