01 juni Open Donderdag met dr. Irene Nooren over 'De menselijke maat van informatiehuishouding'

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is gevestigd op het Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag en is vrij te betreden. Er is geen Rijkspas nodig om aan te sluiten bij de borrel. Vooraf aanmelden is niet nodig.

De analogie tussen informatiehuishouding in de maatschappij en in het lichaam inspireert tot een nieuwe manier van denken en ontwerpen: een 'menselijke maat' van informatiehuishouding. Daarover spreekt dr. Irene Nooren tijdens de Open Donderdag op 1 juni. 

De menselijke maat van informatiehuishouding

De tijd is rijp om vraagstukken op het gebied van informatie en organisatie op een fundamenteel andere manier te benaderen. Met een systemische blik is de informatierelatie tussen individu en collectief namelijk niet nieuw. We kunnen ons laten inspireren door biologische processen en structuren in ons lichaam.

Als je nauwkeurig kijkt dan blijkt het functioneren van het menselijk lichaam gebaseerd te zijn op een ingenieus stelsel van  informatieverwerkingsprocessen tussen individuele onderdelen. De informatiehuishouding van het lichaam heeft een organiserend en aanpassend vermogen dat inmiddels miljoenen jaren aan innovatie achter de rug heeft. 

De analogie tussen informatiehuishouding in de maatschappij en in het lichaam inspireert tot een nieuwe manier van denken en ontwerpen: een letterlijk menselijke maat van informatiehuishouding. Welke principes zouden leidend moeten zijn in het ontwerpen van informatiehuishouding?

Zijn de huidige informatiesystemen en organisatievormen nog passend bij de informatiesamenleving waar we anno 2023 in leven? De natuur kan met eeuwenoude concepten houvast bieden.

Over dr. Irene Nooren

Dr. Irene Nooren is wetenschappelijk expert in systeembiologie en biomimicry, strategisch adviseur en innovatie programmamanager bij SURF en lid  van de maatschappelijke Coalitie over Informatie Gesproken. Tijdens deze Open Donderdag laat zij ons met een heel nieuwe blik kijken naar de informatiehuishouding.

Over Open Donderdagen

Elke even week van de maand op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om verschillende professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. 

Ongeveer eens per maand nodigen we een spreker uit die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met ons deelt. 

Ben jij als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!