Terugblik Auditoriumbijeenkomst 5 november ‘Data voor Democratie’
Op maandag 5 november kwamen Open Data liefhebbers bij elkaar in het auditorium van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Na de opening door Paul Suijkerbuijk van het Leer- en Expertisepunt Open Overheid was het tijd voor vier voorbeelden van het hergebruik van Open Data.
Burgers betrekken bij beleid
Argu biedt een online-oplossing voor het betrekken van burgers bij beleid. Zo kun je uitdagingen voorleggen aan je doelgroep en ze vragen stellen. De input op de vragen wordt weer beschikbaar gesteld als Open Data wat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor statistische analyse. Volgens Argu is de grootste uitdaging van een Open Overheid de kwaliteit van de Data.
WaarOverheid
Een andere insteek met het hergebruik van informatie heeft Alex Olieman (Qollap), die structuur aanbrengt in ongestructureerde data (tekst). Met WaarOverheid liet hij een aanpak zien om tekst te verrijken, zodat deze gecombineerd kan worden met andere databronnen. Deze aanpak is tweedelig. Het maakt de documentstructuur die voor de menselijke lezer aanwezig is expliciet voor de computer. Daarnaast geeft het inhoudelijke verrijking op zinsniveau, bijvoorbeeld de locatieherkenning in WaarOverheid. De techniek achter deze aanpak is ‘Entity Linking’, dit heeft als doel zelfstandige naamwoorden op zinsniveau te koppelen aan ‘Linked Open Data’. Deze aanpak maakt het mogelijk om toepassingen te ontwikkelen waarin bijvoorbeeld aanvullende informatie getoond wordt bij vaktermen en afkortingen of toegang geboden wordt tot de inhoud van documenten die door de software herkend zijn.
Inzicht door data
De toepassingen van Pim-info en Movares combineren data van verschillende sets om inzicht te geven in een situatie. Movares brengt in kaart wat de bereikbaar is van deur tot deur. Je kunt zien waar je binnen een bepaald tijdsbestek bent, en wat de invloed is van veranderingen van het vervoer op bijvoorbeeld de werkgelegenheid op een bepaalde locatie. Pim-info begeleidt bouwprojecten door alle informatie te bundelen en op een makkelijke manier beschikbaar te maken. Bert van Dijk neemt ons mee in een voorbeeld van de provincie Limburg: de aanleg van dijken om overstromingen de baas te zijn. Met Pim-info staat alle informatie bij elkaar hierdoor kan het gesprek tussen verschillende partijen gefaciliteerd worden.
Cijfers leiden, verleiden en misleiden
Sanne Blauw van De Correspondent sloot de bijeenkomst af. In haar boek schrijft ze over hoe cijfers ons kunnen leiden, verleiden en misleiden. Ze neemt ons in korte tijd mee in de gevaren van de verwachtingen die we hebben over de mogelijkheden van data. In haar presentatie neemt zij als voorbeeld algoritmen, wat volgens Sanne niet meer is dan een aantal stappen om een doel te bereiken door te standaardiseren, analyseren en te verzamelen. Elk van de 3 stappen bevatten verschillende misvattingen, zoals het in cijfers vatten van abstracte getallen, dat correlatie niet gelijk is aan causaliteit en dat cijfers zowel gevolg als oorzaak zijn van hoe de wereld eruitziet. De les die ze ons mee geeft is dat we moeten blijven praten over de vraag voor welk doel we de algoritmen gebruiken. Want algoritmen zullen nooit geheel objectief zijn.
Met deze wijze les in gedachten is de bijeenkomst ten einde en is het tijd voor bitterballen!
Infographic met quotes van de sprekers 5 november.