Een Open Overheid voor de toekomst
Op vrijdag 1 december organiseerde het beleidsteam Open Overheid, in samenwerking met het Leer en Expertisepunt Open Overheid, de bijeenkomst Open Overheid: wat is het en hoe kan het beter? in Utrecht.
Open Overheid: voor velen een eerste kennismaking
Twaalf gezichten van verschillende politieke jongerenorganisaties, jonge ambtenarennetwerk FUTUR, de Nationale Jeugdraad, het LAKS en twee VN-jongerenvertegenwoordigers kwamen in Utrecht bijeen om accenten te leggen voor het nieuwe Nederlandse Actieplan Open Overheid en om zelf bij te dragen aan een opener overheid. De diverse groep, van verschillende leeftijden en achtergronden, was bijzonder geïnteresseerd en al snel thuis in het onderwerp.
Waar staat Nederland?
Na een korte opening, hield Robert Starke van het beleidsteam Open Overheid, een presentatie over het te vormen actieplan. Tom Kunzler (Open State Foundation) verzorgde daarna een interactieve sessie. Na zijn inleiding over de Open State Foundation, presenteerde Tom verschillende concrete activiteiten van de Open State Foundation. Zo doet Open State Foundation projecten op het gebied van Open Spending, Open Raadsinformatie en een organiseerde zij een succesvolle hackathon in de Tweede Kamer. Ook besprak Tom de stand van zaken omtrent transparantie in Nederland.
Een vruchtbare discussie
Na een korte pauze ging Paul Suijkerbuijk van het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (LEOO) in gesprek met de groep om te onderzoeken wat de jongerenvertegenwoordigers het belangrijkst vinden aan een Open Overheid. Waar moet volgens de jongeren op gelet worden bij de totstandkoming van het nieuwe actieplan? De originele opzet van de dag werd overboord gegooid, omdat de groep al snel mee kon praten over het onderwerp. In plaats daarvan voerden de aanwezigen een gesprek over de vraag voor wie Open Data nou eigenlijk bedoeld is, want; is niet zeer specifieke technische kennis vereist om zelf gebruik te maken van de data? En hoe breed moeten de gevonden toepassingen gebruikt kunnen worden?
Speciale aandacht was er voor de vermelding van juiste data en de strijd tegen fake news. In het kader van de curriculum-wijziging in het middelbare onderwijs, wordt de overheid extra opgeroepen om kinderen vooral de juiste vaardigheden aan te leren en niet te veel te vertellen over wat waar en onwaar is. Daarnaast werd uitgebreid gesproken over de kracht van Wob-verzoeken en het herstellen van vertrouwen in de overheid.
Verslag door Tim van Spanning (beleidsteam Open Overheid, ministerie van BZK)
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.