Stakeholderforum: maak verbinding tussen verschillende acties
Op 16 oktober 2018 kwam het stakeholderforum van het Actieplan Open Overheid voor de vierde keer bij elkaar. Op de agenda stonden onder andere het proces en de communicatie rondom het Actieplan Open Overheid en een toelichting over de actiepunten Open Wob en Open Besluitvorming.
Wat speelt zoal er bij de forumleden?
Zoals gebruikelijk trapt het stakeholderforum af met een rondje actualiteiten. Open State Foundation (OSF) meldt dat zij de Stuiveling Open Data Award (SODA) hebben gewonnen met PoliFLW. Dat was een grote verrassing!
Universiteit Utrecht (UU) ging van start met het Learning Lab in Gouda: hierin gaan studenten aan de slag met het thema woonoverlast. “We hopen aan het einde van het jaar resultaten te hebben.”
De provincie Zuid-Holland is druk bezig met het datawarehouse. De techniek staat klaar om verschillende data te koppelen en dit levert interessante resultaten op.
Bij Waag zijn ze aan de slag met het Digitale Identiteitslab, zie jij.online.nl. Daarnaast onderzoekt Waag de data van gewone fietsgebruikers. Hoe kunnen deze gebruikers meedoen aan besluitvorming?
Over het Actieplan Open Overheid: “Zoek naar verbinding en samenhang”
Het Actieplan Open Overheid 2018-2020 is inmiddels goedgekeurd door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en zij had hier verder geen vragen over.
Waarom het Actieplan onder het programma Versterking Lokale Democratie valt? Binnen BZK zijn er veel verschillende acties en plannen. Om die reden bestaat de wens om onderwerpen die met elkaar verbonden zijn met elkaar te combineren. De focus van het Actieplan Open Overheid ligt daarom in dit geval op lokale democratie. Het Actieplan Open Overheid blijft verder een op zichzelf staand plan met eigen acties, de zogenaamde actiepunten. Op open-overheid.nl wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.
Met betrekking tot de actiepunten, vragen de forumleden aandacht voor een aantal punten:
- Er zijn veel trends die samenhangen met het nationale Actieplan Open Overheid. Zoals de Woo, omgevingswet, digitaal stelsel, digitale identiteit. Hoe kunnen we meer samenhang krijgen?
- Het Actieplan is veel met overheden voor burgers maar niet met Dit kan en moet anders! Zijn er ideeën om hier iets aan te veranderen? Bij de gemeente Gouda zijn een paar burgers actief in projecten over woonoverlast en dat levert echt andere, waardevolle inzichten op. De acties van het Actieplan bieden mogelijkheden, hoe gaan we dit – van buiten naar binnen denken – aanpakken?
- Binnen het Actieplan is nog te weinig samenwerking tussen de verschillende actiepunten. Hoe brengen we verbindingen tussen verschillende acties op gang?
De zoektocht naar participatie en het creëren van samenhang en verbinding worden als belangrijke onderwerpen gezien. Het Stakeholderforum praat hier graag een volgende keer over verder.
Open Wob en Open besluitvorming
Wat houden de actiepunten Open Wob en Open Besluitvorming precies in? Open State Foundation (OSF) licht toe:
Open Wob
Bij dit actiepunt gaan we aan de slag met het actief openbaar maken van de Wob-verzoeken. We werken aan een standaard en koppelen deze aan de website Open Wob, waardoor Wob-verzoeken makkelijker doorzoekbaar worden. Hierdoor heb je meer transparantie over Wob-verzoeken, voorkom je herhaalverzoeken en kun je intelligenter met Wob-verzoeken omgaan. De uitdaging van dit actiepunt is de opschaling. Elke overheidsorganisatie heeft een eigen systeem. Hoe genereer je dan een standaard?
Open Besluitvorming
Bij dit actiepunt gaan provincies hun Stateninformatie beter toegankelijk maken en via een standaard beschikbaar stellen. Hierdoor wordt het mogelijk voor allerlei verschillende partijen om toepassingen te maken die door middel van hergebruik van gegevens bijdragen aan participatie, transparantie en verantwoording. OSF is aanjager van dit actiepunt en de uitvoering is een taak van de overheid. De processen lopen vaak wat stroef: niemand weet nog hoe dit soort processen werken en elke organisatie heeft zijn eigen belangen. Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op? En wie voelt zich financieel verantwoordelijk?
Communicatie Actieplan Open Overheid 2018-2020
Tot slot licht het Leer- en Expertisepunt Open Overheid kort toe hoe de communicatie rondom het Actieplan Open Overheid er precies uit ziet. De volgende acties staan op de planning:
- Actiehouders vertellen in video over hun actiepunt.
- Alle actiehouders worden geïnterviewd over hun actiepunt.
- De verslagen van bijeenkomsten volgen steeds op open-overheid.nl.
- Actiehouders kunnen agenda-items, gastblogs en oproepen (laten) plaatsen op open-overheid.nl.
- Er is aandacht voor het Actieplan en de actiepunten via de social media kanalen @OpenOverheidNL en @OpenDataNL.
Meer weten?
Op deze pagina tref je meer informatie over het Stakeholderforum en een link naar alle vorige verslagen.
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.