Van een hand vol naar een land vol 5 Open Overheid voorbeelden (deel 3)
Van een hand vol naar een land vol 5 Open Overheid voorbeelden (deel 3)
Met enige regelmaat krijgt het Leer- en Expertisepunt de vraag: “Wat is een goed voorbeeld van Open Overheid?” Het is vrij gemakkelijk om een paar voorbeelden te noemen: er gebeurt namelijk al heel veel op het gebied van Open Overheid. Omdat we veel kunnen leren van bestaande Open Overheid initiatieven, zetten we ze in de serie ‘Van een hand vol naar een land vol’ in de spotlight. In dit derde deel kijken we over de landsgrenzen heen: welke interessante voorbeelden komen we tegen in landen die zijn aangesloten bij het Open Government Partnership (OGP)? Doe inspiratie op en misschien kom je wel op ideeën voor een eigen Open Overheid initiatief.
1. Een online platform voor informatieverzoeken in Brazilië
Brazilië heeft een online platform voor informatieverzoeken, waar gebruikers informatie kunnen opvragen van alle landelijke overheidsorganisaties, reacties kunnen ontvangen en bezwaar kunnen indienen als ze het niet eens zijn met de afhandeling of het afwijzen van het verzoek. Het online portaal is gelanceerd in 2012, op dezelfde dag dat de Braziliaanse wet op transparantie en toegang tot publieke informatie van kracht werd. Zes maanden voor de implementatie van deze wet besloot de Braziliaanse overheid een centraal systeem te gebruiken als officieel kanaal voor het verwerken van informatieverzoeken. Op deze manier werd er voor gezorgd dat elke publieke organisatie een middel had om informatieverzoeken af te handelen op het moment dat de wet van kracht werd. De meeste informatieverzoeken gaan over economie en financiën, sociale zekerheid en onderwijs.
2. Het Deense MindLab: samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken
MindLab is een Deense innovatie eenheid, over de grenzen van overheidsorganisaties heen, waarbij burgers en marktpartijen betrokken worden bij het ontwikkelen van oplossingen voor de publieke sector. MindLab helpt beslissers en medewerkers van verschillende ministeries om van buiten naar binnen te kijken en te werken vanuit het burgerperspectief. MindLab gebruikt deze benadering als een platform om gezamenlijk tot betere ideëen te komen. Zo zijn binnen MindLab met gebruikers toepassingen voor mobiele apparaten van de Deense Belastingdienst getest en is er een mentorsysteem opgezet dat werkzoekenden koppelt aan werkenden.
3. Toegang tot ‘basis data’ bespaart Deense overheid kosten
Nog een Deens voorbeeld: als onderdeel van hun eGOVERNMENT strategie 2011-2015 krijgen individuen, publieke organisaties en private partijen gratis toegang tot wat ze in Denemarken ‘basis data’ noemen. Basis data is fundamentele informatie die de overheid gebruikt voor hun administratie en bevat data over bedrijven, adressen, land en eigendom en geografische data. Onder de noemer ‘Good basic data for everyone – A driver for growth and efficiency‘ publiceerden zij hun strategie. Als het initiatief is afgerond in 2020, zijn de verwachte besparingen voor de publieke sector rond de 45 miljoen dollar per jaar, als gevolg van lagere administratieve kosten. En dat niet alleen: Open Data zorgt voor een betere basis voor besluitvorming, verwachten de Denen.
4. Mexicaans platform: verbeter je school
Via het platform ‘Mejora tu Escuela‘ kunnen Mexicaanse gebruikers scholen opzoeken, vergelijken en zelf opmerkingen toevoegen. Als problemen worden geagendeerd, zoals een vermoeden dat budgetten verkeerd besteed worden, dan wordt actie ondernomen door ouders en lokale overheidsorganisaties. Het ‘Mexican Institute for Competitiveness’ (IMCO) checkt alle gegevens met andere informatie die beschikbaar is over de scholen en stelt ze vervolgens weer beschikbaar via de website. “Hoe meer informatie je hebt over scholen, hoe groter de kans dat je onderwijs van hogere kwaliteit kunt afdwingen” geeft Mexicaanse ambtenaar Gabriela Segovia aan in de door OGP beschreven case study.
5. Stemmen op datasets in Canada
Sinds een aantal maanden kun je in Nederland verzoeken om datasets indienen. In Canada kan dit al langer en dat niet alleen: je kunt er stemmen op aangevraagde datasets. Ook kunnen gebruikers opmerkingen achterlaten. Doormiddel van ‘upvotes’ ziet de Canadeese overheid naar welke datasets de meeste vraag is, waardoor ze op basis hiervan met prioriteit datasets beschikbaar kunnen stellen.
Lees ook:
‘Van een hand vol naar een hand vol’ deel 1
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 2
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 3 (internationale voorbeelden)
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 4 (Open Data voorbeelden)
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 5 (Open Verantwoording voorbeelden)
‘Van een hand vol naar een land vol’ deel 6
Een land vol voorbeelden
Oproep: zet zelf een initiatief op de Open Overheid kaart
Op onze initiatievenkaart verzamelen we Open Overheid initiatieven uit het hele land én internationaal. Inmiddels staan er al meer dan 200 initiatieven op de kaart. Bekijk de kaart voor inspiratie en zet er zelf een eigen initiatief of een initiatief dat je waardeert op!
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.