Open Gov Week 2023

Op 8 mei gaat de Open Gov Week van start. Tijdens deze internationale week komen overheden, maatschappelijke organisaties en burgers wereldwijd in actie om een transparant, participerend, inclusief en verantwoordelijk bestuur te bevorderen. Ook Nederland doet mee!

Volg de internationale week voor open overheid vanaf jouw eigen werkplek of bezoek een evenement. Op de Open Gov Week wereldkaart zie je welke (online) activiteiten er over de hele wereld plaatsvinden. Wij maakten hieronder een selectie van de Nederlandstalige bijeenkomsten:

Start Open Gov Week Nederland – 8 mei, 14.00-17.30 uur

De gemeente Buren werkt hard aan een open overheid. Hoe doen ze dat? En welke dilemma’s komen zij tegen? Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot brengt een werkbezoek om leren van hun ervaringen.

Od kennissessie – 9 mei, 09.00-17.30 uur

Tijdens de Od kennissessie kun je verschillende workshops volgen over onder andere actieve openbaarmaking, implementatie van de Woo en archivering. In een paneldiscussie gaan Sarah Morassi (programmamanager Openbaarmaking bij het programma Open Overheid), Roland Versluis (secretaris bij Diwanet en vertegenwoordigers van LOPAI en VNG met elkaar in gesprek over ervaringen, uitdagingen en toekomstperspectieven met betrekking tot de Woo.

Meer informatie en aanmelden

Webinar Handreiking Dilemmagesprekken

Wat doe je als openbaarheid vragen oproept? Tijdens Open Gov Week kun je meedoen aan een webinar over handreiking ‘Dilemmagesprekken. Als openbaarheid schuurt'. Deze handreiking helpt om met collega’s helder te krijgen wat er speelt en op een ontspannen en behoedzame manier de volgende stap te kiezen. Meer informatie volgt binnenkort.

Open Gov Week op open-overheid.nl

Op open-overheid.nl lees je tijdens Open Gov Week nieuwe interviews en verhalen over Open Overheid.

Doe mee: organiseer ook een bijeenkomst!

Iedereen kan meedoen aan Open Gov Week. Wil je ook iets organiseren bij jouw organisatie? Dat kan van alles zijn: van een lunch in het teken van open overheid tot een presentatie van een collega die veel ervaring heeft met werken aan een opener overheid.
Bekijk de handige communicatiemiddelen van Open Gov Week die je kunt gebruiken voor jouw event. En zet het ook vooral op de kaart.

Over Open Gov Week

Open Gov Week is een initiatief van het Open Government Partnership. Nederland is lid van het OGP en stelt in het kader van haar lidmaatschap iedere twee jaar het Actieplan Open Overheid op. Dit jaar stuurt Nederland haar 5e actieplan naar het OGP. Lees meer over het Actieplan Open Overheid.

Denkers en doeners binnen en buiten de overheid komen in mei een week lang bij elkaar om oplossingen te bedenken voor hun meest prangende problemen. In de afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 1.600 evenementen geweest in meer dan 60 landen, van openbare debatten en vergaderingen tot hackathons en webinars.

Meer informatie over de Open Gov Week 

Lees verhalen over internationale initiatieven