Verslag Meedenksessie Open Communicatie
29 oktober 2020
Het Leer- en Expertisepunt Open Overheid organiseert verschillende thematische meedenksessies om ideeën op te halen voor het Actieplan Open Overheid 2020-2022. Op 29 oktober vond de meedenksessie over het thema Open Communicatie plaats. Samen met de betrokken actiehouder van de Direct Duidelijk Brigade gingen we hier in een klein gezelschap het gesprek over aan. Hieronder tref je het verslag van deze online sessie.
Introductie Actieplan Open Overheid
Marieke Schenk (Leer- en Expertisepunt Open Overheid) start de bijeenkomst met een toelichting op het Actieplan Open Overheid. De insteek van het nieuwe actieplan is: een open overheid voor een open democratie. Ook licht zij toe dat het actieplan onderdeel is van het Nederlandse lidmaatschap aan het Open Government Partnership.
Lees meer over het Actieplan Open Overheid
Open Communicatie: Direct Duidelijk
Direct Duidelijk is een campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Deze campagne sluit mooi aan bij het thema Open Communicatie. Kay van Bemelen (BZK) vertelt wat Direct Duidelijk precies is.
De Direct Duidelijk campagne draagt bij aan het inclusie vraagstuk: hoe zorgen we dat alle Nederlanders mee kunnen doen? De overheid is daarvoor verantwoordelijk. Met Direct Duidelijk dragen we er – met begrijpelijke taal – aan bij dat de overheid dichterbij de burger komt. Gemeenten en overheidsorganisaties kunnen terecht bij Direct Duidelijk voor tips. In 2019 is er een Brigade opgericht om praktische handvatten te delen.
Waarom meedoen aan het actieplan?
We willen laten zien wat we doen. Het is belangrijk dat BZK hier aandacht aan besteedt. Let op: we zijn geen meldpunt voor onduidelijke taal. Heel vaak wordt helder taalgebruik vanzelfsprekend gevonden, maar deze basis is regelmatig niet op orde. Daarom is het belangrijk om dit ook mee te nemen als een van de aspecten van een open overheid.
Wat doet Direct Duidelijk precies?
- Bewustwording van ambtenaren;
- Ondersteuning;
- Meten of er wat gebeurt om probleem aan te pakken. We meten hoeveel organisaties de Direct Duidelijk deal tekenen, hoe mensen tekst lezen en of er minder klachten binnenkomen (bijv. reacties social media).
- Volgt: lancering hulplijn Direct Duidelijk Brigade (2 november)
Doorontwikkeling Direct Duidelijk
Direct Duidelijk is een lopende campagne. Hoe kan deze campagne doorontwikkelen en bijdragen aan betere overheidscommunicatie & dienstverlening?
Direct Duidelijk richt zich op begrijpelijkheid. Hoe zit het met onderstaande thema’s?
- Eerlijkheid
- Veiligheid
- Toegankelijkheid
- Bruikbaarheid
Voorstel: een overkoepelend plan voor overheidscommunicatie en dienstverlening voor al deze thema’s: “Ik ben benieuwd naar een Direct Duidelijk club voor alle overheidsdienstverlening.”
Reacties aanwezigen
- Opvallend dat het bij andere meedenksessies drukker was. Heldere communicatie is voor alle thema’s belangrijk. Dit onderwerp zou onderdeel moeten zijn van alle acties.
- Hoe bereik je inhoudelijke professionals, zoals bijvoorbeeld juristen? Tijdens de webinars van Direct Duidelijk zijn vooral communicatieprofessionals aanwezig.
- De focus ligt nu op taalniveau. Misschien ook meer focus nodig op gedrag?
- Mens Centraal, Gebruiker Centraal, verschillende programma’s met dezelfde focus: open communicatie en open dienstverlening.
- Hoe zit het met de samenhang tussen de open thema’s in het actieplan?
- Wellicht kan de open infographic een update krijgen. Begrijpelijk communiceren (de basis) komt hier niet in terug.
- Waarom geen open communicatie in organisaties?
- Geen bestuurlijke prioriteit.
- Juridische risico’s.
- De aanname dat het al goed geregeld is.
- Geen tijd/zin.
- Het begint met motivatie en de drijfveren die erachter zitten.
Organisatiescan
Naast de verschillende thema’s wordt voor het nieuwe actieplan gedacht aan een overkoepelende actie: een organisatiescan. Met die scan kun je kijken hoe jouw organisatie scoort op verschillende vlakken van openheid, waaronder Open Communicatie.
Afsluiting
Het Leer- en Expertisepunt Open Overheid en de betrokken (mede-)actiehouders werken de komende tijd verder aan de acties voor het actieplan. Volg de voortgang van Open Communicatie en het actieplan via de Open Overheid nieuwsbrief en de website open-overheid.nl. In november volgt hier een update over.
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Online sessie Openbare Inkoopinformatie Rijksoverheid #1
25 maart | 11:30 - 13:00 -
Online sessie Openbare Inkoopinformatie Rijksoverheid #2
30 maart | 11:30 - 13:00 -
Open Gov Week 2021
17 mei - 21 mei
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.