Korte geschiedenis van het Leer- en Expertisepunt
Korte geschiedenis van het Leer- en Expertisepunt
Wij merken dat zich in de maatschappij en binnen de overheid een beweging aftekent die aandringt op een Open Overheid. Ter ondersteuning van die beweging is behoefte aan een leer- en expertise-omgeving waaraan iedereen die zich met Open Overheid verbonden voelt kan participeren. Onze stip op de horizon is een levendige community rond Open Overheid met 20.000 deelnemers in 2018. Een dergelijke groep achten wij in staat om de Overheid transparanter te laten opereren en de daarvoor benodigde verandering in gang te zetten.
Daarom is het Leer- en Expertisepunt Open Overheid er in 2015 voor publieke professionals die meer willen weten, meer in gesprek willen gaan en meer willen doen met één of meer van de vier vertrekpunten van Open Overheid: Open Contact, Open Aanpak, Open Data en Open Verantwoording.
Wij willen voor hen:
- Verhalen vertellen en ervaringen doorgeven aan degenen die meer willen weten over Open Overheid.
- Ruimte geven aan leren en ontwikkelen tijdens binnen communities of practice en evenementen, voor degenen die meer in gesprek willen gaan.
- Kennismakelaar zijn voor degenen die meer willen doen met Open Overheid. Dat betekent het verbinden van vraag en aanbod van de benodigde vaardigheden en kennis.
Historie
In mei 2014 gingen we van start met projectleider Marieke Schenk en coördinator Mikis de Winter. Het Leer- en Expertisepunt is onderdeel van ICTU, en werkt in opdracht van de directie Burgerschap en Informatiebeleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Wij werken nauw samen met het team Open Overheid van BZK voor wie we ook de rol van kennismakelaar vervullen.
Kort na de start werkten wij aan de plannen en de strategie voor de komende twee jaar. Het werkprogramma is gebaseerd op de uitkomsten van interviews met meer dan twintig betrokkenen. Wij nodigden in mei 2014 ook een grotere groep geïnteresseerden uit om met ons mee te denken door middel van een enquête en een strategiesessie. Op die manier gaven zij mede invulling aan het Leer- en Expertisepunt Open Overheid. Onze tijdelijke website ging live.
In juni was het werkplan van het Expertisepunt definitief. We zijn volop aan de slag gegaan met het uitvoeren ervan door het land in te gaan, gesprekken te voeren en bijeenkomsten te organiseren. Hierdoor verzamelden we meteen content voor onze tijdelijke website die duizenden bezoekers trok. Tot eind 2014 voerden we vele gesprekken in het land, startten al enkele communities of practice in de vorm van leerkringen en we werkten volop aan de website die je nu voor je ziet.
Op 3 februari 2015 stelde onze opdrachtgever ons werkplan voor 2015 vast. Een dag later voegde Paul Suijkerbuijk zich bij het team. En meteen gingen we ‘live’ met de beta-versie van www.open-overheid.nl. Geef alsjeblieft feedback via de feedback-knop. Dank je wel!
Verder lezen
Het programma Open Overheid van BZK op de website van de Rijksoverheid biedt informatie over het beleid rond Open Overheid en het Open Government Partnership waarbij Nederland aangesloten is.
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.