Tweede Kamer stemt in met Wet Open Overheid
Dinsdagmiddag heeft Tweede Kamer gestemd over het initiatiefwetsvoorstel Open Overheid (Woo). Het wetsvoorstel is door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. PvdA, GroenLinks, D66, PVV, Partij van de Dieren en de SP stemden voor. CDA, VVD en SGP stemden tegen. Nu de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen, is de Eerste Kamer aan zet. Pas na aanvaarding door de Eerste Kamer is het wetsvoorstel er echt door.
Over het wetsvoorstel
Dit initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Voortman (GroenLinks) en Van Weyenberg (D66) heeft als doel overheden en semi-overheden transparanter te maken om zo het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en economische ontwikkeling beter te dienen. De Wet openbaarheid van bestuur wordt ingetrokken (alleen als de Eerste Kamer de wet aanneemt). (Bron: website Eerste Kamer)
Belangrijkste consequenties
Wat zou er precies veranderen als het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen? Hieronder een aantal belangrijke consequenties:
· Veel meer documenten moeten actief openbaar worden gemaakt;
· Aanpassingen in de uitzonderingsgronden zorgen ervoor dat meer informatie openbaar gemaakt zal worden;
· Invoering informatieregister;
· Eventueel invoering informatiecommissaris (na evaluatie Wob);
· Uitbreiding van de reikwijdte ten opzichte van de Wob, onder de Woo vallen bijvoorbeeld meer organisaties dan onder de Wob.
Minister Plasterk heeft kantekeningen geplaatst bij de uitvoerbaarheid en de kosten van het wetsvoorstel Open Opverheid. “Er ligt geen gedekte begroting bij. Daarom kan ik helaas niet anders dan ontraden”, aldus Minister Plasterk in een artikel in het NRC.
Meer lezen over het wetsvoorstel?
Op de website van de Eerste Kamer vind je verdere informatie over het initiatiefwetsvoorstel Open Overheid. Ook verschenen er diverse berichten over de uitkomst van de stemming in verschillende media. Hieronder een greep uit de berichtgeving:
NRC: Tweede Kamer Stemt in met opvolger Wob.
Binnenlands Bestuur: Vrees VNG komt uit: Wet Open Overheid aangenomen.
Villamedia: Wob-vervanger Wet Open Overheid door de Tweede Kamer.
Website VNG: Tweede Kamer stemt in met Wet open overheid: VNG-reactie.
Gemeente.nu: Tweede Kamer neemt Wet Open Overheid aan.
Aan de slag met Open Overheid
Kun jij niet wachten om aan de slag te gaan met Open Overheid? Wij (het Leer- en Expertisepunt Open Overheid) helpen je graag verder. Bekijk de Open Overheid Toolkit voor meer informatie of begin met één van de startdoelen. En neem bij vragen vooral contact met ons op.
Agenda
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.