Hoe ver zijn we met de ontwikkeling van het 3e Actieplan Open Overheid?
Hoe ver zijn we met de ontwikkeling van het 3e Actieplan Open Overheid?
Een update door het beleidsteam Open Overheid (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
Einde consultatieronde
In december heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de consultatieronde ten behoeve van het nieuwe Actieplan Open Overheid afgerond. Deze infographic geeft het proces van de consultatieperiode weer.
De consultatieronde is benut om veel bijeenkomsten te organiseren met verschillende doelgroepen om ideeën, behoeften en andere inbreng op te halen die gebruikt kunnen worden voor het derde Nationaal Actieplan Open Overheid. De consultatieronde is ook gebruikt om na te gaan welke partijen mogelijk actiehouder willen worden.
Zo waren er bijvoorbeeld de volgende bijeenkomsten:
- 7 september: Consultatiebijeenkomst met maatschappelijke organisaties
- 31 oktober: Consultatiebijeenkomst met media
- 7 november: Consultatiebijeenkomst met gemeenten
- 17 november: Consultatiesessie op de Dag van de Lokale Democratie
- 23 november: Consultatiebijeenkomst met provincies
- 1 december: Consultatiebijeenkomst met jongeren
- Oktober en november doorlopend: consultatie burgers via een research community en www.open-overheid.nl.
Over al deze consultatiebijeenkomsten zijn korte verslagen geschreven: bekijk hier de verslagen van bovenstaande bijeenkomsten.
Daarnaast zijn er veel gesprekken gevoerd om mogelijke actiepunten in beeld te brengen. Gedurende deze tijd heeft ook de ideeënbus op de website opengestaan. Daar zijn tot nu toe echter weinig reacties op binnengekomen.
Stakeholderforum Open Overheid
In deze periode is ook gewerkt aan het oprichten van een Stakeholderforum Open Overheid, waarin maatschappelijke organisaties, overheden en een universiteit zijn vertegenwoordigd. Het Stakeholderforum denkt mee over het nieuwe actieplan. Op 21 november kwam het Stakeholderforum voor het eerst bij elkaar. Lees hier het verslag van de eerste Stakeholder bijeenkomst. Daar is ook meer te vinden over de taken van het Stakeholderforum.
Aankondigingen van overleggen van het Stakeholderforum worden geplaatst op de website, zodat iedereen die dat wil van tevoren inbreng kan leveren. Na afloop worden de verslagen van de bijeenkomsten eveneens op de website gepubliceerd. Het Leer- en Expertisecentrum Open Overheid (LEOO) ondersteunt en faciliteert het Stakeholderforum Open Overheid.
Kennisbijeenkomst Open Overheid: hoe doen andere landen het?
Ondanks de sneeuw vond op 11 december een inspirerende bijeenkomst over het Open Government Partnership en het Nederlandse Actieplan Open Overheid plaats. Hier hield Paul Maassen van het OGP een presentatie met veel mooie internationale voorbeelden en inspiratie voor het Nederlandse actieplan. Op open-overheid.nl staat een kort verslag (inclusief vlog) over de bijeenkomst.
Een blik op de toekomst
Op dit moment bekijken we de prioritering, impact en haalbaarheid van de verzamelde ideeën. Hierbij gaat het beleidsteam Open Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in gesprek met diverse potentiële actiehouders en partners en verkennen we met hen actiepunten en het actiehouderschap. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over e-democracy, open contracting, open algoritmes en Open Data standaarden.
Ook willen we hierbij alvast aankondigen dat we in maart 2018 een volgende bijeenkomst organiseren om potentiële actiepunten te presenteren en een slag verder te brengen. We hopen hier mooie actiepunten uit te kunnen halen voor het nieuwe actieplan Open Overheid!
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.