3 startdoelen voor Open Verantwoording
Als je met Open Verantwoording aan de slag wilt, waar begin je dan? Onderstaand vind je 3 startdoelen die je op weg kunnen helpen.
Startdoel 1: Breng in beeld welke informatiecategorieën je hebt en of je die openbaar gaat maken
Bepaal welke informatiecategorieën jouw overheidsorganisatie heeft. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan onderzoeksrapporten, uitvoeringstoetsen, inkoopinformatie en subsidie-informatie. Als je hierover op de website publiceert dan wordt publiek bekend welke informatie jouw organisatie heeft en of jouw organisatie die openbaar gaat maken. Dat vergroot de kans dat belanghebbenden en belangstellenden die informatie weten te vinden.
Minimale variant is dat jouw organisatie op de website beschrijft welke informatiecategorieën er zijn en of jouw organisatie die openbaar gaat maken.
Maximale variant is dat jouw organisatie bovenop de minimale variant ook nog actief communiceert met belanghebbenden en belangstellenden en op basis hiervan ieder jaar meer informatiecategorieën actief openbaar maakt.
Startdoel 2: Maak één of meer informatiecategorieën actief openbaar
Bepaal welke informatiecategorieën je actief openbaar maakt zoals onderzoeksrapporten, uitvoeringstoetsen, inkoopinformatie en subsidie-informatie. Om die informatie op een eenvoudige manier periodiek actief beschikbaar te stellen zijn waarschijnlijk aanpassingen in de informatievoorziening nodig. Openbaarheid inregelen kun je het best zo vroeg mogelijk in het proces doen. Toch kun je ook al stappen nemen zonder dat de informatievoorziening drastisch op de schop gaat. Kies je voor het actief beschikbaar stellen van informatie waar je veel op bevraagd wordt, dan profiteer je daar als organisatie ook van, door bij informatieverzoeken te verwijzen naar de plek waar de informatie al te vinden is. Als je communiceert over welke informatie actief beschikbaar gesteld wordt, is de kans bovendien groot dat men zelf de informatie weet te vinden.
Minimale variant is dat je ten minste één informatiecategorie kiest die je actief openbaar maakt, bijvoorbeeld de categorie informatie waar je het meest op bevraagd wordt. Je kunt hiervoor een structurele aanpassing doorvoeren, maar om te beginnen kun je de informatie handmatig in een open formaat op de website van je organisatie publiceren en als Open Data aanbieden via data.overheid.nl.
Maximale variant is dat je alle informatie die openbaar kan zijn, openbaar maakt in een open formaat en hier je processen en systemen op aanpast: open by design.
Startdoel 3: Maak Open Raadsinformatie beschikbaar
Open Raadsinformatie maakt het mogelijk de informatiepositie van raadsleden, inwoners en (lokale) journalisten te versterken. De verbinding met de samenleving staat daarbij voorop, technologie wordt ingezet om dit te ondersteunen. Waar staat Open Raadsinformatie precies voor? Dat lees je in Open Raadsinformatie in 11 vragen. Er zijn meer initiatieven om raadsinformatie op een opener manier beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld Open de Raad. Uit eerder onderzoek van Open State Foundation blijkt dat raadsinformatie vaak slecht vindbaar is en dat de informatie van verschillende gemeenten onderling niet te vergelijken is. Open Raadsinformatie heeft als doel daar een oplossing voor te bieden.
Minimale variant is dat de griffie er voor zorgt dat alle raadsinformatie die beschikbaar moet zijn goed vindbaar op de website van de gemeente wordt aangeboden.
Maximale variant is dat de griffie er bovenop de minimale variant voor zorgt dat de raadsinformatie in open formaat beschikbaar staat en er voor zorgt dat deze ook ontsloten is via data.overheid.nl. Als je aansluit bij bestaande initiatieven die een zekere mate van standaardisatie bewerkstelligen, maak je de informatie bovendien gemakkelijker vergelijkbaar en interessanter voor hergebruik.
Natuurlijk zijn er veel meer startdoelen te bedenken en wellicht heb je zelf al veel ervaring met Open Verantwoording opgedaan. Als je jouw ervaringen wilt delen, neem dan gerust contact met ons op.
Ben je benieuwd naar de startdoelen voor de andere aanvliegroutes van Open Overheid? Lees dan de blog Een tocht van 1000 mijl moet beginnen met een eerste stap, waarin deze startdoelen beschreven staan.
Agenda
-
Webinars Direct Duidelijk Tour
21 januari - 18 maart -
Online sessie Openbare Inkoopinformatie Rijksoverheid #1
25 maart | 11:30 - 13:00 -
Online sessie Openbare Inkoopinformatie Rijksoverheid #2
30 maart | 11:30 - 13:00 -
Open Gov Week 2021
17 mei - 21 mei
Meld bijeenkomst aan
Ook in onze agenda verschijnen?
Meld dan hier de bijeenkomst aan.