“Wat merkt de burger van deze Actiepunten?”
“Wat merkt de burger van deze Actiepunten?”
Verslag Sneak Preview nieuw Actieplan Open Overheid
Na tientallen gesprekken, online consultatie en 10 consultatiebijeenkomsten met jongeren, media partners, maatschappelijke organisaties, burgers, gemeenten, departementen en provincies was het op 27 maart tijd om de potentiële actiepunten te onthullen. Tijdens een ware Sneak Preview, met popcorn en een rode loper, presenteerden 10 mogelijke actiehouders hun ideeën voor het nieuwe Actieplan Open Overheid.
Actieplan?
Met het Actieplan Open Overheid werkt Nederland aan het versterken van de verbinding tussen burgers en hun overheid. Het Actieplan verbindt initiatieven met deze ambitie. De afgelopen maanden ging het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op zoek naar nieuwe initiatieven, ook wel actiepunten, voor het derde Actieplan Open Overheid.
Opbrengst consultatieperiode
Op 27 maart presenteerden de potentiële actiehouders hun actiepunten. In korte pitches van 3 minuten lieten zij kort en bondig weten wat de plannen zijn, waarom dat belangrijk is, en waar zij nog hulp bij nodig hebben. Daarna gingen de 60 deelnemers in een World café setting met elkaar in gesprek over de gepresenteerde ideeën. De potentiële actiehouders hadden zo de mogelijkheid om hun prangende vragen te stellen, aanvullende ideeën op te halen en handige verbindingen te leggen.
Bekijk hier de potentiële actiepunten voor het nieuwe Actieplan Open Overheid.
Denk aan het belang van opschaling en zet de bewoner centraal
Er was tijdens de bijeenkomst veel enthousiasme voor het nieuwe Actieplan Open Overheid. Eric Stokkink (afdelingshoofd Democratie & Burgerschap, BZK) noemde het in zijn slotwoord fantastisch om zoveel verschillende organisaties bij elkaar te hebben. In zijn opening wees hij er al op dat alle overheidslagen vertegenwoordigd waren, en tal van maatschappelijke organisaties. Daarnaast gaf hij aan dat het belangrijk is om de volgende vier punten in de gaten te houden tijdens de verdere invulling van het nieuwe Actieplan:
- Een pilot kan klein starten, maar hoe zorg je dat andere overheidsorganisaties kunnen aansluiten? Denk aan belang van opschaling.
- Wat merkt de burger ervan? Zet de bewoner en samenwerking met bewoners centraal.
- Taakverdeling: wie doet wat in het traject?
- Maak het SMART: zorg dat de actiepunten specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn.
Voor de deelnemers bleek de Sneak Preview een zinvolle middag met veel kennisuitwisseling. Al liet een van de deelnemende actiehouders ook weten dat alle meningen en ideeën van anderen het niet altijd makkelijker maken. Een andere deelnemer gaf aan dat hij schrok van het feit dat er maar één betrokken burger in de zaal zat. Het vertrekpunt is immers wel dat het actieplan waarde heeft voor de inwoners van Nederland. Terecht werd daaraan toegevoegd dat we natuurlijk allemaal burgers zijn, en ook vanuit die bril naar het plan moeten blijven kijken.
Hoe verder?
Het Actieplan Open Overheid 2018-2020 is nu bijna klaar. Benieuwd naar de volgende stappen? In onderstaande infographic zie je de tijdsplanning voor de komende periode.
Houd ook open-overheid.nl/actieplan in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief voor het laatste nieuws over het Actieplan Open Overheid.
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.