Welke ideeën hebben de forumleden voor het nieuwe Actieplan?
Welke ideeën hebben de forumleden voor het nieuwe Actieplan?
Op 22 februari kwam het stakeholderforum van het Actieplan Open Overheid voor de tweede keer bij elkaar. Op de agenda stonden onder andere de ideeën voor actiepunten van de forumleden en de publicatievorm van het plan.
Wat houdt de stakeholders bezig?
De forumleden trapten de bijeenkomst af met een actualiteitenrondje. Zo vertelde Open State Foundation (OSF) dat de app Waaroverheid is gelanceerd: via deze app kun je gemakkelijk informatie over jouw wijk of buurt vinden. Daarnaast werkte OSF, samen met VNG en BZK aan het ontsluiten van informatie over stembureaus. Deze informatie was vanaf 19 maart te zien op waarismijnstemlokaal.nl.
Universiteit Utrecht gaf aan nog druk bezig te zijn met de afronding van hun actiepunt uit het huidige Actieplan Open Overheid: Route-to-PA. Daarnaast onderzoeken zij of er een living lab kan worden opgezet. In dit living lab wordt Open Data aan sociale impact gekoppeld.
Thema’s actieplan
Onder welke overkoepelende thema’s kunnen de actiepunten van het nieuwe Actieplan worden ingedeeld? Ook die vraag werd besproken door de forumleden. De forumleden concluderen dat de volgende thema’s de lading dekken:
- Open houding
- Open informatie
- Open innovatie
Roxana Chandali (BZK) voegde hieraan toe dat veel landen de indeling van het Open Government Partnership (OGP) gebruiken. Zodra de actiepunten definitief zijn, kijken de forumleden opnieuw welke indeling het beste past.
Input voor het nieuwe Actieplan Open Overheid
De forumleden stuurden voorafgaand aan deze bijeenkomst hun persoonlijke top 3 met actiepunten voor het nieuwe Actieplan in. Roxana Chandali lichtte toe dat zij een gedeeltelijke overlap ziet tussen input die BZK ontving vanuit verschillende consultatiesessies en de input die de forumleden instuurden. Maar ook ziet zij in het veld enthousiasme voor andere onderwerpen. Daarnaast gaf zij aan dat het voor sommige interessante onderwerpen nog te weinig concreet is wat de mogelijke slagingskans is.
Benieuwd naar de ideeën voor actiepunten van de forumleden? Bekijk dan ook dit voorstel met daarin de input van de forumleden.
Hoe gaat het Actieplan eruit zien?
De forumleden spreken kort over de vorm van het Actieplan. Het Actieplan verschijnt op papier (de ‘traditionele versie’) en daarnaast wordt nagedacht over een aantrekkelijke publieksversie. Ideeën hiervoor zijn welkom, het LEOO zal dit verder oppakken.
Stand van zaken proces actieplan
Op 27 maart vindt de ‘Sneak preview nieuw Actieplan Open Overheid’ plaats. Potentiële actiehouders worden gevraagd om hun actiepunt hier te pitchen. Aan tafels (world café setting) worden de mogelijke actiepunten vervolgens verder besproken en aangescherpt. Deze input wordt gebruikt om het Actieplan te schrijven. Dit gebeurt in april. Eind april/begin mei worden de teksten beschikbaar gesteld ter consultatie.
De formats van de Actiepunten dienen voor 27 maart vastgesteld te zijn. Het bestuurlijk commitment moet in die fase geregeld zijn. In verband met een lange doorlooptijd is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. In het geval van de Open Wob doet Roxana een voorzet voor een format.
Zodra de tekst van het Actieplan klaar is, kan iedereen meepraten over de tekst. Daarna is het interdepartementale circuit aan de beurt. Het streven is om het Actieplan begin juli naar het parlement te sturen.
Het stakeholderforum komt eind april opnieuw bij elkaar om de voortgang van het nieuwe Actieplan Open Overheid te bespreken.
Meer over het stakeholderforum:
Bekijk hier het verslag van de eerste stakeholderbijeenkomst.
Kijk hier voor meer informatie over het stakeholderforum.
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Gebruiker Centraal winter pubquiz
2 februari | 19:00 - 21:00 -
EU Open Source Policy Summit
5 februari | 14:00 - 18:00 -
Festival van het Bestuur
11 februari -
Lancering Actieplan Open Overheid 2020-2022
16 februari | 10:00 - 11:30
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.