Expertisepunt Open Overheid

Wil je tips en inspiratie, kom dan naar de #Voorbeeld track

Geef tips en krijg tips en inspiratie door de vele voorbeelden van Open Overheid. En hoe kunnen we meten #HoeOpen we op dit moment zijn vanuit de overheid? Bezoek de #Voorbeeld track, geleid door Henk Burgering van de Provincie Zuid-Holland op 12 december voor het ochtenddeel en het middagdeel van deze thematrack.

 

Ochtenddeel #Voorbeeld track – Locatie: K.F. Heijn Foyer

Je organisatie transparanter en opener maken, hoe doe je dat?
10:45-11:15
Frans de Graaf

De Provincie Zuid-Holland heeft de ambitie opgenomen ‘voorop’ te willen lopen bij het transparant maken van provincies. Inmiddels is een enthousiast programmateam al een jaar bezig die ambitie waar te maken. De eerste stappen zijn al gezet, binnenkort worden de besluitnota’s met bijlagen van Gedeputeerde Staten integraal gepubliceerd. Wat komt er kijken bij zo’n integraal programma? Wat zijn valkuilen, hoe ga je om met weerstand in de organisatie? Deze en andere vragen bespreken leden van het programmateam Transparante en Open Provincie tijdens deze sessie met jullie!

Snelle innovatie die werkt, bij Datalab Amsterdam
11:15-11:45
Johan Groenen

Open overheid, open data, lean, agile, co-creatie, innovatie. Buzz words die je vaak hoort, maar waar je vervolgens weinig van terug ziet. Het Datalab Amsterdam ontwikkelde de FIX methode om deze principes in de praktijk te testen, in korte trajecten van drie maanden. “Zo kwamen we tot concrete oplossingen”, zegt Johan Groenen, die tijdens deze sessie zijn ervaringen deelt.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder!
11:45-12:00
Rianca Evers (Huis van Burgerkracht)

Onder deze noemer gingen medewerkers van de gemeente Olst-Wijhe aan de slag met het verbeteren van de samenwerking met inwoners. Na het opdoen van de nodige inspiratie en kennis bleek dat er vooral behoefte was de concrete vaardigheden te verbeteren: “Wat zeg je nu precies en hoe zeg je het?” Hoe blijf je gericht op samenwerking in lastige situaties?
Het Huis van Burgerkracht hielp hen te werken aan concrete checklists voor veel voorkomende lastige situaties, zoals bewonersbijeenkomsten waarin alleen de usual suspects aan het woord zijn, of nee moeten verkopen en toch zorgen dat mensen tevreden de deur uitgaan.

In deze bijdrage laten we u zien hoe concrete vaardigheden in lastige situaties ervoor kunnen zorgen dat inwoners een open contact met de overheid hebben en houden. Met natuurlijk concrete tips en trucs!

Door: Rianca Evers (Huis van Burgerkracht) in samenwerking met gemeente Olst-Wijhe

Kamper kracht in actie: wijkverbinders samen aan de slag
12:00-12:15
Anne Marie van Oldeniel

Bij de gemeente Kampen hebben medewerkers de keuze gekregen om wijkverbinder te worden. Ambtenaren die graag de interactie aangaan met inwoners konden op die manier actief hun werk anders gaan invullen. De wijkverbinders vormen een schakel tussen inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente. Om ook met elkaar als team te opereren, hebben zij regelmatig intervisie en delen de geleerde lessen met elkaar. Anne Marie van Oldeniel van het Huis van Burgerkracht begeleidt ze daarbij.

In deze sessie staat centraal op welke manier je elkaar als ambtenaren kunt helpen en versterken om een open contact te blijven houden met inwoners zonder jezelf of elkaar daarbij te verliezen.

Meer informatie: https://www.kampen.nl/wijkverbinders of www.huisvanburgerkracht.nl

Middagdeel #Voorbeeld track – Locatie: K.F. Heijn Foyer

Open voorbeelden, tips en onthullingen
14:45-15:15
Eric Terlien – Provincie Zuid-Holland

In de Quick Scan Openheid en Transparantie komen bijna honderd goede voorbeelden naar voren. In deze sessie worden persoonlijke favorieten toegelicht van Olle de Geest (UvW),  Korald Postuma (KING) en Eric Terlien (Provincie Zuid-Holland). Praten over een open overheid is interessant, maar we kijken naar overheden die het al doen. Wat kunnen we van hen leren? Daarnaast onthult Eric Terlien hoe spannend het proces was, om ongeveer de 120 grootste overheidsinstellingen met elkaar te vergelijken. Tot slot schetsen we de toekomst van de Quick Scan Openheid en Transparantie en daarbij telt vooral jouw mening! Kom naar deze sessie en maak Nederland zelf meer open en transparant.

Maatschappelijke vraagstukken en open data: hoe verder?
15:15 – 15:45
Kennisland

Tijdens deze sessie introduceert Kennisland de lessen en tips uit het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data, een traject dat zij samen met het Leer- en Expertisepunt Open Overheid hebben georganiseerd. Deelnemers van dit leernetwerk nemen de aanwezigen op sleeptouw door in groepen te discussiëren over een stelling naar aanleiding van hun ervaring met het openen van gemeentedata. Als je van ervaringsdeskundigen op het gebied van open data wilt leren mag je deze sessie niet missen.

Hoe Open? Samen!
15:45-16:15
Thijs van Mierlo, coördinator LSABewoners (LSABewoners is het landelijk samenwerkingsverband van actieve bewoners)
Mellouki Cadat, senior adviseur actief burgerschap Movisie (Movisie is het landelijke instituut voor aanpak van maatschappelijke vraagstukken)

Hoe open? Samen! It takes two to tango! Openheid en transparantie zijn resultaat van de waarderende houding van overheidsorganisaties, burgers en bedrijven naar elkaar toe. Het gaat om verantwoording nemen en zeggenschap krijgen: buurt- en burgerrechten, open data en open mindset. Op het Hoe Open? Festival lopen wij nieuwsgierig en onbevangen de hele dag rond. De oogst van de zoektocht delen wij eind van de middag. In een halfuur wrapping-up, komen wij bijeen met festivalpartners, ambtenaren en ondernemers. Wij voeren met elkaar, vanuit burgersperspectief, korte, waarderende gesprekken. Want het antwoord op de hoe-vraag luidt: een Open Overheid in de praktijk brengen, doe je samen!

Bekijk hier het gehele programma van het Hoe Open? Festival

Ben jij er ook bij? Meld je dan nu aan!

Wil je bovenstaande informatie in de vorm van een blokkenschema zien? Klik dan op de onderstaande blokken:

<Welmer, wil je hier de juiste track tonen svp? de actietrack is de enige die ik niet kon aanklikken>

Ochtenddeel #Voorbeeld track – Locatie: K.F. Heijn Foyer

[timetable id=”9″ columns=”87″]

Middagdeel #Voorbeeld track – Locatie: K.F. Heijn Foyer

[timetable id=”10″ columns=”97″]

Bekijk hier het gehele programma van het Hoe Open? Festival

Ben jij er ook bij? Meld je dan nu aan